3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialUn minut de liniște în Franța. Cum a apărut această tradiție

Un minut de liniște în Franța. Cum a apărut această tradiție

Un minut de liniște va fi ținut, luni, la ora 12.00, pe tot teritoriul Franței, în semn de omagiu pentru victimele din atentatele de la Paris.

După instituirea doliului național, președintele poate decreta un minut de reculegere în întreaga țară. Francois Hollande a anunțat trei zile de doliu național și un minut de liniște luni la ora 12.00. În toate locurile publice se va respecta acest moment, iar mijloacele de transport se vor opri în trafic timp de un minut, pentru a marca momentul.

În Franța, primul minut de reculegere oficial a avut loc în data de 11 noiembrie 1919, cu ocazia primul an de la armistițiul din Primul Război Mondial. 

Legea cu privire la minutul de reculegere a fost adoptată înainte de festivitățile de la sfârșitul războiului, 25 octombrie 1919. Inițial, acesta trebuie să marcheze doar amistițiul și să comemoreze victimele războiului în Franța. În 2012, legea a fost modernizată, astfel încât minutul de liniște este pentru „toții oamenii care au murit pentru Franța, de ieri și de azi, civili sau militari”.

Printre momentele de reculegere marcate solemn se numără cele din 11 ianuarie și 20 martie 2012, în memoria victimelor 
crimelor de la Toulouse. Recent, un minut de reculegere a fost ținut de către deputați pentru victimele bombardamentelor de la Tunis și cele din accident de autobuz în Gironde.

Trei minute de tăcere au fost ținute în Franța, ca și în multe alte țări, pe 14 septembrie 2001, la trei zile după atacurile de la World Trade Center din New York .

Cele mai citite

Traian Băsescu, apel către români: „Turul întâi este decisiv la prezidenţiale. Practic, aici e finala”

Fostul președinte Traian Băsescu a votat duminică, 24 noiembrie 2024, la Colegiul „Aurel Vlaicu” din București, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După ce...

Prezența la vot depășește 4 milioane de alegători la ora 13.00; incidente în secții de votare

La ora 13.00, participarea la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 a ajuns la 21,99% din numărul total de alegători, conform datelor furnizate...

Referendum în București: Care sunt cele trei întrebări esențiale la care ar trebui să răspundă locuitorii Capitalei

Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. Cele trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă