Premierul şi şeful statului se întâlnesc din nou, miercuri, pentru a rezolva blocajul intervenit după ce Băsescu nu a semnat decretele de numire a noilor miniştri.
Preşedintele Băsescu cere ca Victor Ponta să îşi asume un nou program de guvernare pentru a semna decretele de numire. Mai mult, parlamentarii PDL şi cei care fac parte din Mişcarea Populară au depus deja o contestaţie la Curta Constituţională a României.
Cabinetul Ponta III a primit votul Parlamentul, dar miniştrii nu au fost chemaţi la Cotroceni să depună jurământul. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu îşi pune semnătura pe decretele de numire până nu vede un nou program de guvernare. „Nu suntem la nivelul la care să credem fără să cercetăm”, a spus preşedintele, adăugând că documentul pe care îl solicită „este contractul dintre Guvern şi electorat” şi „trebuie să reflecte realitatea instalării unui Guvern într-o nouă structură politică”.
Citeşte şi: CCR anunţă ca va judeca rapid contestaţia depusă de PMP
Documentul pe care preşedintele îl aşteaptă de la Victor Ponta trebuie să reflecte negocierile pe care acesta le-a avut cu UDMR: „Trebuiesc trecute şi obligaţiile cu privire la stegul secuiesc şi obligaţiile cu privire la Universitatea de la Târgu Mureş.”
Blocajul instituţional a fost analizat de preşedinte şi premier în cadrul unei întâlniri care a durat aproape o oră. „M-am întâlnit cu preşedintele, dar nu am ajuns la nicio concluzie privind procedurile de urmat. Vom mai discuta şi miercuri”, a spus Victor Ponta. Anterior, şeful Executivului anunţa că este dispus să îi facă pe plac preşedintelui ca să numească noul Guvern: „Transmitem către Parlament exact modificările cerute de preşedintele Băsescu, îmi angajez răspunderea.”
Nu doar preşedintele Traian Băsescu a formulat obieţii. Democrat-liberalii şi parlamentarii care fac parte din Mişcarea Populară au transmis la Curtea Constituţională o contestaţie a hotărârii de învestire a noului cabinet. Aceasta ar putea fi dezbătută cel mai devreme săptămâna viitoare. Cabinetul Ponta 3 a trecut de Parlament cu 346 de voturi pentru şi 192 împotrivă. Oficial, PPDD, PDL şi PNL s-au opus. Potrivit calculelor, cel puţin 20 de parlamentari nu au respectat disciplina de partid.