3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSportChiuariu: În procesul de restituire a proprietăţilor trebuie "reîmprospătat" personalul administrativ

Chiuariu: În procesul de restituire a proprietăţilor trebuie „reîmprospătat” personalul administrativ

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a declarat, joi, după şedinţa BPN al partidului, că în ceea ce priveşte noul proiect de lege pentru restituirea proprietăţilor sunt analizate atât termenele pentru acordarea despăgubirilor, dar şi ideea „reîmprospătării” personalului implicat în retrocedări, informează Mediafax.

„Proiectul de lege pe care Guvernul USL îşi va angaja răspunderea va trebui să conţină câteva principii clare, în primul rând principiul restituirii în natură atât cât este posibil a proprietăţilor confiscate de regimul comunist. În al doilea rând, acest proiect de lege va trebui să răspundă mai mult decât a răspuns legislaţia de până acum necesităţii ca acei proprietari care nu-şi pot recupera proprietăţile să fie despăgubiţi într-un mod adecvat, echitabil şi într-un termen rezonabil. Orice nouă măsură legislativă în acest domeniu trebuie să descurajeze corupţia şi lenea administrativă, lentoarea administrativă care a generat în ultimii ani practic o blocare a acestui sistem de restituire a proprietăţilor”, a susţinut Chiuariu.

El a precizat că proiectul de lege pe care se discută în acest moment nu prevede alte mecanisme în plus pentru procesul de restituire.

Citeşte şi Ponta: 80% dintre persoanele despăgubite pentru imobile, mulţi cu drept cumpărat, nu mai sunt în ţară

Senatorul a mai susţinut că din punctul de vedere al unei noi legislaţii în domeniu este bună o „reîmprospătare a personalului administrativ de funcţionari care rezolvă cererile” de restituire.

În plus, Chiuariu a precizat că este necesară o stabilire clară a termenelor în procesul de restituire a proprietăţilor şi identificarea tuturor terenurilor disponibile de la nivel central şi local care pot fi retrocedate.

În ceea ce priveşte termenul de zece ani pentru achitarea despăgubirilor, începând cu anul 2017, senatorul PNL a precizat că acesta ar urma să fie analizat la nivelul PNL.

„Încă ne uităm la termene, atât termenele în care lucrează aceste organisme, care după părerea mea trebuie să fie cât mai scurte – deja s-a întârziat foarte mult – cât şi termenele de la care pot fi acordate aceste despăgubiri”, a spus Chiuariu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că săptămâna viitoare, marţi, se va decide în USL forma proiectului de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea.

Antonescu a declarat joi, la ieşirea din şedinţa Biroul Politic Naţional al partidului, că în reuniune se discută proiectul de lege al Guvernului privitor la restituirea proprietăţilor, care ar putea suferi modificări faţă de forma iniţială.

Citeşte şi UPDATE. Statul limitează despăgubirile pe case naţionalizate la 15% din valoare, plătibile în 10-12 ani

„E o discuţie foarte detaliată pe un proiect foarte important pe care urmează în principiu ca Guvernul nostru să angajeze răspunderea, cel privitor la restituirea proprietăţii. Sunt foarte multe discuţii mai ales cu aspecte tehnice (…) Este un proiect, el s-a discutat în primă lectură în Guvern, cum v-a anunţat şi premierul, urmează să avem acum în Biroul Politic, vom avea luni o discuţie şi în grupurile parlamentare şi marţi la şedinţa USL vom lua decizia, dacă da sau nu. Dacă se angajează răspunderea pe acest proiect, sau acest proiect cu nişte modificări, că încă nu a fost angajat”, a declarat Antonescu.

Preşedintele PNL a mai susţinut că nu se pune în discuţie procedura de adoptare, respectiv prin angajarea răspunderii Guvernului.

„Procedeul angajării răspunderii este susţinut de către noi din cauza constrângerilor de calendar şi din celelalte argumente pe care premierul le-a prezentat şi pe care noi le susţinem”, a spus Antonescu.

