Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat, marţi, în cadrul conferinței de presă de la Pecs, că se gândește la reintroducerea pedepsei capitale în Ungaria, fapt ce a generat critici din partea celorlalţi lideri politici, relatează MTI, conform Mediafax.
Subiectul reinstaurării pedepsei cu moartea trebuie „să rămână pe agendă”, a declarat premierul ungar, Viktor Orban, în cadrul unei conferinţe de presă la Pecs.
Premierul a declarat că legile ungare şi pedepsele existente nu s-au dovedit eficiente pentru a descuraja criminalii.
„Trebuie să le fie clar infractorilor că Ungaria va folosi toate mijloacele pentru a-şi proteja cetăţenii”, a declarat Orban.
Dezbaterea cu privire la stricteţea Codului Penal din Ungaria a luat amploare după recenta ucidere a unui tânăr în sud-vestul Ungariei.
Coaliţia Democratică (de stânga, aflată în opoziţie) a declarat, ca răspuns la conferinţa de presă a lui Orban, că premierul a preluat tema pedepsei capitale ca un semn de bunăvoinţă faţă de partidul radical naţionalist Jobbik. Csaba Molnar, vicepreşedintele partidului, a subliniat într-o declaraţie că nu numai că pedeapsa cu moartea nu există în Uniunea Europeană, dar ea nu există nici măcar într-o singură ţară europeană.
Partidul Egyutt a emis, de asemenea, un comunicat în care a afirmat că, în urmărirea unui câştig politic mărunt, Orban a devenit „mai Jobbik decât Jobbik” şi face declaraţii mai radicale pentru a-şi redobândi popularitatea. Egyutt a declarat că premierul ar trebui să fie conştient că astfel de iniţiative de reinstaurare a pedepsei cu moartea pot avea consecinţe internaţionale juridice neprevăzute şi ar aduce excluderea Ungariei din UE.
Partidul Dialog pentru Ungaria (PM) i-a cerut premierului să renunţe la „jocul cinic” de a „fura ideile nebune ale Jobbik”. Co-preşedintele PM Timea Szabo a declarat că rata criminalităţii ar putea fi redusă prin anchete mai eficiente, mai degrabă decât prin creşterea pedepselor.
Antal Rogan, liderul grupului parlamentar Fidesz, a declarat că o dezbatere pe tema pedepsei cu moartea este „legitimă”. Rogan a afirmat pentru postul public de televiziune M1 că recenta ucidere a unui tânăr pentru doar „22.000 de forinţi” (73 de euro) este exact tipul de situaţie care te face „să te gândeşti automat că justifică pedeapsa cu moartea”. O dezbatere publică este legitimă pentru că cetăţenii ungari „nu au avut niciodată ocazia de a decide ei înşişi în legătură cu acest subiect”, a argumentat el, adăugând că pedeapsa cu moartea a fost abrogată de Curtea Constituţională şi nu s-a organizat un referendum.