Locuitorii New York-ului au aşteptat, marţi seara, ca primarul Michael Bloomberg să le dea veşti bune despre restabilirea curentului electric şi a transportului în comun, însă nu le-au primit, informează Mediafax.
Metroul, şcolile şi parcurile publice rămân închise miercuri. Doar autobuzele au început să circule parţial marţi seara şi cu siguranţă nu vor putea face faţă numărului de navetişti care vor dori să ajungă la serviciu în Manhattan, miercuri dimineaţa. Pentru moment nu se ştie când va putea fi repus în funcţiune metroul, atât timp cât există încă tuneluri şi staţii sub apă.
„Este o catastrofă de proporţii aproape biblice”, a declarat dr. Michael Horodniceanu, directorul diviziei de Construcţii şi Investiţii a Companiei de Metrou MTA. Deocamdată nici măcar nu au putut fi evaluate toate distrugerile cauzate de apa care a inundat liniile de metrou, repunerea în funcţiune ar putea dura zile, sau chiar săptămâni. Tunelul Battery City care scurtează distanţa între Manhattan şi Brooklyn pentru traficul rutier a fost inundat şi este plin ochi de apă. Şi linia de cale ferată care face legătura cu New Jersey – PATH, a fost scoasă din uz pentru o perioadă nedeterminată.
Curentul electric, căldura şi apa caldă nu au fost restabilite decât parţial în zonele afectate, la sud de Times Square şi se estimează că nu vor putea fi repuse în funcţiune în totalitate nici miercuri. Inclusiv clădirea Consulatului României la New York, situată pe Strada 38 nu avea curent marţi.
Deşi vântul şi ploaia au încetat, marţi seara existau încă intersecţii nesemnalizate cu trafic intens. Sute de maşini au fost inundate luni noaptea, în zonele joase din Brooklyn şi Manhattan, apa scoţându-le din funcţiune. De asemenea, există încă subsoluri inundate şi pericol de electrocutare în clădiri din Manhattan.
Primarul Michael Bloomberg a anunţat, marţi seara, că 18 persoane şi-au piedut viaţa în cele cinci districte ale Municipalităţii New York din cauza uraganului, aproximativ 7.000 de copaci au fost dezrădăcinaţi sau parţial distruşi. Un număr de 240.000 de consumatori erau în continuare fără curent electric marţi după-amiaza, potrivit companiei de electricitate Coned. „Efective de poliţie sporite vor fi prezente în zonele fără curent”, a spus primarul. De asemenea, câteva mii de persoane erau încă în adăposturile deschise de primărie.
Parada de Halloween, una dintre tradiţiile New York-ului în noaptea de Halloween, 30 octombie, a fost amânată „până la o dată ulterioară”, a mai anunţat primarul, însă Maratonul de la New York, care este programat pentru duminica viitoare, va avea loc.
Macaraua cu braţul rupt rămâne încă un pericol pentru zona în care se înalţă clădirea aflată în construcţie, la intersecţia Străzii 57 cu 7th Avenue, de aceea zona rămâne în continuare închisă, iar gazele au fost întrerupte în subteran pentru a nu provoca o explozie dacă braţul se prăbuşeşte în stradă. „O nouă macara va fi probabil ridicată pe vârful clădirii, pentru a dezafecta macaraua ruptă”, a explicat primarul.
Citeşte şi:
VIDEO+FOTO. URAGANUL SANDY a făcut RAVAGII în SUA: Cel puţin 50 de morţi
Imagini cu distrugerile cauzate de uraganul Sandy continuă să fie difuzate la posturile de televiziune, dar preocuparea pentru revenirea la normal devine predominantă. Inclusiv campania electorală urmează să revină în actualitate, o dată cu vizita pe care preşedintele Barack Obama o va face în New Jersey, miercuri, pentru a evalua teritoriile afectate de uragan alături de guvernatorul Chris Christie.
La New York, Obama a fost refuzat politicos: „Ne-am bucura de prezenţa sa, dar avem multe lucruri de făcut aici. Nu că aş dori să se interpreteze că-l resping”, a spus primarul Michael Bloomberg. „I-am recomandat să meargă în New Jersey, care reprezintă simbolic naţiunea afectată de uragan”.
În privinţa pagubelor suferite de infrastructura oraşului, nu există încă o estimare, dar nici o poliţă de asigurare care să poate fi accesată sau o companie de asigurări care să plătească. „Oraşul se asigură singur”, a spus Bloomberg, ceea ce înseamnă că toate costurile cu reparaţiile vor fi suportate de administraţia locală şi plătite din buget şi de către locuitori.