15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiMînzatu: Avem contracte cu finanţare europeană în valoare de 1,5 miliarde de...

Mînzatu: Avem contracte cu finanţare europeană în valoare de 1,5 miliarde de lei pentru brașoveni

,,În judeţul Braşov, la ora actuală avem contracte cu finanţare europeană în valoare de circa 1,5 miliarde de lei. Avem 163 de proiecte publice şi private aflate în derulare care vizează diverse domenii de activitate. Acestea se derulează cam în tot judeţul Braşov, care are 51 de localităţi, un judeţ preponderent urban, dar important este că şi în comunităţile mici banii europeni se duc spre diverse tipuri de investiţii”, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă organizată la Centrul de Vizitare al Parcului Naţional Piatra Craiului din Zărneşti.

Potrivit sursei citate, pe Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) sunt finanţate patru proiecte majore, cu o valoare totală de 434,53 de milioane de lei, unde contribuţia UE este de 287,77 milioane de lei. Valoarea totală a plăţilor este de 70,95 milioane de lei.

“Apoi, Programul Operaţional Regional unde finanţăm şi infrastructură publică, dar şi companii şi zona de dezvoltare a afacerilor şi servicii sociale – avem 128 de proiecte, cu o valoare totală de 893,81 de milioane de lei. Programul Operaţional Capital Uman – un program prin care finanţăm în judeţul Braşov 15 proiecte care au titularul sau liderul de proiect cu sediul în judeţul Braşov şi se finanţează de la activităţi de formare, calificare până la structuri ale economiei sociale, furnizarea de servicii sociale sau măsuri pentru sprijinirea şomerilor, măsuri pentru intervenţia comunităţii afectate de diverse probleme, cum ar fi sărăcia sau depopularea. Valoarea totală a proiectelor este de 102,61 milioane de lei”, a precizat Roxana Mînzatu.

La POR, contribuţia UE se ridică la 518,02 milioane de lei, iar valoarea plăţilor este de 97,31 milioane de lei. În cazul POCU, UE a contribuit cu 87,04 milioane de lei, iar plăţile totale se ridică la 19,10 milioane lei.

De asemenea, alte nouă proiecte din judeţul Braşov sunt finanţate prin Programul Operaţional Competitivitate (POC), în valoare de 58,55 de milioane de lei, şi în zona de capacitate administrativă (POCA), unde primăriile îşi dezvoltă capacitatea de a livra servicii de calitate cetăţenilor, sunt şapte proiecte în valoare de aproape 10 milioane de lei. Aici, contribuţia UE atinge 8,14 milioane de lei, iar valoarea plăţilor 0,8 milioane de lei.

În cazul POC, contribuţia UE este de 27,39 milioane lei, în timp ce plăţile totale sunt de 7,16 milioane de lei.

Top 5 proiecte din punct de vedere al contractării proiectelor finanţate prin fonduri europene este format din judeţul Ilfov, municipiul Bucureşti, judeţele Constanţa, Cluj şi Dolj. Judeţul Braşov se află în top 10, dar acest top este în continuă modificare, în funcţie de proiectele care se aprobă.

Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă