Autorităţile americane au decretat stare de urgenţă la Ferguson, statul Missouri, unde un bărbat de 18 ani a fost inculpat pentru violenţe împotriva forţelor de ordine, după un schimb de focuri în timpul manifestaţiilor organizate la un an după ce un adolescent afroamerican a fost ucis de poliţie, potrivit Mediafax.
Bărbatul inculpat, Tyrone Harris, a fost grav rănit în schimbul de focuri şi este spitalizat, relatează Reuters în pagina electronică. Biroul procurorului din comitatul St. Louis a explicat într-un comunicat că tânărul este vizat de patru capete de acuzare, printre care şi „violenţe împotriva forţelor de ordine”.
În opinia autorităţilor locale, evenimentele produse duminică seara justifică instaurarea stării de urgenţă în tot oraşul.
„Pe fondul violenţelor şi tulburărilor de noaptea trecută, din oraşul Ferguson, precum şi al riscurilor de atingere adusă persoanelor şi bunurilor, îmi exercit autoritatea de responsabil de comitat decretând starea de urgenţă cu efect imediat”, a afirmat Steve Stenger, administratorul comitatului, într-un comunicat.
La St. Louis, membri ai clerului şi militanţi pentru drepturile civice au defilat în fruntea unui cortegiu de peste 100 de persoane, scandând „Aşa arată democraţia” şi „Viaţa negrilor contează”. Mai multe persoane au fost arestate în faţa unui tribunal din St. Louis.
Duminică seara, la Ferguson au fost trase focuri de armă în timp ce forţele de ordine încercau să disperseze manifestanţii care blocau circulaţia şi care au spart ferestre pe o stradă din oraş, unde s-au concentrat revoltele care au urmat morţii lui Michael Brown, un afroamerican de 18 ani ucis la 9 august 2014 de un poliţist alb.
Poliţia a afirmat că, iniţial, schimbul de focuri a avut loc între două grupuri rivale. Un bărbat înarmat a traversat apoi o parcare şi a tras în direcţia maşinilor de poliţie, declanşând o replică din partea forţelor de ordine, care l-au rănit pe agresor.
Aproximativ 40 de focuri de armă au fost trase, a precizat Jon Belmar, comandantul poliţiei din comitat. „A fost vorba de infractori, nu de manifestanţi. Era un mic grup de persoane care erau hotărâte să ne împiedice să menţinem pacea”, a adăugat el.
Moartea lui Michael Brown şi decizia unui Mare Juriu de a nu reţine nicio acuzaţie penală împotriva poliţistului care l-a împuşcat, Darren Wilson, au declanşat anul trecut un val de proteste, adesea violente, în numeroase oraşe din SUA. Aceste evenimente au relansat de asemenea dezbaterea privind violenţele comise de poliţie împotriva minorităţilor şi privind problema rasială.
Alte abuzuri comise de poliţie în oraşe ca New York şi Baltimore au determinat aceleaşi scene de furie şi proteste, mai multe organizaţii denunţând un „rasism instituţionalizat”.
În Texas, un alt adolescent afroamerican, Christian Taylor, care nu era înarmat, a fost ucis vineri de un poliţist alb care intervenea în cazul unui jaf în oraşul Arlington.