Guvernul României, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a organizat miercuri, un eveniment inedit dedicat elevilor claselor de școală profesională în sistem dual, Mecanica viitorului: Educație durabilă pentru viitoarea generație de mecanici auto.
„Din păcate, cetățenii României sunt printre europenii cei mai afectați de costurile cauzate de impactul poluării aerului asupra sănătății iar Bucureștiul este la rândul său orașul european ai căror locuitori au cele mai mari pierderi anuale din cauza impactului poluării aerului, 3.004 euro pe cap de locuitor. Cel puțin 30 de milioane de vehicule fără emisii vor circula pe drumurile europene până în 2030, conform noii Strategii pe Mobilitate Sustenabilă a Comisiei Europene”, a declarat László Borbély.
Acesta susține că România va reuși în acest fel să atragă fonduri europene din noul Pact Ecologic European.
Invitat special al evenimentului a fost Adrian Gidali, trainer specializat pe domeniul auto, care a susținut două cursuri 100% practice pe teme de mediu (gaze poluante, gaze cu efect de seră), din garaj, cu simulatoare și echipamente reale. Primul curs a avut ca obiectiv prezentarea sumară a tipurilor de emisii poluante produse de motoarele termice ale autovehiculelor și metodele de reducere ale acestora iar cel de-al doilea a vizat alte surse de poluare ale autovehiculelor (particule produse de materiale de uzură – frâne, ambreiaj, anvelope), potrivit unui comunicat.
Cursanții au avut oportunitatea de a vedea live cum funcționează echipamentele de pe o mașină care produce aceste gaze, dar și modalitatea prin care acest tip de gaze sunt implicate în procesul de răcire la o mașină (aer condiționat).
Asociația Specialiștilor Auto din România a oferit un manual ce poate fi descărcat de pe site-ul Departamentului, www.dezvoltaredurabila.gov.ro la această adresă: https://bit.ly/2K4rHZC iar elevii au primit un certificat în urma participării.