20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăȘtirile zileiPoliția spaniolă a capturat un mini-submarin care urma să fie folosit de...

Poliția spaniolă a capturat un mini-submarin care urma să fie folosit de narcotraficanți

Captura a fost făcut în cadrul operațiunii FERRO, o operațiune de aplicare a legii la nivel înalt împotriva unui grup de criminalitate organizată implicat în traficul de droguri pe scară largă. 

Peste 300 de ofițeri de poliție au desfășurat această operațiune în Spania, susținuți de Poliția Națională din Columbia (Policía Nacional de Colombia), Poliția Națională Olandeză (Politie), Poliția Judiciară Portugheză (Polícia Judiciária), Agenția Națională pentru Criminalitate din Regatul Unit și SUA Vamă și protecția frontierelor, cu activitate internațională coordonată de Europol. 

REZULTATELE OPERAȚIUNII FERRO

47 de percheziții domiciliare efectuate în orașele spaniole Tarragona (6), Barcelona (11), Gerona (3), Málaga (11), Castellón (4), Valencia (2), Murcia (7), Cádiz (1), Granada (1) și Badajoz (1);
52 de persoane arestate;
2 bărci confiscate: o navă semi-submersibilă în Málaga și o barcă cu motor de peste 300 000 EUR în provincia Murcia;
Peste 3 tone de cocaină confiscate, alături de 700 de kilograme de hașiș și peste 100 000 EUR în numerar. 
OPERAȚIUNEA FERRO A FOST EFECTUATĂ ÎN MAI MULTE ETAPE
Faza 1: Anchetatorii au identificat un grup de criminalitate organizată, compus din cetățeni spanioli, columbieni și dominicani, implicați în traficul la scară largă de cocaină, hașiș și marijuana. Infractorii operau din Spania, în special Cataluña. Între aprilie și decembrie 2020, în Columbia au fost făcute o serie de sechestre importante de cocaină legate de acest grup infracțional. În total au fost confiscate 2 900 de kilograme de cocaină. 

Faza a doua: În noiembrie 2020, ofițerii de poliție din Spania l-au arestat pe liderul acestei rețele criminale în Tarragona, alături de 13 dintre complicii săi.

Faza a treia: În februarie a acestui an, a fost vizată o altă ramură a acestui grup de criminalitate organizată. Patru persoane au fost arestate în Tarragona și s-a confiscat un transport de 583 de kilograme de hașiș în drum spre Franța și Italia. De asemenea, au fost efectuate percheziții la domiciliu în Málaga, cu ocazia căreia nava submersibilă a fost găsită într-un depozit. Barca – prima de acest fel capturată pe pământ european, era încă în construcție când a fost găsită. Nava avea o lungime de 9 metri și ar fi putut transporta până la 2 tone de droguri.  

Faza a patra: Una dintre principalele ținte a fost arestată în februarie pe aeroportul El Prat din Barcelona în timp ce încerca să fugă în Olanda. În urma acestei arestări, un depozit a fost percheziționat în Barcelona, ​​ceea ce a dus la confiscarea a 300 de kilograme de cocaină. 

Faza a cincea: Un laborator clandestin de droguri a fost descoperit la Barcelona, ​​lângă o plantație interioară de canabis cu peste 1 150 de plante. O barcă cu motor lungă de 15 metri care aparținea acestei rețele criminale și încărcată cu 7.000 de litri de benzină a fost, de asemenea, confiscată în regiunea Murcia. 

Faza a șasea: La sfârșitul lunii februarie, ceilalți membri ai rețelei criminale au fost arestați. Au fost, de asemenea, confiscate aproximativ 6 000 de litri de precursori de droguri, destinate unui laborator clandestin din Murcia. 

SPRIJINUL EUROPOL

Unitatea Europol pentru Droguri a Europol a coordonat activitatea internațională intensă de la începutul acestei investigații. Echipa sa de specialiști a facilitat schimbul de informații între diferitele țări implicate și a analizat datele operaționale pentru a identifica principalele ținte. 

Cele mai citite

Cum alegi mobila de dormitor: Ghid complet pentru o amenajare eficientă și confortabilă

Dormitorul este una dintre cele mai importante camere din casa ta. Este locul unde petreci o mare parte a timpului, unde te odihnești și...

Irina Begu, calificată în turul al treilea la Roma

Irina Begu s-a calificat în turul al treilea al turneului de categorie WTA 1000 de la Roma, după ce franţuzoaica Oceane Dodin a abandonat...

Avanpremiera filmului „În inima Naționalei – Din vestiar până în Germania” a avut loc joi seara, la București

Filmul „În inima Naţionalei - Din vestiar până în Germania”, povestea neștiută a calificării naționalei de fotbal a României la EURO 2024, regizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă