3.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum a vrut să se ascundă de DNA: codurile judecătoarei Cîrstoiu

Cum a vrut să se ascundă de DNA: codurile judecătoarei Cîrstoiu

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti, arestată pentru mită, a cerut 2,5 milioane euro mită, din care a încasat peste 1,2 milioane pentru a-i anula condamnarea lui Dinel Staicu. În plus, Cîrstoiu a pretins sume de ordinul sutelor de mii de euro şi de la alte persoane pentru a le rezolva favorabil dosarele, se arată în motivarea arestării sale preventive.

 

Curtea de Apel Bucureşti a dat publicităţii motivele arestării judecătoarei Veronica Cîrstoiu şi a fiului ei, Florin Cergan, cărăuşul tranşelor de mită, prins în flagrant joi, având asupra sa o tranşă de 50.000 de euro pentru soluţionarea unui dosar.

Motivarea arestării scoate la iveală o reţea complexă de trafic de influenţă din care făceau parte magistraţi de la toate instanţele, inclusiv de la cea supremă, dar şi procurori, funcţionari de la penitenciare, avocaţi, traficanţi de influenţă, infractori şi chiar fiul judecătoarei Cîrstoiu.

Atingerea părului din vârfului capului şi zâmbetul însemna întâlnire la salonul de înfrumuseţare, iar parola de comunicare a acceptului mitei era “Ce face M?

Din motivarea magistratului de la Curtea de Apel Bucureşti (coleg cu judecătoarea arestată) rezultă că Veronica Cîrstoiu folosea un limbaj codificat, format atât din unele mişcări ale corpului- spre exemplu, atingerea părului din vârful capului, însoţită de zâmbet, ceea ce însemna întâlnire la un salon de înfrumuseţare-  sau folosirea unor fraze-parolă de genul Ce face M?”, ceea ce însemna că intermediarul a discutat cu magistratul  şi a acceptat mita pentru a interveni în obţinerea unei soluţii favorabile cumpărătorului de influenţă.

În convorbiri telefonice se foloseau iniţiale prestabilite (spre exemplu litera “I”, inclusiv pentru Cîrstoiu),  care nu aveau legătură cu numele real al judecătorilor sau procurorilor ce urmau a fi cumpăraţi pentru a da soluţii favorabile.

Judecătoarea Sofica Dumitraşcu de la Înalta Curte, legătura  lui Cîrstoiu pentru trafic la cel mai înalt nivel

Între judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie invocaţi în motivarea magistratului care a decis arestarea judecătoarei Veronica Cîrstoiu, cel mai des este invocat numele judecătoarei Sofica Dumitraşcu, promovată la instanţa supremă de la Curtea de Apel Bucureşti.

Ultima sumă, de 50.00 de euro, cu care a fost prins în flagrant fiul judecătoarei Cîrstoiu ,ar fi fost destinată Soficăi Dumitraşcu de la Înalta Curte.

În afară de Dumitraşcu,  mai apar numele a cel puţin doi judecători de la Înalta Curte, însă Sofica Dumitraşcu pare a fi veriga de legătură din reţeaua de corupţie a judecătoarei de la Curtea de Apel Bucureşti, Veronica Cîrstoiu.

Legătura Soficăi Dumitraşcu cu dosarele lui Omar Hayssam şi Adrian Năstase

Sofica Dumitraşcu a devenit celebră după ce l-a eliberat pe Omar Hayssam în 2006, deşi era acuzat de terorism (răpirea a trei jurnalişti români în Irak).

 De asemenea, tot ea, împreună cu membrii completul din care făcea parte, l-a  achitat pe Adrian Năstase în dosarul “Mătuşa Tamara” în care fostul premier şi soţia sa erau acuzaţi de spălarea a 400.000 de dolari.

Sofica Dumitraşcu a mai fost suspectată de corupţie, dar nu au existat probe suficiente pentru a fi acuzată. După scandalul Hayssam,  ea a ieşit o perioadă din magistratură, după care a reintrat , iar în 2009 a fost promovată la Înalta Curte de Consiliul Superior al Magistraturii, condus atunci de Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu.

   Avocata inculpată DASCĂLU aduna bani pentru Cîrstoiu şi Sofica Dumitraşcu

În motivarea arestării judecătoarei Cîrstoiu se precizează: “În perioada 30.05.2013 – 08.07.2013, DASCĂLU ADRIANA a pretins de la investigatorul sub acoperire T.R., iniţial, suma de 60.000 euro, iar, ulterior, după ce a primit o primă tranşă de 10.000 euro, a majorat folosul pretins şi a solicitat o diferenţă de 100.000 euro, precum şi o altă sumă de bani despre care a precizat că o va particulariza sub aspectul cuantumului după ce i se va remite suma ultim menţionată.

  În schimbul acestei pretinderi, DASCĂLU ADRIANA, cu ajutorul numitului ZGĂBEI GIORGEL, a lăsat să se creadă că are influenţă asupra judecătorului Dumitraşcu Sofica şi asupra celorlalţi doi magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, care intră în compunerea completului învestit să judece recursul în dosarul nr. 1754/63/2012, pentru a-i determina să pronunţe o hotărâre favorabilă inculpatului O.G.L.”.

Deoarece Sofica Dumitraşcu era în concediu, semnalul pentru primirea şpăgii a fost transmis către judecătoarea Veronica Cîrstoiu.

Cum au reuşit procurorii DNA demascarea reţelei de trafic de influenţă

 Pentru deconspirarea acestei puternice reţele de corupţie din Justiţie procurorii DNA au folosit un investigator sub acoperire, care s-a infiltrat în reţea şi  a filmat toate întâlnirile sale “conspirative” cu persoanele învinuite în acest dosar.

ASpre exemplu, afilmat întâlnirile cu vehiculul mitei pentru Dinel Staicu, dar şi pentru alţi cumpărători de influentă, avocata din Craiova Adriana Dascălu.

Probaţiunea s-a făcut, pe lângă investigatorul sub acoperire, şi cu ajutorul unor denunţători. 

De asemenea, s-au făcut interceptări telefonice şi ambientale cu ajutorul Serviciului Român de Informaţii şi a Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului de Interne.

Dinel Staicu i-a tras o ţeapă de 300.000 de euro judecătoarei Cîrstoiu

Principalul vehicul al adunării mitelor a fost avocata Adriana Dascălu din Craiova, dar şi colaboratorul acesteia, Giorgel Zgăbei.

În perioada august 2011 – ianuarie 2012, DASCĂLU ADRIANA a pretins de la Staicu Dinel suma de 2.500.000 euro, diminuată, ulterior, la 2.000.000 euro şi, apoi, la 1.500.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor CÎRSTOIU VERONICA, Piciarcă Dumitriţa şi Luminiţa Bădescu , judecători la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I-a penală, pentru a-i determina să pronunţe, în calitate de membri ai aceluiaşi complet de judecată, o hotărâre favorabilă susnumitului” se arată în motivarea arestării judecătoarei Cîrstoiu. Banii au fost daţi în sacoşă.

În ianuarie 2012, instanţa formată din judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Luminiţa Bădescu şi Dumitriţa Piciarcă a ANULAT condamnarea definitvă la 7 ani închisoare a lui Dinel Staicu.

Dinel Staicu a plătit doar 1,2 milioane de euro din suma de 1,5 milioane convenită. Restanţa nu a mai fost remisă, se spune în motivarea arestării. Cu alte cuvinte, Dinel Staicu le-a tras o ţeapă de 300.000 de euro judecătoarelor care l-au eliberat. 

Cu toate acestea, Dinel Staicu a apelat din nou la Cîrstoiu, anul acesta, în luna iulie, pentru a-l elibera pe fratele său, Marian, arestat în lotul judecătoarelor  corupte  de la Tribunalul Bucureşti, Antonela Costache şi Viorica Dinu. Pentru acest lucru, Cîrstoiu urma să intervină la Înalta Curte pentru eliberarea din arest a lui Marian Staicu. Suma plătită era de 10.000 de euro, iar persoana cu care s-ar fi aranjat eliberarea era tot judecătoarea Sofica Dumitraşcu.

Reamintim că în rechizitoriul judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti apare şi numele Veronicăi Cîrstoiu ca persoana la care urma să se apeleze pentru eliberarea lui Dinel Staicu. 

Mostră de comunicare conspirată pentru plata unei mite de 100.000 de euro – fragment din motivare

          “…DASCĂLU ADRIANA a menţionat că s-a înţeles cu Dumitraşcu Sofica  în sensul ca respectivul semn ( aranjatul părului în vârful capului însoţit de zâmbet)  să fie transmis investigatorului sub acoperire de către CÎRSTOIU VERONICA, judecător la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal ( după scandalul arestării judecătoarelor de la Tribunal, o perioadă scurtă Veronica Cîrstoiu a fost mutată de la Penal-nn). Ca şi în cazul magistratului Dumitraşcu Sofica, învinuita DASCĂLU ADRIANA a consemnat pe o bucată de hârtie numele judecătorului CÎRSTOIU VERONICA şi, totodată, a impus investigatorului sub acoperire, din considerente legate de păstrarea conspirativităţii acestei identităţi, să se refere pe viitor la acest judecător folosind apelativul „I.”. Pentru transmiterea semnului, învinuita DASCĂLU ADRIANA a menţionat că s-a convenit să meargă împreună cu investigatorul sub acoperire, în dimineaţa de 17.07.2013, la sediul Curţii de Apel Bucureşti, în sala de şedinţă în care se va afla completul din care face parte judecătorul CÎRSTOIU VERONICA.  Învinuita DASCĂLU ADRIANA a specificat că „semnul” ce va fi transmis va consta în aceea că, după aproximativ cinci minute din momentul în care ea şi investigatorul sub acoperire vor intra în sala de şedinţă, judecătorul CÎRSTOIU VERONICA îşi va aranja cu ambele mâini părul în zona superioară a capului, după care le va zâmbi. După primirea acestui „semn”, conform celor stabilite de către învinuita DASCĂLU ADRIANA, investigatorul sub acoperire ar fi trebuit să îi remită suma de 100.000 euro”.    

