Locuitorii din Mosul ‘sunt reținuți împotriva voinței lor’ în acest oraș de către jihadiști ai grupării Statul Islamic, care-i folosește drept ‘scuturi umane’ în fața ofensivei în curs a forțelor irakiene, a declarat marți un purtător de cuvânt al Pentagonului, relatează AFP. SUA crede că aproximativ 700 de civili mai sunt încă în oraşul în care 5.000 de luptători ISIS se confruntă cu trupele coaliţiei care avansează tot mai mult, scrie BBC.
‘Aceasta se întâmplă de mai multe săptămâni’, faptul că civilii sunt reținuți în oraș ‘și nu am observat schimbări’ de la declanșarea ofensivei, luni, a anunțat căpitanul Jeff Davis.
Acum, când 30.000 de soldați irakieni, peșmerga kurzi, miliții șiite și trupe speciale ale coaliției americane iau cu asalt din cinci direcții orașul Mosul, al doilea cel mai mare oraș din Irak și capitala provinciei sunnite Ninive, locuitorii se tem de ce e mai rău, de o epurare etnică și religioasă, strategie în plină aplicare în Siria și Irak, de către milițiile șiite sponsorizate de Iran.
Veştile despre eliberarea oraşului Qaraqosh din apropierea Mosulului au fost ulterior negate de un reprezentant al guvernului, dar coaliţia sprijinită de SUA susţine că i-a alungat pe jihadişti din 10 sate.
Trupele guvernamentale înaintează dinspre sud, în timp ce aliaţii kurzi se apropie din est, dar sunt încă la 30-40 de kilometri de Mosul. Luptătorii ISIS par să opună mai multă rezistenţă în unele puncte.
Avansarea coaliţiei va fi reluată miercuri. 34.000 de agenţi de securitate irakieni, luptători kurzi, precum şi din mai multe triburi musulmane sunt în zonă.
Preşedintele american Barack Obama spune că au fost stabilite planuri şi infrastructuri pentru a gestiona o eventuală criză umanitară care s-ar putea ivi în urma amplei ofensive de eliberare a Mosulului, care a început luni.
Citeşte şi Barak Obama este încrezător că ofensiva militară din Mosul va avea succes
Mosul, situat la circa 400 km nord de capitala irakiană Bagdad, se află sub controlul Statului Islamic din iunie 2014, când forțele guvernamentale irakiene și-au abandonat armele și au fugit, dând posibilitate jihadiștilor să cucerească unele părți din regiunile din nordul și vestul Irakului.