9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiMinisterul Mediului se va implica în mod activ în organizarea Orei Pământului

Ministerul Mediului se va implica în mod activ în organizarea Orei Pământului

Timp de o oră, în intervalul 20:30 – 21:30, instituţii şi companii din întreaga lume sting luminile şi opresc aparatele neesenţiale, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie, Earth Hour.

“Anul acesta suntem la cea de a 13-a ediţie a ‘Orei Pământului’. În peste 170 de ţări, sâmbătă, 30 martie 2019, la 20:30 (ora locală a fiecărei ţări), monumente sau situri celebre nu vor fi iluminate timp de o oră, cetăţenii, colectivităţile şi firmele fiind invitate să facă şi ele acelaşi lucru. Toţi cei implicaţi în organizare speră astfel să mobilizeze milioane de persoane din întreaga lume care să susţină respectarea angajamentelor împotriva încălzirii climei”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Ministerul Mediului se va implica în mod activ în organizarea Orei Pământului şi se va afla printre instituţiile care vor stinge luminile între orele menţionate. În acest context ministerul recomandă tuturor – instituţii publice, companii, ONG-uri, cetăţeni – să se alăture demersului şi să facă stingă lumina sâmbătă, în intervalul 20:30 – 21:30.

***

UniCredit Bank se alătură, sâmbătă, 30 martie 2019, de la ora 20:30, iniţiativei Ora Pământului prin stingerea luminilor timp de o oră în Bucureşti (Bulevardul Expoziţiei nr. 1F şi str. Fabrica de Glucoză nr. 5) şi în Iaşi (str. Palas nr. 5C).

Conform unui comunicat, la nivel global, UniCredit va stinge lumina între orele 20:30 şi 21:30 în 74 de clădiri din 14 ţări: Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Germania, Ungaria, Italia, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Slovacia, Marea Britanie. 2019 este cel de-al doisprezecelea an consecutiv în care UniCredit Group se alătură mişcării Ora Pământului, iniţiativă globală a World Wildlife Fund (WWF), care aduce împreună cetăţenii, instituţiile şi companiile pentru acelaşi scop comun, de a oferi lumii un viitor sustenabil şi de a combate încălzirea globală.

De asemenea, noul sediu central al UniCredit Bank Austria AG din complexul Austria Campus, inaugurat anul trecut, se numără printre clădirile Grupului care vor stinge lumina de Ora Pământului. Complexul reuneşte UniCredit Bank Austria, unităţile din Europa Centrală şi de Est ale băncii şi toate celelalte societăţi ale Grupului. Austria Campus este unul dintre cele mai mari proiecte de relocare din Europa Centrală şi a prevăzut relocarea a 5.300 de angajaţi, împreună cu echipamentele IT, într-un sediu nou, fără întreruperi în fluxul operaţiunilor companiei. Complexul are propriul său sistem de extragere a energiei geotermale şi este unul dintre cele mai mari ca suprafaţă din Europa. Energia pe care o produce este folosită pentru încălzirea din timpul iernii şi păstrarea unei temperaturi scăzute pe timp de vară, în conformitate cu toate reglementările ce privesc mediul înconjurător.

“Luăm parte la Ora Pământului în fiecare an pentru că ne dorim să contribuim la protejarea şi dezvoltarea durabilă a mediului înconjurător. Strategia UniCredit privind încălzirea globală prevede reducerea semnificativă a emisiilor operaţionale de gaze cu efect de seră, obiectivul grupului fiind acela de a reduce emisiile de carbon cu 60% până în 2020 şi cu 80% până în 2030”, a declarat Giuseppe Zammarchi, Head of Group Sustainability and Foundation.

În 2018, UniCredit a înregistrat o reducere a emisiilor de 49% faţă de procentul înregistrat în 2008. Grupul a reuşit acest lucru prin sporirea gradului de eficientă energetică, prin intermediul reducerii suprafeţei spaţiilor dedicate birourilor cu 172.000 de metri pătraţi în Europa de Vest, prin punerea la dispoziţie a unor modalităţi inteligente de utilizare a spaţiilor de lucru şi prin creşterea digitalizării operaţiunilor bancare. UniCredit continuă să utilizeze noi tehnologii pentru a reduce amprenta ecologică, costurile şi emisiile operaţiunilor grupului.

***

Dacă fiecare persoană din România ar participa, sâmbătă, la Ora Pământului, prin stingerea luminii timp de o oră ar putea fi economisiţi peste 1,16 milioane de kilowaţi/oră, a transmis, vineri, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, prin intermediul unui comunicat, emis în contextul marcării Orei Pământului.

Economia de 1,16 milioane kilowaţi/oră este comparabilă cu consumul anual al unei comunităţi de circa 2.200 de locuitori sau cu producţia anuală dintr-o microhidrocentrală de 133 kW putere instalată, notează E.ON.

La fel ca în lumea întreagă, pe 30 martie, în România, se vor stinge luminile timp de o oră, într-un gest simbolic menit să atragă atenţia asupra nevoii tot mai stringente de protejare a mediului înconjurător, aminteşte E.ON România. Între orele 20:30 şi 21:30 oamenii vor stinge luminile şi vor opri aparatura electrică, demonstrând că pot avea un comportament responsabil şi că astfel pot contribui, prin economia de energie realizată, la diminuarea impactului activităţilor lor de zi cu zi asupra naturii, se menţionează în comunicatul companiei.

“Potenţialul este semnificativ, iar dacă fiecare om din România ar participa la această iniţiativă ar putea fi economisiţi peste 1,16 milioane de kilowaţi/oră. Ora Pământului transmite un semnal important referitor la problema risipei de energie şi cred că e bine să fim preocupaţi de acest aspect nu doar o oră pe an, ci tot timpul”, afirmă Hajdinjak.

Spre comparaţie, în Germania, dacă fiecare om ar participa la această iniţiativă, s-ar putea economisi aproape 18,2 milioane kWh, ceea ce este de ajuns pentru furnizarea de energie electrică necesară unui orăşel de 7.000 de gospodării timp de un an întreg.

Pe de altă parte, persoanele care doresc cu adevărat să economisească energie ar trebui să îşi înlocuiască aparatura ineficientă din punct de vedere energetic sau, exact ca în timpul Orei Pământului, să mai închidă, când şi când, câte o oră, aparatura electrică, atrage atenţia E.ON.

“Sunt multe lucruri, în aparenţă mărunte, dar care ajută la economisirea energiei. Spre exemplu, încărcătoarele lăsate în priză consumă energie chiar dacă telefonul nu este cuplat, la fel şi aparatele electrocasnice lăsate în stand-by, susţine sursa. De asemenea, având în vedere că un sfert din consumul de curent din gospodărie este dat de funcţionarea frigiderului, iar 10% de maşina de spălat, se pot reduce costurile folosind aparatură electrocasnică de clasă energetică superioară”, subliniază compania.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă