5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiPMB întârzie nemotivat preluarea activităţii RADET de către Termoenergetica

PMB întârzie nemotivat preluarea activităţii RADET de către Termoenergetica

„Tergiversarea mutării activităţii RADET către o companie nouă, curată, are un singur scop: ca RADET să poată acumula în continuare datorii, ştiind că aceşti bani nu vor fi plătiţi niciodată, iar ROMGAZ şi ELCEN să fie obligate cumva să livreze materie primă şi, respectiv, agent termic pe gratis”, susţin reprezentanţii administratorului judiciar.

„La mai mult de două luni de la înfiinţarea companiei municipale Termoenergetica, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) nu a efectuat niciun demers de substanţă în ceea ce priveşte preluarea activităţii RADET de către noua companie, în ciuda apelurilor repetate pe care ELCEN le-a transmis autorităţilor. Această tergiversare a PMB urmăreşte menţinerea ELCEN într-o poziţie de furnizor captiv pentru RADET, o companie falimentară care nu face altceva decât să acumuleze datorii, afectând implicit situaţia economică a ELCEN care se află în plin proces de reorganizare”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Sierra Quadrant.

Conform sursei citate, preluarea serviciului de transport si distribuţie a energiei termice de la RADET de către Termoenergetica ar obliga PMB să asigure capitalizarea noii companii şi plata subvenţiei la zi, astfel încât aceasta să-şi onoreze obligaţiile de plată către furnizori, respectiv către ELCEN.

„Strategia primarului Capitalei, doamna Gabriela Firea, de a sacrifica ELCEN, mizând pe faptul că aceasta va continua să livreze agentul termic către RADET «pe datorie», este o alegere nu doar neinspirată, ci extrem de periculoasă pentru cetăţeni. Decizia PMB de a forţa mâna unui furnizor care şi-a onorat în permanenţă obligaţiile contractuale, chiar şi atunci când nu a fost plătit, cu intenţia clară de a menţine relaţia contractuală a ELCEN cu o companie aflată în faliment (RADET), trece dincolo de graniţele unui management defectuos şi se înscrie pe linia acţiunilor de forţă autoritare”, arată administratorul judiciar al ELCEN.

Sursa citată subliniează că ROMGAZ, furnizorul de materie primă al ELCEN, nu are nicio obligaţie contractuală faţă de RADET sau PMB, astfel încât, în lipsa achitării obligaţiilor de plată de către ELCEN, poate sista în orice moment furnizarea gazelor.

Sierra Quadrant aminteşte că, deşi falimentul RADET a fost pronunţat de instanţa de judecată, situaţia financiară dezastruoasă a companiei fiind de notorietate publică, administratorul judiciar al RADET, compania Rominsolv, a solicitat suspendarea falimentului, întârziind astfel, pe alt palier, întreg procesul de refacere a sistemului de termoficare din Bucureşti.

„În ultimii patru ani, situaţia RADET, aflată în subordinea şi coordonarea PMB, s-a deteriorat iremediabil. Acum, deşi Termoenergetica este, în sfârşit, înfiinţată legal, pur si simplu au decis să nu mai facă nimic. Tergiversarea mutării activităţii RADET către o companie nouă, curată, are un singur scop: ca RADET să poată acumula în continuare datorii, ştiind că aceşti bani nu vor fi plătiţi niciodată, iar ROMGAZ şi ELCEN să fie obligate cumva să livreze materie primă şi, respectiv, agent termic pe gratis. Compania noastră a administrat sute de procese de insolvenţă, la cel mai înalt nivel, însă n-am întâlnit niciodată acest gen de jocuri de culise, în care o autoritate a statului se joacă pur şi simplu cu destinele cetăţenilor din Capitală”, susţine Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant.

Potrivit acestuia, „ELCEN nu va mai livra agent termic pe gratis către nicio companie, indiferent ce primar va încerca să ne forţeze mâna”.

„Noi avem o obligaţie legală faţă de angajaţii şi acţionarii ELCEN, dar şi o obligaţie morală faţă de cetăţenii Capitalei. Sierra Quadrant nu va participa sub nicio formă la distrugerea definitivă a sistemului de termoficare şi vom amenda public orice derapaj al autorităţilor implicate în acest proces”, afirmă Ovidiu Neacşu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă