3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSportCabinetul Ponta III. Cine sunt noii miniştri. Votul de învestitură ar putea...

Cabinetul Ponta III. Cine sunt noii miniştri. Votul de învestitură ar putea fi cerut mâine

UPDATE: Premierul Victor Ponta a anunţat, după şedinţa CEx a PSD, că social-democraţii au fost de acord cu propunerile pentru ministere şi că acest lucru reprezeintă ”un credit pentru mine şi pentru acei miniştri tineri tehnocraţi”.

Ponta a mai spus că preşedintele Băsescu nu poate să conteste la CCR hotărârea Parlamentului privind noul Guvern.

UPDATE: Noii miniştri, audiaţi marţi de la 09.00. Votul în plenul reunit, la 15.00

UPDATE. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat că proiectul de guvernare propus de noul Cabinet Ponta este cel din 2012, la care s-a asociat şi UDMR.

”Nu se incalca nici o prevedere constitutională”, a precizat Zgonea.

UPDATE. Discuţiile s-au incheiat între USD (PSD, PC, UNPR) şi UDMR, în baza unui acord de colaborare guvern, minorităţile naţionale şi PPDD – doar pentru susţinerea de mâine, a anunţat premierul Victor Ponta.

Sunt în continuare deschis la discuţii cu Opoziţia, PNL şi PDL.

Programul politic rămâne cel aprobat de Parlamentul României, expres prevăzut in acord că UDMR sprijină acest program.

Structura Guvernului va fi una aproape identică cu cea aprobată de Parlament, dispare portofoliul de vicepriministru, a mai spus Ponta.

Cerem stabilitate politică, care trebuie asigurată în 2014, de care România are nevoie.

 Citeşte şi: UPDATE. Protocolul UDMR-USD, semnat: Korodi, la Ministerul Mediului şi înfiinţarea liniei maghiare la UMF Târgu Mureş

Vreau să asigur o solidaritate a actului de guvernare, tinand cont de cele doua alegeri in acest an, vreau ca nimeni sa nu mai fie si la guvernare si in opozitie, toate partidele sa participe la luarea deciziilor, dar sa le si sprijine apoi. Este nevoie de coerenta.

Toti preşedintii formaţiunilor să detina functia de vicepremier, obiectivele sunt cele anuntate in 2012 – dreptate socială, creştere economică

Am avut discutii de nominalizări cu UDMR, UNPR şi PC. Maine voi adresa propunerile Parlamentului, dacă toti cei din coalitie sunt de acord, maine seara depunerea juramantului sa fie indeplinită, de miercuri să se intre in normal

Cei patru ministri vicepremieri: Dezvoltare Regionala- Liviu Dragnea, Interne – Gabriel Oprea, Agricultura – Daniel Constantin, Cultura – Kelemen Hunor

MAE – Corlăţean

MApN – Duşa

Justitie – Cazanciuc

Mediu – (UDMR) Attila Korodi

Economie – Constantin Niţă

Sănătate – Bănicioiu

Educaţie- Pricopie

Muncă – Rovana Plumb

Fonduri Europene – Eugen Teodorovici

Buget – Liviu Voinea

Cercetare – Mihnea Costoiu

Ape si Paduri – Doina Pana

Ministerul Transporturilor – Dan Şova

Relatia cu Parlamentul – Eugen Nicolicea (UNPR)

Finante – Ioana Petrescu

Energie- Răzvan Nicolescu

IMM – Florin Jianu, preşedintele Uniunii Europene a Tinerilor Intreprinzatori

Min. Tineretului si Sportului – Gabriela Szabo

Min. Societatii Informationale (PC) – Alexandru Cotovelea

Dialog social si societate civilă (PSD) – Aurelia Cristea (deputată de Cluj)

Românii de pretutindeni – Bogdan Stanoevici

Votul de învestitură al noului Guvern ar putea fi cerut marţi Parlamentului.

PNL, PDL şi PNŢCD au anunţat că vor vota împotrivă.

Citeşte şi: Ponta se întâlneşte cu PPDD. UDMR va intra la Guvernare Hunor, vicepremier şi ministru al Culturii (SURSE)

Premierul anunţă Guvernul Ponta III, luni după-amiază, la ora 16.30.

 

Cooptarea UDMR la guvernare a deschis uşa negocierilor şi pentru alte portofolii din Executiv.

Kelemen Hunor va deveni vicepremier şi ministru al Culturii iar UDMR va prelua ministerul Mediului, care va fi condus de Attila Korodi. UDMR a cerut şi Ministerul Sănătăţii, dar pe ultima sută de metri reprezentanţii Uniunii au renunţat la această solicitare. UDMR va avea, de asemenea, 14 secretari de stat.

 În paralel, Victor Ponta a purtat negoci eri şi cu PC, care ar dori să primească un minister în plus. Conservatorii îşi vor păstra postul de la Agricultură, deţinut de Daniel Constantin şi pe cel delegat pentru IMM-uri, unde trebuie să găsească un succeror pentru Maria Grapini, care va candida la Parlamentul European. Victor Ponta i-a oferit lui Daniel Constantin postul de vicepremier. Conservatorii ar fi tentaţi, mai degrabă, de transferul Pădurilor şi Apelor la Agricultură.

Liderul UNPR, Gabriel Oprea – va îşi va păstra postul de vicepremier dar va deveni şi ministru de Interne. Deputatul UNPR Eugen Nicolicea va prelua postul de ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul. 

 Cum s-au negociat posturile în PSD

Plecarea liberalilor din Guvern, măreşte şi numărul posturilor pe care le vor ocupa social-democraţii. Unul dintre marii câştigători ai plecării PNL pare să fie ministrul Dan Şova, căci este luată în calcul comasarea Marilor Proiecte cu Ministerul Transporturilor, condus anterior de Ramona Mănescu (PNL). Constantin Niţă va conduce în continuarea MInisterul Energiei, o variantă fiind comasarea acestuia cu Economia, iar alta ca deputatul Iulian Iancu să preia Economia. O altă schimbare ar fi crearea unui singur portofoliu rezultat din absorbirea în Ministerul Finanţelor a strucuturii care revenea ministrului delegat pentru Buget. Pentru ocuparea acestui post s-au vehculat două nume: cel al lui Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget şi cel al viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.

 PSD ar urma să preia şi Ministerul Sănătăţii, după demisia lui Eugen Nicolăescu. Postul ar fi dorit şi de actualul ministru al Tinere tului, Nicolae Bănicioiu, variantă în care portofoliul lui Bănicioiu ar urma să fie preluat de Mihai Sturzu. În calcul pentru acest post intră şi Vasile Cepoi, care a mai ocupat funcţia în Guvernul Ponta 1.

Pe de altă parte, unii dintre baronii locali vor să profite de restructurarea Guvernului pentru a ridica în Comitetul Executiv problema înlocuirii ministrului Justiţiei, Ro bert Cazanciuc. Acesta este considerat prea puţin flexibil în ceea ce priveşte problema incompatibilităţilor. Cazanciuc este, însă, susţinut de premierul Victor Ponta.

În PSD se discută şi despre identificarea unui nou ministru al Comunicaţiilor după ce actualul titular, Dan Nica, a decis, deja, să candideze pentru Parlamentul European. Pentru acest post ar putea fi numit Bebe Ionică, un apropiat al premierului Victor Ponta. 

 

 

Dintre miniştri PSD, Liviu Dragnea şi-a păstrat fără emoţii postul din Executiv, vicepremier şi ministru al Administraţiei şi Dezvoltării Regionale, deşi este trimis în judecată în dosarul fraudării referendumului din 2012. De asemenea, ministrul Apărării, Mircea Duşa, îşi va păstra portofoliul.

 Preluarea Minis terului Mediului de către UDMR va presupune mutarea actualului titular, Rovana Plumb (PSD), în fruntea Ministerului Muncii.

 Înainte de acest anunţ, mai exact în jurul orei 14.30, liderii partidelor care fac parte din Uniunea Social-Democrată se vor întruni într-o şedinţă de urgenţă. Reuniunea va avea loc cel mai probabil la Palatul Parlamentului, în contextul discuţiilor politice privind structura noului Guvern, potrivit unor surse din PSD.

Citeşte şi: Şedinţa de urgenţă USD, convocată, luni, la 14.30

Luni dimineaţă, Kelemen Hunor a avut o întrevedere cu premierul Victor Ponta.

Viitorul cabinet va avea 17 ministere şi patru vicepremieri din partea PSD, UNPR, PC şi UDMR.

UDMR a impus o serie de condiţii pentru asigurarea sprijinului pentru Guvernul Ponta 3: cel puţin două ministere, plus un set de „probleme sensibile” legat de drepturile minorităţilor naţionale.

Într-o primă variantă, Mediul va fi preluat de la PSD, unde în prezent este ministru Rovana Plumb, pentru a trece la Attila Korodi. Preşedintele Kelemen Hunor ar putea prelua ministerul Culturii şi funcţia de vicepremier.

Citeşte şi: Cseke Attila, propunerea UDMR pentru Sănătate. Ponta nu vrea să cedeze MS. Negocierile sunt în impas (SURSE)

Există însă şi varianta ca liderul UDMR să fie doar vicepremier fără portofoliu, iar Uniunea să primească alte două ministere: Mediu şi Sănătate. La Mediu, ar urma să fie propus Attila Korodi, iar la Sănătate Attila Cseke. Dacă Kelemen Hunor nu va prelua ministerul Culturii, acesta va reveni pesedistului Georgică Severin, actualul preşedinte al Comisiei de Cultură din Senat

Ştire în curs de actualizare.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

Venituri record pentru dezvoltarea de aplicații în 2024, în ciuda scăderii descărcărilor

Dezvoltatorii de aplicații au înregistrat venituri record în 2024, deși utilizatorii au instalat mai puține aplicații decât în ​​anul precedent App Store și Google Play...
Ultima oră
Pe aceeași temă