Alte sume primite de judecătoarea Cîrstoiu pentru alte dosare

Pentru a rezolva dosarul inculpaţilor R.I.A. ( denunţător, nume secret) şi S.M. avocata Dascălu a pretins  150.000 de euro pentru judecătoarea Cîrstoiu la începutul lunii iulie 2013.

O altă persoană ce ar fi urmat să fie eliberată din penitencar contra cost ( 3.000 de euro) era condamnatul R.A.G. ( nume secret, a colaborat cu anchetatorii). In acest caz avocata Dascălu urma să-şi exercite influenţa asupra unor funcţionari de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi asupra procurorilor care aveau competenţa de a pune concluzii la instanţa Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti şi de a exercita căile de atac în respectivul cadru procesual.

Cum a aflat investigatorul sub acoperire de legătura dintre judecătoarele Cîrstoiu şi Dumitraşcu – fragment din motivare

“…DASCĂLU ADRIANA i-a arătat investigatorului sub acoperire pe ecranul unui telefon mobil o fotografie ce reprezenta legitimaţia de serviciu a numitei CÎRSTOIU VERONICA, având aplicată fotografia acesteia şi menţionată calitatea sa de judecător la Curtea de Apel Bucureşti. De asemenea, învinuita DASCĂLU ADRIANA i-a prezentat investigatorului sub acoperire un înscris tipărit la imprimantă referitor la un articol de practică judiciară, în cuprinsul căruia erau menţionate numele judecătorilor CÎRSTOIU VERONICA şi Dumitraşcu Sofica.  Folosindu-se de acest înscris, DASCĂLU ADRIANA a afirmat că reprezintă o dovadă a susţinerilor sale anterioare în sensul că cei doi magistraţi se cunosc şi sunt în relaţii de prietenie.

Ulterior, în jurul orei 15:00, învinuita DASCĂLU ADRIANA l-a condus pe investigatorul sub acoperire T.R. la salonul de înfrumuseţare „O.M.B.S.”, unde se afla şi judecătorul CÎRSTOIU VERONICA, care, în momentul întâlnirii cu ei, a pronunţat fraza „ce face M.?”, aşa cum susţinuse anterior învinuita că se va întâmpla.

După ce au plecat din acea locaţie, învinuita DASCĂLU ADRIANA şi investigatorul sub acoperire T.R. s-au deplasat la hotelul CROWN PLAZA, unde învinuita a primit de la investigator suma de 100.000 euro pretinsă anterior, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă pentru care DASCĂLU ADRIANA a fost pusă sub acuzaţie penală prin rezoluţia din 24.07.2013, ora 11:30. Cu aceeaşi ocazie, s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante, suma de 100.000 euro fiind găsită asupra învinuitei DASCĂLU ADRIANA”.

Cine este fiul judecătoarei Cîrstoiu

Florin Cergan, fiul judecătoarei Cîrstoiu, arestat preventiv după ce a fost prins cu suma de 50.000 de euro- mită pentru mama sa, a fost preot. În 2011, fiind beat la volan, a făcut un accident soldat cu trei morţi. După accident, Biserica l-a suspendat.

 Parchetul Dâmboviţa nu a terminat nici acum ancheta, motiv pentru care Parchetul General a solicitat dosarul pentru verificări.

 

 

Cele mai citite

Europa trebuie să fie pregătită pentru tarifele lui Trump, avertizează șeful Băncii Centrale Europene

Trump a amenințat că va impune taxe asupra mărfurilor importate în SUA din UE Europa trebuie „să fie pregătită” și să anticipeze potențialele tarife comerciale...

Crin Antonescu: America nu exista atunci când noi aveam forme de cultură, de civilizație, care sunt încorporate civilizației creștine, civilizației europene

Candidatul prezidențial al coaliției de guvernare, Crin Antonescu, s-a dezlănțuit, marți seară, la Antena 3 CNN, într-o retorică acidă la adresa politicienilor români care...

Nuri Sahin, OUT de la Dortmund după eșecul din Champions League! Cine i-ar putea lua locul

Borussia Dortmund a pierdut marți seară, în deplasare, meciul cu Bologna, scor 2-1, în etapa a șaptea a fazei ligii din Champions League. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă