5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSportChiuariu: Susţinem mandat prezidenţial de 4 ani, interzicerea demnităţilor pentru fostul preşedinte

Chiuariu: Susţinem mandat prezidenţial de 4 ani, interzicerea demnităţilor pentru fostul preşedinte

Vicepreşedintele PNL Tudor Chiuariu a declarat, miercuri, la finalul discuţiilor cu grupurile parlamentare, că în cazul revizuirii Constituţiei este susţinută ideea revenirii la un mandat de 4 ani pentru şeful statului şi interzicerea ocupării de demnităţi publice după finalizarea mandatului, informează Mediafax.

„Le-am propus colegilor mei să avem un articol care să se refere expres la neutralitatea exercitării funcţiei de preşedinte, la interzicerea oricăror forme de partizanat politic şi la interdicţia de a ocupa, după finalizarea mandatului de preşedinte, de a face parte din partide politice, de a candida la alegeri şi de a îndeplini alte demnităţi publice, în sensul asigurării imparţialităţii. Pentru că dacă un preşedinte ştie că se întoarce în politică din timpul funcţiei, atunci va încerca să-şi… sperăm să nu fie cazul, dar uman va încerca să-şi creeze anumite avantaje politice din momentul în care e preşedinte şi el nu ar trebui să facă lucrul acesta”, a susţinut Chiuariu.

Senatorul PNL a menţionat că se doreşte reducerea mandatului preşedintelui la 4 ani, astfel încât alegerile prezidenţiale să fie organizate la mijlocul mandatului parlamentarilor.

Citeşte şi: CONSTITUŢIA lui Băsescu, respinsă de deputaţi. Proiectul de revizuire, transmis Parlamentului în 2011

De asemenea, el a precizat că liberalii au în vedere clarificarea atribuţiilor preşedintelui în ceea ce priveşte desemnarea prim-ministrului.

„Preşedintele îl va desemna pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul sau alianţa politică care a obţinut cele mai multe mandate în urma alegerilor parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor. Dacă acesta nu poate forma un Guvern sau nu obţine votul de încredere al Parlamentului, va încredinţa preşedintele această sarcină a formării Guvernului reprezentantului partidului sau alianţei politice care are al doilea cel mai mare număr de mandate”, a afirmat Chiuariu.

Senatorul PNL a susţinut că dacă nici după a doua desemnare a premierului acesta nu este învestit de Parlament de o majoritate, preşedintele va încredinţa funcţia de prim-ministru unui reprezentant al unei majorităţi absolute în Parlament, al unei coaliţii care reprezintă majoritatea absolută în Legislativ.

„Dacă nici în acest caz nu se poate învesti un Guvern în Parlament, preşedintele va dizolva Parlamentul şi se va merge la alegeri anticipate”, a mai explicat Chiuariu.

El afirmat că o altă formulă de a fi dizolvat Parlamentul priveşte decizia a două treimi dintre parlamentari, care solicită acest lucru preşedintelui.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă