11.1 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialUn producฤƒtor local de medicamente a obลฃinut ANULAREA unei taxe claw back

Un producฤƒtor local de medicamente a obลฃinut ANULAREA unei taxe claw back

 Unul dintre cei mai importanลฃi producฤƒtori de medicamente de pe piaลฃa româneascฤƒ a obลฃinut anularea în instanลฃฤƒ a taxei claw-back în valoare de peste 15 milioane lei (3 mil. euro), aferentฤƒ trimestrului al doilea din 2012, potrivit unui comunicat al casei de avocaturฤƒ care a reprezentat compania farmaceuticฤƒ.

Curtea de Apel Bucuresti a admis acลฃiunea formulatฤƒ de compania farmaceuticฤƒ, prin intermediul Casei de Avocaturฤƒ Ionescu ลŸi Sava, ลŸi a dispus anularea notificฤƒrii prin care se comunicau de cฤƒtre Casa Naลฃionalฤƒ de Asigurฤƒri de Sฤƒnฤƒtate datele de consum pe baza cฤƒrora a fost calculatฤƒ ลŸi platitฤƒ taxa.

Reprezentanลฃii casei de avocaturฤƒ susลฃin cฤƒ argumentul principal care a stat la baza deciziei Curลฃii este legat de includerea TVA în baza de impozitare calculatฤƒ de Casa Naลฃionalฤƒ de Asigurฤƒri de Sฤƒnฤƒtate.

,,Practic se aplicฤƒ un impozit la impozit, ceea ce Curtea Constitutionalฤƒ a hotarât în februarie 2013 cฤƒ este neconstituลฃional, încฤƒlcând principiul justei aลŸezฤƒri a sarcinii fiscale”, declarฤƒ Radu Ionescu, managing partner în cadrul Casei de Avocaturฤƒ Ionescu ลŸi Sava.

Acลฃiuni similare au fost depuse de majoritatea companiilor farmaceutice prezente pe piaลฃa din în România, ca urmare a neregulilor constatate în modul de calcul de cฤƒtre CNAS al consumului de medicamente.

,,Marii jucฤƒtori din sectorul farmaceutic semnaleazฤƒ în instanลฃฤƒ probleme ca lipsa de transparenลฃฤƒ în calculul taxei claw-back, procentul excesiv de taxฤƒ, includerea TVA ลŸi adaosul altor jucฤƒtori (distribuitori, farmacii) în baza de impozitare, astfel încât practic producฤƒtorii plฤƒtesc un impozit pe veniturile obลฃinute de alte entitฤƒลฃi (distribuitori, farmacii)”, a adฤƒugat reprezentantul casei de avocaturฤƒ.

Din raลฃiuni de confidenลฃialiate casa de avocaturฤƒ nu a dezvฤƒluit numele companiei. În top 5 jucฤƒtori în piaลฃa pharma se numฤƒrฤƒ: Sanofi, Hoffmann La Roche, Novartis, Servier ลŸi Pfizer.

Surse din piaลฃฤƒ spun cฤƒ producฤƒtorul care a obลฃinut anularea taxei ar fi Novartis.

Cele mai citite

Netanyahu la un an de la atacul Hamas: โ€ž Vom continua luptaโ€

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a promis luni seara compatrioลฃilor sฤƒi cฤƒ va continua lupta pรขnฤƒ la atingerea obiectivelor de rฤƒzboi stabilite de guvernul sฤƒu,...

Netanyahu la un an de la atacul Hamas: โ€ž Vom continua luptaโ€

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a promis luni seara compatrioลฃilor sฤƒi cฤƒ va continua lupta pรขnฤƒ la atingerea obiectivelor de rฤƒzboi stabilite de guvernul sฤƒu,...

Primฤƒria Capitalei a luat o amendฤƒ de 100000 lei de la Garda de Mediu

Primฤƒria Capitalei a fost amendatฤƒ de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru nerealizarea mฤƒsurilor de reducere a concentraศ›iilor de poluanศ›i atmosferici stabilite...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