0.2 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialSUA şi Rusia se vor apăra de RACHETE lansând BALOANE

SUA şi Rusia se vor apăra de RACHETE lansând BALOANE

SUA şi Rusia derulează, simultan, programe de construcţie a unor baloane cu rol militar, care să le apere de rachetele inamice.

SUA urmăresc lansarea unui mare număr de baloane aerostat, pe care să fie montaţi senzori radar. Aerostatele ar urma să zboare deasupra oraşelor de pe teritoriul SUA. Senzorii de pe baloane vor fi complementari cu cei instalaţi pe nave de război care vor patrula de-a lungul ţărmurilor americane, informează publicaţia electronică Defense One.

Un prim pas în realizarea scutului antirachetă pentru teritoriul SUA este aerostatul gigant denumit JLENS (Joint Land Attack Cruise Missile Defense Elevated Netted Sensor System). Balonul a fost testat de Pentagon într-un poligon din nordul oraşului Baltimore. Balonul are la bord un radar care detectează obiectele zburătoare, inclusiv rachete de croazieră.

După ce sunt detectate de radarele de pe aerostat, rachetele de croazieră pot fi doborâte cu rachete AMRAAM, lansate de pe avioanele americane F-15.

Noua reţea de radare, instalate pe baloane, este menită să prevină un eventual atac asupra SUA cu rachete tip  Kh-101, care sunt dezvoltate în prezent de Rusia. Aceste noi rachete de croazieră, lansate din aer, au o rază de acţiune de peste 1200 de mile (circa 2000 de kilometri).

Rachetele Kh-101 ar putea fi lansate de pe bombardierele strategice ruseşti Tu-160. De asemenea, rachetele de crozieră ruseşti ar putea fi lansate de pe nave de suprafaţă sau de pe submarine.

Rusia are rachete de croazieră dar le poate oferi şi altor state

“Singura naţiune care are capabilitaţi efective în domeniul rachetelor de croazieră este Rusia”, sublinia, în faţa Camerei Reprezentanţilor, amiralul William Gortney, şeful Comandamentului Apărării Aeriene a Americii de Nord (North American Aerospace Defense Command – NORAD).

Dar ameninţările împotriva teritoriului SUA nu vin strict din partea Rusiei, întrucât “tehnologia rachetelor de croazieră este disponibilă, se poate exporta şi se poate transfera”, a avertizat un alt oficial al NORAD, generalul Charles Jacoby.

În paralel, Federaţia Rusă îşi pune şi ea la punct o reţea de baloane, tot cu rol aparent defensiv. Pe aerostatele ruseşti ar urma să fie montate radare care să detecteze rachetele balistice intercontinentale, a anunţat Vladimir Mikheev, consilier în cadrul companiei ruseşti KRET, care activează în domeniul radioelectronicii.

“Principalul avantaj al unui aerostat este suprafaţa mare a corpului său, pe care pot fi montate radare”, a explicat Mikheev.

Compania acestuia, KRET, ar putea produce radare care să fie montate pe partea superioară a dirijabilelor.

Dispozitive produse de KRET au fost deja montate, în scop experimental, pe dirijabilul Atlant, produs de grupul aeronautic rusesc Avgur.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă