15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiNoi agresiuni împotriva pădurarilor. Silvicultorii cer procurorului general să monitorizeze ancheta

Noi agresiuni împotriva pădurarilor. Silvicultorii cer procurorului general să monitorizeze ancheta

„Pentru descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor, a fost solicitată intervenţia conducerii ministerului în vederea modificării şi completării Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, prin includerea personalului silvic în categoriile prevăzute la art. 257 alin. 4, alături de poliţişti şi jandarmi, în cazul cărora faptele de ameninţare, lovire şi vătămare corporală comise asupra acestora se sancţionează cu pedepse mai aspre. Totodată, Federaţia Silva a solicitat intervenţia Procurorului General al României pentru monitorizarea actelor de cercetare şi urmărire penală ce se efectuează în cazurile de agresiune îndreptată împotriva personalului silvic şi dispunerea de măsuri în scopul efectuării cu celeritate a cercetărilor pentru identificarea, anchetarea şi pedepsirea autorilor agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic”, precizează reprezentanţii federaţiei, într-un comunicat.

Ei spun că, odată cu venirea iernii, presiunea asupra pădurilor s-a intensificat, iar trei silvicultori, pădurari în cadrul direcţiilor silvice Vâlcea, Sălaj şi Argeş, au căzut victime ale infractorilor surprinşi în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos din fondul forestier naţional. „Aceste cazuri vin să completeze tabloul sumbru al agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic, în urma cărora, în ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâţi de hoţii de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacaţi de infractori, suferind agresiuni şi vătămări corporale grave, ameninţări cu moartea, precum şi distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuinţe, anexe gospodăreşti, sedii administrative, etc)”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Federaţia “Silva”.

Conform sursei citate, în contextul intensificării agresiunilor asupra personalului silvic, care au culminat cu cele două cazuri de pădurari ucişi în anul 2019 în timp ce îndeplineau serviciul de pază a pădurilor (13 septembrie 2019 – pădurarul Gorcioaia Răducu – Direcţia Silvică Iaşi şi 16 octombrie 2019 – pădurarul Pop Liviu Pavel – Direcţia Silvică Maramureş), în anul 2019 Parlamentul a modificat OUG nr. 59/2000 Statutul personalului silvic, iar prin noul act normativ a fost creată baza legală pentru redarea demnităţii profesiei de silvicultor, pentru întărirea autorităţii silvicultorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pentru asigurarea dotărilor necesare desfăşurării activităţilor de teren, pentru asigurarea unor condiţii decente de muncă, de salarizare şi de pensionare a personalului silvic.

Sindicaliştii afirmă însă că Legea nr. 234/2019 care a completat şi modificat Statutul personalului silvic nu este nici în prezent pe deplin respectată şi aplicată.

Federatia Sindicatelor Silva arată că a solicitat oficial, joi, sprijinul şi intervenţia conducerii Ministerului Mediului Apelor si Pădurilor şi a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva pentru ca în anul 2021 să fie asigurate cu prioritate fondurile necesare pentru dotarea personalului silvic de teren cu uniformă de serviciu, armament de serviciu, dispozitive de apărare, mijloace de comunicaţie şi de transport, pentru plata contribuţiilor sociale în cazul locurilor de muncă încadrate în condiţii speciale, precum şi plata drepturilor salariale conform Contractului Colectiv de Muncă şi a Statutului personalului silvic.

Aceştia arată că Federaţia Sindicatelor Silva va susţine în continuare, prin toate mijloacele legale, aplicarea prevederilor Statutului personalului silvic şi ale Contractului Colectiv de Muncă, inclusiv prin organizarea, dacă va fi cazul, a unor acţiuni de protest.

 

Cele mai citite

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă