23.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialVoronin: Transnistria ar trebui să devină republică în componenţa R. Moldova

Voronin: Transnistria ar trebui să devină republică în componenţa R. Moldova

Liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că regiunea transnistreană ar trebui să aibă statut de „republică în componenţa Republicii Moldova”, transmite Mediafax.

Voronin a apreciat, luni, că Transnistriei ar trebui să-i fie oferit „statutul de republică, ci nu de autonomie, să fie Republica Transnistreană în componenţa Republicii Moldova”.

În interviul acordat ziarului rus Kommersant, la două zile de la vizita preşedintelui Traian Băsescu la Chişinău, liderul PCRM i-a criticat pe europeni pentru faptul că, după 22 de ani, conflictul transnistrean nu a fost soluţionat încă.

„Care este sensul de a săruta genunchii acestor europeni, de dragul regimului liberalizat (de vize – n.r.)? Mare parte a populaţiei apte de muncă se află deja peste hotarele ţării, după ce a primit cetăţenie română. Noi ne vindem ţara, integritatea teritorială şi Transnistria, în numele cui?”, a spus liderul comunist.

Voronin a adăugat că UE nu are nevoie nici de Republica Moldova şi nici de Transnistria.

„Acum europenii «s-au trezit» şi vor soluţionarea conflictului. Bruxelles-ul vrea doar o zonă de separare de Ucraina şi Rusia, pe râul Nistru”, a apreciat Voronin.

De asemenea, fostul adjunct al ministrului moldovean de Externe şi Integrării Europene, Valeriu Ostalep, consideră că una dintre cele mai realiste opţiuni ale Republicii Moldova în vederea soluţionării conflictului transnistrean este ca acestei regiuni să i se acorde o autonomie căt mai extinsă.

În reacţii pentru postul public de televiziune Teleradio Moldova, premierul moldovean Iurie Leancă a întrebat de ce Voronin nu a făcut acest lucru atunci când era preşedintele ţării, iar liderii Partidului Liberal şi Partidului Democrat au afirmat că aceste declaraţii ale lui Voronin au un scop electoral.

Cele mai citite

Două persoane au fost atacate de urs în Brașov și au ajuns la spital

Două persoane au fost atacate de un urs, duminică seară, în localitatea Crizbav din județul Brașov. Victimele sunt o fată de 14 ani, însărcinată...

Becali intră în AUR și candidează la Camera Deputaților

Gigi Becali, patronul FCSB, a anunțat că îl va susține pe George Simion la alegerile prezidențiale „M-am alăturat AUR și îl voi susține pe George...

VIDEO Cinci persoane sunt acuzat că au furat peste 20.000 de lei din mașina unui tânăr care a murit într-un accident

Cinci persoane sunt suspectate că au furat din mașina tânărului de 20 de ani care a murit în accidentul de la Bumbești Pițic. Acestea...
Ultima oră
Pe aceeași temă