15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiMoment istoric în Uniunea Europeană. Ce instituție judiciară își începe activitatea din...

Moment istoric în Uniunea Europeană. Ce instituție judiciară își începe activitatea din 1 iunie

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, din 1 iunie, Parchetul European (EPPO) își începe activitatea în statele membre participante la cooperarea consolidată și va putea investiga, în România și în celelalte state membre participante, infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, sprijinit de autoritățile naționale competente.

„România este unul dintre statele membre care a susținut în mod constant Parchetul European, de la demararea negocierilor în Consiliul UE, pe baza propunerii de Regulament publicată de Comisie în iulie 2013. România s-a numărat, de altfel, printre statele membre inițiatoare ale acestei forme de cooperare consolidată în 2017 şi, în cadrul discuțiilor ulterioare de la nivelul UE, pledând constant pentru operaționalizarea cât mai rapidă a noului organ jurisdicțional al Uniunii, cu asigurarea de resurse corespunzătoare și dezvoltarea unei colaborări strânse cu autoritățile naționale”, se arată în comunicat.

România s-a pregătit în ultimii ani pentru acest moment

Conform acestuia, România a efectuat în plan intern o serie de demersuri legislative și instituționale în decursul ultimilor ani, pentru pregătirea acestui moment. Astfel, au fost făcute modificări legislative și instituționale pentru asigurarea punerii în aplicare a Regulamentului, au fost derulate proceduri de selecție, atât pentru desemnarea Procurorului European pentru România, cât și a candidaților pentru funcția de procuror european delegat, primii 6 fiind deja numiți de Colegiul Parchetului European.

Ministerul Justitției anunță că o nouă procedură de selecție pentru ocuparea celorlalte posturi de procurori europeni delegați a fost demarată la 26 mai.

„Este un moment istoric pentru Uniunea Europeană și pentru România, ca stat membru participant la cooperarea consolidată de instituire a Parchetului European. Așteptările cetățenilor europeni de la noua structură europeană sunt mari. Sunt convins că Procurorul-șef european și echipa sa vor da dovada profesionalismului și excelenței, prin obținerea unui track-record care să asigure o protecție efectivă a intereselor financiare ale Uniunii”, a declarat ministrul Justiției, Stelian Ion.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă