Numărul persoanelor ucise în atentatele teroriste la nivel mondial a crescut cu 80% în anul 2014 şi a atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, potrivit unui studiu publicat, marți, de Institutul pentru Economie și Pace (IEP), relatează AFP, citată de Agerpres.
Potrivit Indicelui Global al Terorismului, 32.658 de persoane au fost ucise în atentate teroriste în 2014. În anul 2013, 18.111 de persoane au murit în atacuri de acest tip.
Citeşte şi: Cel mai grav atentat terorist asupra Europei. Istoria atacurilor însângerate de pe bătrânul continent
Gruparea islamistă armată Boko Haram din Nigeria și gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din aceste decese, conform studiului, care face un bilanț al atacurilor, morților și pagubelor înregistrate în 162 de țări.
Studiul definește terorismul ca fiind ‘amenințarea sau utilizarea efectivă a forței ilegale și a violenței de către un actor care nu reprezintă un stat pentru a atinge un obiectiv politic, economic, religios sau social prin frică, constrângere sau intimidare”.
‘Terorismul a crescut în intensitate într-un ritm fără precedent’, a declarat Steve Killelea, președintele executiv al IEP.
Numărul deceselor a crescut cu 61% în 2013, se amintește în studiu, în care se menționează că terorismul este localizat cu precădere în cinci state — Afganistan, Irak, Nigeria, Pakistan și Siria — pe teritoriul acestor cinci țări înregistrându-se 78% din decesele provocate de terorism în 2014.
Irakul este țara cea mai afectată, cu 9.929 de decese provocate de acte teroriste. În Irak se înregistrează cel mai mare număr de atentate și cel mai mare număr de victime înregistrate vreodată într-o țară.
Cu toate acestea, cea mai mare creștere a numărului de decese ca urmare a atentatelor teroriste s-a înregistrat în Nigeria, de peste 300%, cu 7.512 de decese.
Riscul de a fi victimă a atentatelor este mult mai mic în statele occidentale, unde aceste atacuri sunt comise în special de ‘lupi singuratici’ motivați de extremism politic, naționalism sau supremație rasială și religioasă, mai degrabă decât de fundamentalismul musulman, se arată în studiu.
Marea Britanie a fost țara occidentală care a înregistrat cel mai mare număr de acțiuni de acest tip, în principal în legătură cu grupările paramilitare republicane din Irlanda de Nord.
Cu toate acestea, atentatele de vinerea trecută de la Paris revendicate de Statul Islamic care au făcut 129 de morți ar putea schimba situația, a declarat Steve Killelea. Aceste atacuri ‘constituie un punct de cotitură în Europa și arată că SI dispune de mijloace pentru a comite atacuri sofisticate și letale în Europa’, a mai spus Killelea.
Conform studiului, costurile economice ale terorismului în 2014 au ajuns la 52,9 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, de zece ori mai mare față de anul 2000.