Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la B1Tv, că modificările codului penal au fost făcute la solicitarea baronilor. Mai mult, şeful statului a spus despre Victor Ponta şi Crin Antonescu că ar fi ştiut de legile amnistiei şi graţierii şi că acum au adoptat măsura ”scapă cine poate”.
”Dan Voiculescu se încadra în legea amnistiei şi graţierii, a primit cinci ani în primă instanţă. Ponta şi Antonescu ştiau că şi Dan Voiculescu trebuia să scape. Cei doi care au iniţiat legea se gândeau la romii care furau din autobuze, să-i mai scape din puşcărie, dar de lege beneficiau şacalii politici care au vrut să rezolve problemele lui Năstase, Voiculescu, Fenechiu”, a spus Băsescu.
”Este mai grav decât ce a făcut Orban în Ungaria. Modificările dau liber la corupţie. Suntem în afara unor angajamente. Aceste modificări ne scot din criteriile politice de la Copenhaga. Atunci când ocroteşti corupţia la nivelul administraţiei, toată lumea s-a focusat pe parlamentari, sunt şi toţi primarii care devin imuni, judecătorii, notarii, avocaţii, toţi cei care nu au un cotntract de muncă. Păi cine în UE poate acceptă o astfel de ţară?”, a declarat şeful statului.
”Acum este înzecită neîncrederea liderilor europeni faţă de Ponta comparativ cu momentul în care a dat lovitura de stat de astă vară. Ştiu că nimeni nu crede că liderii USL n-au ştiu despre aceste modificări”, a mai declarat Băsescu.
// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/04c2d3f37a5d3ebd8e48df2bdf69ab3a/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>
–
Traian Băsescu: Îmi menţin părerea că taxa pe combustinil nu este necesară. Banii din taxă sunt bani furaţi din buzunarul românilor pentru a fi duşi la ministerul lui Dragnea şi de acolo distribuiţi pentru jocuri politice. Sunt în stare să demonstrez oricui că bugetul are venituri. Cu reduceri de cheluieli la Dragnea şi la alte câteva locuri, nu este nevoie să impunem această taxă pe combustibil.
// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/d2d1ed7bcfe5afbc403447d5440270d8/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>
Traian Băsescu, despre MCV: Orice mecanism de supraveghere, eu am fost mult timp tentat să încep un set de discuţii să găsim o altă formulă, să nu mai fie un MCV separat. Din păcate, evenimentele din marţea neagră fac imposibilă o abordare credibilă a subiectului. Am mai fost în faza asta în primăvara lui 2012. Nu sunt un şef de stat care îşi doreşte acest tip de supraveghere, dar e clar că nimeni nu-l poate ridica după evenimentele din această săptămâna. S-a dovedit că e necesar, chiar dacă îl vreau sau nu.
Traian Băsescu despre Chevron: A fost un şantaj la adresa SUA, nu am crezut că se poate ajunge la asemenea declaraţii, a fost un şantaj pe faţă.
Şi Germania, şi Franţa, şi Olanda, îşi vor susţine mereu companiile, dar să nu vă imaginaţi că vor face compromisuri de la statul de drept pentru un contract.
Traian Băsescu despre legea amnistiei: Dan Voiculescu se încadra în legea amnistiei şi graţierii, a primit cinci ani în primă instanţă. Ponta şi Antonescu ştiau că şi Dan Voiculescu trebuia să scape. Cei doi care au iniţiat legea se gândeau la romii care furau din autobuze, să-i mai scape din puşcărie, dar de lege beneficiau şacalii politici care au vrut să rezolve problemele lui Năstase, Voiculescu, Fenechiu.
Sigur că derobarea lui Antonescu de legea amnistiei, pe care se înţelesese cu Ponta, el a văzut presiunea uriaşă generată de presă şi a făcut pasul înapoi.
Voiculescu nu a fost la masă la discuţie, dar a fost în to do list, Ponta are două liste, una de la Barroso şi una de la Voiculescu şi nu ştie niciodată care are prioritate, îi spun eu, lista de la Barroso.
Antonescu a cam fost abandonat de A3 de la susţinere şi cu ocazia asta, a făcut pasul înapoi şi i-a dat un semnal şi lui Voiculescu: nu sunt dispus să mă sacrific pentru ţine dacă tu nu pui şi televiziunea.
Ăştia sunt oameni care cred că televiziunile fac preşedinţii, dar vor rămâne slugile televiziunilor
uitaţi-va la ei, când merg la Gadea, parcă sunt elevii cu profesoru.
Traian Băsescu: La această putere să aibă grijă românii să nu le adauge şi preşedintele la alegerile de la anul. E bine să se facă acest echilibru între o putere discreţionara şi un preşedinte care mai poate frână, dacă e şi credibil. Imaginiti-vi-l pe Crin preşedinte, cum ar fi trecut modificările la Codul Penal.
Traian Băsescu: Avantajul este că vin sărbătorile şi la Bruxelles. Justiţia poate să lupte atâta timp cât nu se va modifica cadrul legal.
Dacă tu, Parlament, îi iei instrumentele prin modificarea legilor, atunci cum să-şi facă treaba? Aţi văzut vreo reacţie de la dl Nitu? Eu zic „bogdaproste” că DIICOT şi DNA sunt asigurate cu procurori oneşti. În CSM când s-a formulat poziţia au fost doi membri care au spus de ce ne băgam noi în puterea legislativă? Adică poate decapita puterea judecătorească pentru că nu ne băgam.
Traian Băsescu: Adversarul meu este cel care este adversarul României.
Avem o perioadă indeungată în care România va fi monitorizată de toate statele că un stat fără busolă.
Avem pericolul că România să fie dată exemplu. O măsură internă radicală ar fi dizolvarea parlamentului, dar eu nu pot face asta.
Dacă nu ne mişcăm foarte repede, avem de pierdut.
Aş vrea să reduc puţin entuziasmul celor care acum se dau pe spate în extazul intervenţiilor cancelariilor străine. România nu e o ţară fără anticorpi, a fost foarte bine, i-a facut să dea înapoi mai repede. Dar încă avem o Curte Constituţională care nu va face compromisuri fundamentale pentru un partid.
Traian Băsescu: Îmi e greu să realizez ce credeau, dar e foarte clar că încercând să o facă la nivelul înţelegerii dintre lideri – eu susţin că 90% din parlamentari habar nu au ce au făcut
Trebuie să găsim soluţii rapide.
Din păcate, PDL, Înalta Curte au declanşat o operaţiune corectă de contestare, dar lungeşte procesul.
Pe ordinea de zi va fi în ianuarie la CCR, înseamnă că până la pronunţare toate cancelariile vor sta cu ochii pe România.
Traian Băsescu: Este mai grav decât ce a făcut Orban în Ungaria. Modificările dau liber la corupţie. Suntem în afara unor angajamente.
Aceste modificări ne scot din criteriile politice de la Copenhaga. Atunci când ocroteşti corupţia la nivelul administraţiei, toată lumea s-a focusat pe parlamentari, sunt şi toţi primarii care devin imuni, judecătorii, notarii, avocaţii, toţi cei care nu au un cotnract e muncă
Păi cine în UE poate acceptă o astfel de ţară?
Traian Băsescu: Nimeni nu crede că Parlamentul este autonom de liderii politici care conduc coaliţia majoritară.
„Şi-au imaginat că după ce l-au plimbat pe plagiator ca pe sfintele moaşte prin toate ţările, va deveni credibil. Dar în nicio cancelarie n-a fost crezut. A rămas tot cel care a blocat CCR şi a dat o ordonanţă de urgenţă.
Acum este înzecită neîncrederea liderilor europeni faţă de Ponta comparativ cu momentul în care a dat lovitura de stat de astă vară. Ştiu că nimeni nu crede că liderii USL n-au ştiu despre aceste modificări.
În Europa oricine ar râde să afle că liderii unei coaliţii de 70% şi premierul şi preşedintele senatului n-au ştiut că se modifică codul penal. Au ştiut şi au crezut că după ce s-au plimbat atât nu se mai ia nimeni de ei”.
Traian Băsescu: Aranjamentul dintre Ponta şi Antonescu s-a făcut luni. Amândoi au ştiut foarte bine. S-au înţeles ca în timp ce Victor Ponta era la Johannesburg, aceste legi să treacă. Sunt nişte mincinoşi amândoi. Acum au aplicat metoda ”scapă cine poate”.
Ei s-au discreditat profund cu lovitura de stat din vară, alegerile le-au mai dat o şansă în faţa partenerilor noştri. Acum însă nu mai merge, aceleaşi personaje, tot Ponta, Antonescu, Voiculescu sunt marii aranjori ai jocului.
”Ponta minte. Omul acest minte oricum. A minţit şi ieri. Şi pe români. Şi Crin Antonescu la fel. Şi ieri a minţit când s-a făcut că dă înapoi. Între Ponta şi Antonescu pe Legea amnistiei şi Codul Penal s-a făcut luni. Astăzi vă pot confirma că s-au înţeles amândoi ca aceste legi să treacă în timp ce Ponta era la Johannesburg”.
Traian Băsescu: Vor trebui văzute exact procedurile Curţii. Dar nu va fi suficient. Dacă suntem pe drumul lung, avem o perioadă în care România va fi monitorizată de toate ţările membre UE. Cea mai bună soluţie ar fi să o rezolvăm rapid. Asta din punct de vedere tehnic.
Avem o altă alternativă: ca Antonescu, Ponta şi Zgonea, să demisioneze imediat. Costul la ceea ce s-a întâmplat este foarte mare.
Citeşte şi: Băsescu: Ponta, Antonescu şi Zgonea ar trebui să demisioneze imediat
Avem o şansă să rămânem un stat european civilizat. Cei care au gestionat politic acest atac la statul de drept trebuie să facă urgent un pas înaopoi. Oricât l-am plimba acum pe Ponta, rămâne cu plagiatul, lovitura de stat şi lovitura la justiţie de acum. Lovitura la justiţie o echivalez tot cu o lovitură de stat.
Traian Băsescu: Dragi români, nu-i votaţi pe cei care au dosare penale! Românii văd acum rezultatele a ceea ce înseamnă să-i votezi pe cei care au dat o găleată sau o pufoaică.
Curtea Constituţională nu va face compromisuri. În voi contacta pe Zgonea pentru cele două legi.
PDL, Înalta Curte, au declanşat o operaţiune corectă de contestare la CCR. Însă acest lucru lungeşte procesul. Nu ştiu când se va pronunţa CCR. Până la pronunţare, toate cancelariile vor sta cu ochii pe România. Drumul mai scurt era să tirmită la mine cele două legi, spre promulgare, să le trimit înapoi şi luni să le modifice.
Liderii PDL au semnat iniţiativele USL.
”Până la urmă se poate spune că asta a dat poporul, a dat 70% acestei majorităţi, USL-ului, însă şi dacă mai e un 30% risipit prin Parlament nu poţi să ai mari pretenţii. Un singur lucru e deranjant, când liderii opoziţiei au semnat iniţiativele de castrare a iniţiativelor ANI. Domnul Rădulescu şi Toader. Au făcut-o de capul lor şi fără binecuvântarea partidului”.
Traian Băsescu vorbeşte la Evenimentul zilei despre modificările aduse Noului Cod Penal dar şi despre alte probleme ce privesc România.