Acesta urmează să fie aprobat înainte de luna iulie, pentru ca aceste locuinţe să redevină accesibile tinerilor, după ce anul trecut preţurile s-au majorat considerabil.
Ministrul a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul UDMR Arad, că anul trecut s-a înregistrat „o creştere exponenţială a preţului locuinţelor (ANL – n.r.) pentru tineri, de pe o zi pe alta”.
„Noi vrem să dăm mesajul că aceste locuinţe sunt construite pentru tineri. (…) Avem în vedere posibilitatea de acces a tinerilor la aceste locuinţe, şi atunci mecanismul pe care îl propunem, şi care este prevăzut în actul normativ, este acela de a porni de la preţul de construcţie, din care să scădem amortizarea acestui apartament, inclusiv chiriile plătite în perioada scursă, (preţ – n.r.) pe care îl ponderăm cu un indice al localităţii”, a spus Cseke Attila.
El a explicat că în oraşele mici nu trebuie să existe preţuri la locuinţele ANL la fel ca în marile oraşe.
În Arad, un apartament recepţionat în 2003, de 106 metri pătraţi, a avut un preţ de vânzare de 160.000 de lei în anul 2019, dar a urcat la 264.000 de lei în anul 2020, a mai explicat ministrul.