Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

UE: Proprietarii companiilor şi fondurilor de investiţii, trecuţi în registre publice pentru combaterea spălării banilor

Proprietarii companiilor şi fondurilor de investiţii vor fi listaţi în registre publice în statele membre, conform propunerii legislative pentru combaterea spălării banilor adoptate marţi de Parlamentul European. ...

Share

Mona Scărişoreanu 0 comentarii

11.03.2014 - 15:44

Proprietarii companiilor şi fondurilor de investiţii vor fi listaţi în registre publice în statele membre, conform propunerii legislative pentru combaterea spălării banilor adoptate marţi de Parlamentul European.

Propunerea legislativă va cere băncilor, auditorilor, avocaţilor, agenţilor imobiliari şi cazinourilor, printre altele, să fie mai vigilenţi privind tranzacţiile suspecte ale clienţilor lor. Scopul este de a face tranzacţiile frauduloase mai greu de ascuns şi de a combate evaziunea fiscală.

"Va fi mai dificil pentru infractori să îşi ascundă banii, datorită registrelor publice. Economia noastră pierde în prezent sume imense de bani din cauza evaziunii fiscale", a spus raportorul din comisia pentru libertăţi civile, Judith Sargentini.

Conform directivei de combatere a spălării banilor, aşa cum a fost amendată de deputaţi, registrele publice centrale vor prezenta informaţii privind proprietarii ultimi ai multor tipuri de persoane juridice, inclusiv companii, fundaţii, holdinguri şi fonduri de investiţii.

Registrele vor fi interconectate şi "disponibile public după identificarea persoanei care doreşte să acceseze informaţiile printr-o înregistrare obişnuită online", spun deputaţii. Ei au inserat câteva prevederi în amendamentele lor, menite să protejeze datele private şi să asigure că doar minimum necesar de informaţii este inclus în registru.

Cazinourile şi persoanele expuse politic, vizate de noile reglementări

Regulile propuse vor cere băncilor, instituţiilor financiare, auditorilor, avocaţilor, contabililor, consilierilor fiscali şi agenţilor imobiliari, printre alţii, să fie mai vigilenţi privind tranzacţiile suspecte ale clienţilor lor. Cazinourile sunt incluse în aceste propuneri legislative, dar alte servicii de jocuri de noroc, cu risc mai mic, pot fi excluse de statele membre.

Directiva amendată oferă o abordare bazată pe risc, permiţând statelor membre să identifice, să înţeleagă şi să minimizeze mai bine riscurile privind spălarea banilor şi finanţarea terorismului. Parlamentul a mai votat şi regulamentul privind transferul fondurilor, care are ca scop îmbunătăţirea posibilităţii de a urmări părţile implicate într-o tranzacţie şi obiectul tranzacţiei, transfrontalier.

Regulile privind "persoanele expuse politic", adică persoanele care au un risc mai mare de corupţie ca urmare a poziţiilor lor politice, sunt extinse către persoanele expuse politic "la nivel intern". Aceştia sunt cei care, de exemplu, sunt sau au fost "desemnaţi de către statul membru în funcţii publice proeminente", cum ar fi şef de stat, membru al guvernului, judecător la curtea supremă şi membru al Parlamentului.

În cazul unor relaţii de afaceri de mare risc cu astfel de persoane, trebuie adoptate măsuri suplimentare, de exemplu stabilirea sursei veniturilor şi a fondurilor respective.

Parlamentul European a votat prima lectură a propunerii legislative pentru a consolida ceea ce a făcut până acum ca să transfere viitorului Parlament. Astfel, deputaţii nou aleşi în mai pot decide dacă vor începe de la zero procesul legislativ sau dacă vor continua munca depusă de legislatură actuală.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...