Guvernul intenţionează ca angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate să aibă loc la 19 martie, a anunţat miercuri premierul Victor Ponta.

„Dacă astăzi ajungem la o concluzie, luni o vom transmite (legea – n.r.) către toate grupurile parlamentare, şi cele aflate la putere, şi cele din opoziţie. Va rămâne săptămâna de observaţii, dezbateri publice, după care, dacă mi-am programat eu corect şi dacă voi avea acordul celor două Camere, în ziua de 19, şi vă rog pe toţi miniştrii să vă notaţi deja, mai puţin cei care aveţi consilii europene – cei care aveţi consilii europene, mergeţi la consilii europene -, dar ceilalţi, în ziua de 19, ne angajăm răspunderea în faţa Parlamentului”, le-a spus Ponta membrilor Guvernului.

El a amintit că pentru stabilirea acestei date este necesar şi acordul Birourilor Permanente ale celor două camere parlamentare.

Ponta a subliniat că recurge la asumarea răspunderii deoarece problema despăgubirilor nu este a unui singur partid şi trebuie rezolvată definitiv prin votul Parlamentului.

Premierul a spus că se va merge pe principiul restituirii în natură unde este posibil, iar dacă nu e posibil, se va recurge la eşalonarea despăgubirilor pe „un termen rezonabil”.

„Noi vom pune acolo pe articolul 1, că tot ceea ce se poate retroceda în natură, retrocedăm în natură şi, articolul 2, că ceea ce nu se poate retroceda în natură se eşalonează pe un termen rezonabil. Dacă vine vreun om de dreapta, de la UTC, şi spune că e mai corect să dăm doar 15% – că aşa e în dreapta, să dai doar 15% -, o să salut această poziţie stângistă, dar bănuiesc că nu veţi fi cu toţii de acord cu mine. Dacă vine vreun alt om de dreapta care spune că trebuie să dăm 8 miliarde de euro anul acesta, în condiţiile în care aceasta nu ar însemna decât un deficit de 15%, nu ştiu, 20%, nici nu mai contează, sigur o să-l las pe acel om de dreapta să dea el 8 miliarde de euro anul acesta”, a afirmat Ponta.

El a mai precizat că nu intenţionează să mai recurgă la angajrea răspunderii pentru un alt proiect de lege şi că nu se teme de o eventuală moţiune de cenzură din partea PDL şi PPDD.

„E prima dată când folosesc acest instrument constituţional, nici nu intenţionez să-l mai folosesc, nu am în vedere în perioada următoare. Aştept critici de la cei care şi-au angajat răspunderea de 16 ori să spună de ce îmi angajez răspunderea o singură dată. Nu m-ar mira”, a mai spus Ponta.

Proiectul de lege, obţinut de MEDIAFAX, prevede că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 10% pe an din suma punctelor.

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate de stat vor primi despăgubiri în numerar în termen de trei ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale.

Cele mai citite

Frank Auerbach, unul dintre cei mai renumiți artiști britanici, a murit la 93 de ani

Frank Auerbach, pictor britanico-german, a murit la vârsta de 93 de ani. Frank Auerbach a murit Refugiat în Anglia în 1939 ca parte a programului...

Guvernul Ciolacu a dus salariul mediu net pe economie la 5.228 lei, un plus de aproape 14% față de 2023

În ultimele luni, România a înregistrat o creștere semnificativă a salariului mediu, astfel că nivelul de trai al românilor s-a îmbunătățit constant datorită politicilor...

Alegeri prezidențiale 2024. PSD conduce topul cheltuielilor pentru campania electorală. Cât au cheltuit partidele în primele două săptămâni

Cu mai puţin de două săptămâni până la startul primului tur al alegerilor prezidenţiale, competitorii electorali încearcă să ajungă cât mai aproape de alegătorilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă