Mai mulţi membri din Consiliul de Administraţie cer demisia directorului TVR

Conducerea Televiziunii Române a oferit Festivalului "George Enescu" doar unul din cele două care de transmisie HD şi a impus alte condiţii de neînţeles, se arată într-o declaraţie publică semnată de şase membri ai Consiliului de Administraţie al TVR.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 25.06.2019 - 11:40

"După o lungă serie de scandaluri, cum ar fi eşecurile repetate de la Eurovision 2018 şi 2019 sau modul în care a fost întreruptă emisiunea Starea Naţiei, managementul Televiziunii publice a mai bifat unul chiar în aceste zile. Nici până la acest moment TVR nu a semnat pentru drepturile de transmisie ale Festivalului George Enescu, în condiţiile în care organizatorii Festivalului au anunţat deja transmiterea acestuia de către un alt post de televiziune din România. La insistenţele unor membri ai CA, în şedinţa din 24 iunie, ni s-au prezentat nişte explicaţii din care a rezultat că echipa de negociere mandatată de conducerea TVR a oferit Festivalului George Enescu doar unul din cele două care de transmisie HD precum şi alte condiţii de neînţeles", se arată în declaraţia semnată de Liviu Brătescu, Monica Ghiurco, Nagy Debreczeni Hajnalka, Sorin Ilieşiu, Dan Laze, Cristian Petcu. 

Potrivit membrilor CA al TVR, managementul TVR nu are nicio scuză pentru această situaţie cu atât mai mult cu cât nu este vorba de un contract comercial, ci de producerea şi transmisia unui eveniment cultural al cărui calendar este cunoscut cu cel puţin un an înainte. La toate ediţiile precedente ale Festivalului, TVR a fost coproducător, asigurând transmisia acestuia. Importanţa Festivalului "George Enescu" este evidentă pentru toată lumea, mai puţin pentru managementul TVR. Valenţele acestui eveniment sunt multiple, fiind nu doar un produs cultural de excepţie dar şi o excelentă oportunitate de diplomaţie publică pentru România.

Membri CA propun: "Având în vedere şi acest ultim scandal, considerăm că este imperios necesar ca activitatea Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii SRTv, comisie constituită în data de 20 februarie 2019 prin vot al plenului Parlamentului României, să demareze de urgenţă. Aşa cum am precizat şi într-o scrisoare adresată Comisiei de Cultură în urmă cu o săptămână, această Comisie ar trebui să îşi extindă mandatul pentru a cuprinde şi analiza modului în care TVR şi-a îndeplinit misiunea publică pe perioada campaniei electorale pentru Parlamentul European, precum şi, iată, noua situaţie legată de Festivalul "George Enescu".

"Până când o astfel de Comisie să identifice cele mai bune soluţii pentru remedierea problemelor sesizate de noi încă din vara anului 2018 şi pentru redresarea Televiziunii publice, reiterăm ideea că o soluţie imediată şi de bun simţ ar fi demisia Preşedintelui Director General, Doina Gradea", solicită semnatarii.

Comentarii