Franța, Germania, Olanda și Finlanda s-au opus introducerii pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie a aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, dar francezii au fost cei mai vehemenți, potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax.
Partea română a fost în cele din urmă de acord, precizează aceleași surse. Amintim că premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a cerut scoaterea de pe ordinea de zi aderarea României la Schengen deoarece a știut care țări se vor opune.
Potrivit surselor citate, Franţa a fost cea mai vehementă voce împotriva introducerii pe agenda Consiliului JAI a aderării României la spaţiul Schengen. Aceleaşi surse susţin că partea română nu a insistat pentru discutarea problemei şi a fost de acord cu amânarea discuţiilor, în condiţiile în care un eventual vot negativ ar fi însemnat reluarea întregii proceduri de aderare.
De asemenea, sursele citate susţin că poziţia României a fost convenită în urma unor discuţii între preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta.
O decizie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen urmează să fie amânată din nou, deoarece subiectul nu va fi introdus pe agenda reuniunii miniştrilor europeni de săptămâna aceasta, potrivit unor surse la curent cu situaţia, citate de postul bulgar naţional de radio (BNR).
Guvernul bulgar şi-a exprimat în repetate rânduri speranţa ca o aderare parţială la Schengen să fie supusă unui vot în cadrul reuniunii ordinare a Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din perioada 8-9 octombrie.
Însă pe agenda reuniunii se află doar probleme referitoare la criza refugiaţilor şi controlul la frontiere. Extinderea zonei Schengen nu figurează pe agenda reuniunii JAI, potrivit unor reprezentanţi ai preşedinţiei luxemburgheze a UE, citaţi de BNR, potrivit site-ului Novinite.com.