UPDATE 18:37 – Noul Guvern se reuneşte, miercuri, în şedinţă extraordinară
UPDATE 18:06 – UPDATE. Cu autocarul la Cotroceni. Noii miniştri depun jurământul
UPDATE 17:35 – Ponta: Guvernul va transmite Parlamentului un program politic actualizat şi îşi va angaja răspunderea
UPDATE 17.00 – Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că semnează decretele pentru numirea noilor miniştri, iar Guvernul urmează să-şi asumea răspunderea în Parlament pe programul de guvernare.
”Nu suntem într-o criză guvernamentală”, a precizat şeful statului.
Citeşte şi: LIVE TEXT. Băsescu: Voi valida miniştrii. Sper ca Guvernul să-şi respecte partea
La ora 18.00 va fi validarea noilor miniştri, a mai spus Băsescu.
”Este un acord verbal între mine şi premier”.
UPDATE 16:55 – Ponta, în şedinţă cu noii miniştri. Ia în calcul angajarea răspunderii pe programul de guvernare
UPDATE 16:48 – Surse: Băsescu ar putea semna miercuri decretele de numire a noilor miniştri
UPDATE 14:20 – Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, îl acuză pe Traian Băsescu de atitudine nedemocratică şi a declarat că va scrie tuturor preşedinţilor parlamentelor din UE pentru a condamna faptul că preşedintele blochează instituirea unui nou Guvern încălcând regulile democraţiei.
„Voi scrie tuturor preşedinţilor parlamentelor din UE cu privire la acest fapt şi această atitudine incalificabilă a preşedintelui statului român, care ne pune pe noi într-o situaţia delicată, într-o zonă instabilă, într-un moment în care România are nevoie de stabilitate, de încredere şi pe pieţele financiare, şi internaţionale, iar BNR are nevoie de un Guvern cu care să lucreze”, a spus Zgonea.
El susţine că Parlamentul a respectat prevederile constituţionale privind procedura schimbării compoziţiei politice a Cabinetului. Zgonea a mai declarat, miercuri, că până luni nu va fi convocat plenul reunit, întrucât nu există niciun motiv, el arătând că marţi, la votul privind Cabinetul Ponta III, s-au respectat toate procedurile parlamentare şi constituţionale.
–
UPDATE. CCR va dezbate contestaţia PMP şi PDL, sâmbătă, la ora 10.00.
–
UPDATE. Kelemen Hunor a declarat că Guvernul în funcţie nu are cum să se angajeze în faţa Parlamentului cu un program de guvernare pentru un alt guvern, care urmează să fie învestit, conform Mediafax.
„Am analizat, miercuri, la Guvern cu premierul Ponta situaţia creată de preşedinte şi de votul Parlamentului. În acest moment există o sesizare la CC formulată de PDL privind neconstituţionalitatea hotărârii Parlamentului, iar vineri aceasta va fi dezbătută. Trebuie să aşteptăm o decizie a CC. În acest moment nu se poate asuma răspunderea pe programul de guvernare, pentru că sunt câteva lucruri de care trebuie să ţinem cont. În primul rând, există hotărârea Parlamentului care din punctul nostru de vedere este validă şi constituţională, există o structură a Guvernului cu miniştri desemnaţi şi votaţi. Guvernul în funcţie, Guvernul vechi nu are cum să se angajeze în faţa Parlamentului cu un program de guvernare pentru un alt guvern, care urmează să fie învestit. Este o situaţie care ar crea un precedent periculos şi ar fi o asumare foarte vulnerabilă din punct de vedere juridic şi constituţional. Cea mai bună soluţie este să aşteptăm decizia Curţii Constituţionale”, a spus Kelemen.
–
UPDATE. Completarea programului de guvernare acceptată de Parlament, fără un alt program de guvernare, este profund neconstituţională, susţin parlamentarii PDL în sesizarea depusă la CCR, conform Agerpres.
„Prin modificarea şi completarea Programului de guvernare, în condiţii neconstituţionale, s-a ajuns la încălcarea principiului statului de drept prevăzut în art. 1 alin.(3) din Legea Fundamentală. Faţă de cele de mai sus, rugăm Onorata Curte Constituţională să constate că Hotărârea adoptată de cele două Camere ale Parlamentului în şedinţa lor comună este neconformă prevederilor art.1 alin.(3), art. 2 alin.(1), art.16, art.61 alin.(1) şi ale art.102 alin.(1), art.103 şi ale art.114 din Constituţie, fiind astfel neconstituţională”, se arată în sesizarea prezentată miercuri, într-o conferinţă de presă, de liderul grupului deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe.
Potrivit acestuia, parlamentarii democrat-liberali au depăşit „un blocaj” la depunerea sesizării semnate de 37 de deputaţi PDL şi 15 deputaţi neafiliaţi.
„S-a încercat amânarea depunerii acestei sesizări pentru a valida un guvern pe care noi îl considerăm ilegitim în momentul de faţă”, a afirmat Tinel Gheorghe.
El a spus că PDL a descoperit, la o analiză comparativă, modificări de fond ale programului de guvernare iniţial, al USL.
„Prin acordul politic încheiat în 3 martie se modifică programul de guvernare al USL aprobat în decembrie 2012 de Parlament. Analiza noastră comparativă între cele 10 articole ale acordului şi programul de guvernare scoate în evidenţă modificările de fond pe care noua struţo-cămilă UDMR-PSD-UNPR-PC încearcă să le folosească în argumentarea faptului că se consideră continuatorii de drept şi de fapt ai vechiului program politic”, a declarat Gheorghe.
Modificările sesizate de PDL în acordul politic vizează „reorganizarea administrativ-teritorială, ţinându-se cont de tradiţiile, cultura şi istoria diferitelor zone ale ţării, adică se părăseşte crearea unor regiuni administrativ-teritoriale doar pe criterii de tradiţie şi cultură”.
„Se invocă ‘istoria’ care a stat la baza unor organizări teritoriale favorabile minorităţii maghiare din România, poporul român fiind discriminat sute de ani, fiind considerat tolerat şi încălcându-se astfel şi prevederile art.16 alin.(1) din Constituţie”, se mai apreciază în sesizare.
De asemenea, PDL atrage atenţia că „în Acordul politic se reţine necesitatea reprezentării proporţionale a cetăţenilor de etnie maghiară în diferitele instituţii, structuri descentralizate şi instituţii la nivel judeţean şi local, precum şi a altor etnii altele decât cea maghiară în structurile administraţiei publice locale conduse de reprezentanţii UDMR”.
„Textul este contrar şi prevederilor art.16 alin.(1) din Constituţie, în sensul că cetăţenii români, indiferent de originea lor etnică, sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, neputându-se face nicio discriminare sau privilegiu vreunei persoane, chiar dacă aceasta face parte dintr-o minoritate naţională. Discriminarea este şi mai evidentă avându-se în vedere că o asemenea regulă nu se referă şi la alte minorităţi, altele decât cele naţionale, cum ar fi femeile, copiii etc. Acest text este complet diferit faţă de cel din Programul de guvernare”, se susţine în sesizare.
Potrivit PDL, alte prevederi introduse în acord care schimbă programul de guvernare sunt cele referitoare la soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare prin departamente separate la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, accelerarea procesului de restituire a imobilelor cultelor religioase şi „îngrădirea conţinutului prevederilor referitoare la reforma administrativă”.
–
UPDATE. CCR ar dezbate vineri sesizarea PMP şi PDL privind modificarea componenţei Guvernului, conform unor surse.
–
UPDATE. Curtea Constituţională (CC) nu s-a mai confruntat cu o situaţie de genul celei apărute în prezent în cazul validării noului Guvern, aceasta fiind o problemă delicată, dar care trebuie rezolvată rapid, a declarat, miercuri dimineaţa, judecătorul CC Petre Lăzăroiu.
–
UPDATE. Augustin Zegrean, preşedintele CCR: ”Am primit aseară sesizarea, încă nu am văzut-o. Este o situaţie absolut nouă. Vom vedea când o vom judeca. Săptămâna aceasta, toate zilele noastre sunt toate pline de şedinţe. Nu cred că putem să dam o soluţie până vineri aşa repede. Trebuie să citim dosarul. Dacă doriţi să dam o soluţie şi să citim apoi dosarul, putem s-o facem”, a glumit Zegrean, la întrebarea unui reporter despre cât de repede va fi discutată sesizarea.
Până atunci rămâne în vigoare Guvernul Ponta II, deoarece acesta nu a fost demis, a mai spus Zegrean.
–
Curtea Constituţională a României a anunţat că nu a mai judecat o astfel de sesizare, dar că va judeca acest caz foarte repede.
Hotărârea Parlamentului de modificare a componenţei Guvernului a fost atacată la Curtea Constituţională de PMP.
Citeşte şi: Ponta şi Băsescu se întâlnesc din nou pentru a rezolva blocajul instituţional
Judecătorul Zoltan Puşcaş a spus că dacă există o asemenea contestaţie, aceasta se va judeca foarte rapid.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat că parlamentarii PDL şi cei ai PMP au atacat la Curtea Constituţională Hotărârea Parlamentului privind noua componenţă a Guvernului.
Liderul PDL a susţinut că demersul la Curtea Constituţională nu a fost făcut pentru a prelungi criza politică, pe care nu democrat-liberalii au provocat-o, ci PSD şi PNL, ci pentru că a fost obligatoriu, ca demers politic al unui partid care în permanenţă a respectat Constituţia, să facă tot ceea ce trebuie ca aceasta să fie respectată.
“Parlamentul este din nou în situaţia de a fi coadă de topor pentru primul ministru Victor Ponta, care nu ţine cont de interesele electoratului. Electoratul a votat un guvern USL, acum vine cu un Guvern cu UDMR şi UNPR, care au fost partenerii Guvernului Emil Boc”, a afirmat, la rândul său, deputatul PMP, Elena Udrea.
Ea a spus că aceia care erau acuzaţi că au produs dezastrul în Guvernul Boc sunt acum buni să fie propuşi de către primul ministru, trecând peste promisiunile făcute electoratului.
Ştire în curs de actualizare.