Foto: US Army

Militarii din Forțele Speciale se pregătesc să respingă un atac al Rusiei în România

1400 de militari din zece țări membre sau partenere ale NATO au participat la exercițiul “Trojan Footprint”, care s-a desfășurat în anul 2019, pentru prima oară, în trei state de pe Flancul Estic al Alianței Atlantice.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 12.09.2019 - 15:35

Operațiunea „Trojan Footprint” este numele celui mai important exercițiu pe care îl organizează, anual, în Europa, Comandamentul Operațiilor Speciale al Statelor Unite.

La fiecare ediție, locația aleasă pentru acest exercițiu este alta. În anul 2019, la acest exercițiu au participat 1400 de “operatori” din Forțele Speciale, proveniți din zece țări NATO, care au acționat în mici detașamente instalate în România, Ungaria și Bulgaria.

A fost pentru prima dată când scenariul de la „Trojan Footprint” s-a “focalizat pe situația din jurul Mării Negre” și când echipele implicate în acest exercițiu au acționat în țările de pe Flancul Estic al NATO, menționează o analiză publicată pe site-ul https://coffeeordie.com.

De asemenea, la ediția din acest an a fost implicat și Comandamentul regional pentru Operații Speciale, înființat în anul 2019, la care participă patru țări NATO din Europa – Croația, Ungaria, Slovacia și Slovenia.

O acțiune specifică acestui exercițiu s-a desfășurat în Ungaria. În cadrul acesteia, un așa-zis “detașament ilegal”, compus din luptători ai armatei Ungariei și ai Gărzii Naționale a SUA, instalat în apropierea Budapestei, a fost “anihilat” în cadrul unui raid de noapte organizat de militari din SUA și din Republica Macedonia de Nord.

Pe de altă parte, pe teritoriul României, operațiunea „Trojan Footprint” a fost corelată cu exercițiul „Black Swan”, desfășurat de Forțele pentru Operații Speciale (SOF) ale României, cu participarea a 700 de militari români și din alte țări.

“Misiunea noastră aici este războiul neconvențional, iar aceasta este foarte relevantă în ultima perioadă”, a explicat, sub protecția anonimatului, un ofițer român din SOF.

 

După modelul faimoaselor “Berete verzi”

În România, unitățile de Operații Speciale s-au înființat după modelul faimoaselor “Berete verzi”, din Forțele Terestre americane, iar în anul 2018 s-a înființat și Comandamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale.

Majoritatea militarilor care au participat la antrenamentele din anul 2019 au și experiența unor misiuni reale, ale NATO sau ale SUA, în țări precum Afganistan sau Irak. Aici, inamicul a fost reprezentat de grupări teroriste musulmane. Un caz special, amintit însă în contextul exercițiului „Trojan Footprint”, l-a reprezentat incidentul din anul 2018, când “o forță mercenară rusă” a executat un “atac neprovocat” asupra unui detașament american din Siria, folosind inclusiv tancuri T-72. Circa zece cetățeni ai Rusiei ar fi fost uciși în acel atac, dezvăluie presa din SUA.

Alte acțiuni militare ale Rusiei au fost mai eficiente. Astfel, începând din anul 2008, Rusia ocupă circa 20 la sută din suprafața Georgiei, iar în urma agresiunii din anul 2014, Rusia a ocupat șapte la sută din suprafața Ucrainei. Atât Georgia cât și Ucraina sunt țări partenere cu NATO, iar militari din Ucraina au participat și ei la ediția din 2019 a Operațiunii „Trojan Footprint”.

În privința României, trebuie amintită, din păcate, pierderea a doi militari, în ultimele zile, în Afganistan, în urma unor atacuri ale talibanilor.

În anul 2018, „Trojan Footprint” s-a defășurat în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. În următorii ani, exercițiile anuale din această serie se vor desfășura alternativ în regiunea Mării Baltice și a Mării Negre.

Comentarii