Ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, a pregătit un proiect de hotărâre prin care cere Guvernului noi fonduri pentru primari, de această dată de 150 milioane lei, cea mai mare sumă din ultimele săptămâni, pentru facturi restante la lucrări executate.
În ultimele două săptămâni, Guvernul a alocat pentru primari, prin două hotărâri distincte, fără să anunţe public, 3,5 milioane lei, respectiv 20 milioane lei, cu justificarea că banii sunt necesari pentru cheltuieli urgente în sezonul rece. Decizia privind consiliile judeţene şi primăriile care vor beneficia de fonduri îi va reveni lui Liviu Dragnea. Tot în pixul lui Liviu Dragnea vor sta şi sumele alocate în bugetul pe 2014 pentru dezvoltarea locală. Este vorba de 800 de milioane de lei pentru “Modernizarea satului românesc”, 500 de milioane de lei pentru “Infrastructura la nivel judeţean” şi 200 de milioane de lei pentru “Regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor”.
Ordonanţele lui Ponta
Cum s-a ajuns în situaţia ca Liviu Dragnea să fie stăpânul absolut al fondurilor locale? În trecut, împărţirea fondurilor către localităţi era prevăzută în hotărârile de guvern. Printr-o primă ordonanţă de urgenţă, guvernul a modificat mecanismul decizional. Astfel, împărţirea pe judeţe este făcută de ministrul Dezvoltării, prin ordin. Repartizarea sumelor aprobate precum şi lista obiectivelor de investiţii care sunt cuprinse în program se trimite consiliilor judeţene. În termen de 30 de zile, consiliile judeţene fac propuneri pentru obiective de investiţii în continuare şi obiective noi. Pe baza acestor propuneri, ministrul emite un ordin final privind lista finală a obiectivelor de investiţii.
Printr-o altă ordonanţă de urgenţă, Guvernul a aprobat o derogare de la legea privind finanţele publice, stabilins că este este permis transferul banilor din Fondul de rezervă către autorităţile locale, prin intermediul Ministerului Dezvoltării.
Sistemul anterior permitea discuţii pe marginea alocărilor în guvern, inclusiv cu participarea miniştrilor liberali. Cu toate acestea, liberalii se fresc să îşi manifeste nemulţumirea faţă de Liviu Dragnea. “Aceasta este procedura legală pentru fondurile privind dezvoltarea locală. Alocările se fac prin ordin al ministrului şi trimise către consiliile judeţene. Este corect, atât timp cât aşa prevede legea”, a declarat pentru “România liberă” Gheorghe Dragomir (PNL), preşedintele comisiei de buget-finanţe al Camerei Deputaţilor. “Prin ordonaţa 28 s-a modificat procedura. Destinaţiile sunt stabilite prin ordin al ministrului. Dacă asta este legea, trebuie respectată”, susţine şi Victor Paul Dobre, viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor.
Bugetul, adoptat în regim de viteză
De altfel, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că va retrimite bugetul în Parlament, pe motiv că fondurile alocate pentru Ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea, vor fi destinate stimulării baronilor locali în campania electorală. Traian Băsescu nu poate bloca bugetul, având dreptul să ceară reexaminarea acestuia o singură dată şi să ceară punctul de vede al CCR.
Cum preşedintele poate doar amâna intrarea în vigoare a bugetului, avertismentul preşedintelui nu a avut efect asupra majorităţii USL.
Parlamentul a adoptat, ieri, bugetul de stat cu 346 voturi „pentru”, 49 de voturi „împotrivă” şi şapte abţineri.
Proiectul a fost discutat în regim de urgenţă: dezbaterile au început marţi dimineaţă cu prelungire până la miezul nopţii şi s-au finalizat ieri la prânz. PDL a votat împotriva bugetului, iar parlamentarii PPDD nu fost la dezbateri, dar au participat la votul final. Premierul Victor Ponta a anunţat că delegaţia FMI nu va veni în România până când legea bugetului nu va intra în vigoare.