7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialKovesi: Riscăm să nu-i mai putem ancheta pe parlamentarii corupţi

Kovesi: Riscăm să nu-i mai putem ancheta pe parlamentarii corupţi

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie,  Laura Codruţa Kovesi,consideră că dacă modificările Codului Penal vor fi aplicate, justiţia va fi afectată grav.

Laura Codruţa Kovesi ”Nicăieri în Europa nu o să vedem o ţară în care parlamentarii sunt excluşi din categoria persoanelor care pot să răspundă penal pentru infracţiuni legate de serviciu. Cetăţenii sunt egali în faţa legii”.

Laura Codruţa Kovesi:  Am investigat cazuri istorice, la care prejudiciul era de milioane de euro. În 2006 când am fost numită, toată lumea s-a opus, că vin de la Sibiu şi că vin de la Crimă Organizată şi că nu stau nici şase luni. Am stat şase ani.

Laura Codruţa Kovesi: ”Dacă ne referim strict la modificarea care vizează scoaterea parlamentarilor din noţiunea de funcţionar public, de la intrarea în vigoare nu o să mai putem cerceta parlamentarii care comit fapte de corupţie. Cei care sunt trimişi în judecată, probabil vor fi achitaţi, iar cei care sunt deja condamnaţi vor putea invoca aplicarea unui principiu constituţional şi anume aplicarea legii penal mai favorabile. Există consecinţe mari”.

Citeşte şi: Kovesi: Noul Cod de procedură penală va face inutile interceptările

Laura Codruţa Kovesi: Toată activitatea procurorilor este supusă unui control judecătoresc. Noi nu ascultăm telefoane aşa cum vrem noi. Pentru orice interceptare trebuie sa mergi la un judecător, cu probe din care să reiasă că acest lucru este necesar. Nu este un drept discreţionar al procurorului.

Citeşte şi: După marţea neagră, joia ipocriziei. Antonescu şi Ponta fug de răspundere

Laura Codruţa Kovesi: O ordonanţă de urgenţă ar rezolva această problemă. S-a constituit o comisie la nivelul Ministerului Justiţiei.

Citeşte şi: Dovada că parlamentarii PNL au votat PENTRU superimunitatea parlamentarilor şi a aleşilor locali

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal. Tot marţi, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat în octombrie 2012, prin care se schimbă articolul privind conflictul de interese, fiind eliminată categoria funcţionarilor publici.

Modificările au fost contestate puternic de preşedintele Traian Băsescu care a declarat, marţi, că va retrimite Parlamentului legea prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi vorbeşte la Adevărul Tv despre ce modificările noului cod penal şi despre cum afectează aceste modificări justiţia.

Ştire în curs de actualizare.

Cele mai citite

Medaliații României la Jocurile Olimpice și Paralimpice au fost premiați în cadrul Galei COSR!

Sportivii români care au urcat pe podiumul Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2024 au fost recompensați în cadrul Galei „110 ani de Olimpism în...

Deputatul Silviu Vexler mesaj către Călin Georgescu : Delirul mistic-religios şi antisemit și teoriile conspirative nu pot schimba istoria şi realitatea

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, i-a transmis, luni, candidatului la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, plasat pe locul întâi la primul...

România și Polonia domină piața benzinei din Ucraina: OMV Petrom și PNK Orlen acaparează două treimi din piață

România și Polonia au continuat să fie principalele surse de benzină pentru Ucraina în 2024 Noutatea constă în dominația a două companii: OMV Petrom și...
Ultima oră
Pe aceeași temă