-3 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialPriorităţile noului Guvern al R. Moldova. Ce şanse are să treacă în...

Priorităţile noului Guvern al R. Moldova. Ce şanse are să treacă în Parlament Executivul

UPDATE: Parlamentul de la Chișinău se va reuni luni în ședință specială pentru a dezbate programul de guvernare al premierului desemnat al Republicii Moldova, Ion Sturza, și pentru a supune la vot lista miniștrilor propuși, dar șansele pentru ca deputații să aprobe noua echipă guvernamentală sunt destul de mici, după cum informează mass-media locală. Programul de guvernare propus de Ion Sturza pentru perioada 2016-2018 și lista miniștrilor propuși spre desemnare au fost înregistrate la Parlament, informează duminică Moldpres.

Potrivit Radio Chișinău, citat de Agerpres, cabinetul propus de Ion Sturza se poate baza pe ceva mai mult de 30 de voturi din partea grupurilor parlamentare ale Partidului Liberal Democrat și Partidului Liberal, în condițiile în care pentru învestirea guvernului este nevoie de votul a cel puțin 51 de deputați ai legislativului cu 101 de membri. Democrații și foștii deputați comuniști care au creat Platforma Social-Democrată au dat de înțeles că nu vor vota pentru un guvern condus de Ion Sturza, iar socialiștii au anunțat că nici nu vor fi prezenți la ședința de luni, ei optând pentru dizolvarea parlamentului și organizarea de alegeri anticipate.

Potrivit programului de guvernare, executivul Ion Sturza își propune ca obiectiv principal pentru anii 2016-2018 creșterea bunăstării, siguranței și calității vieții cetățenilor, dezvoltarea economiei și facilitarea creării de locuri de muncă bine plătite, eradicarea corupției și garantarea supremației legii, asigurarea securității personale, întărirea capacității de apărare a țării, servicii publice accesibile și eficiente, precum și asigurarea protecției sociale pentru grupurile vulnerabile ale populației.

De asemenea, noul cabinet dorește să creeze premisele necesare pentru asigurarea eligibilității Republicii Moldova privind obținerea statutului de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, relatează Moldpres.

Cabinetul Sturza își propune în primul rând negocierea unui acord de colaborare cu Fondul Monetar Internațional — fără de care Republica Moldova nu poate beneficia de sprijin extern—, reformarea fiscalității, inclusiv prin reducerea poverii fiscale asupra mediului de afaceri și crearea unui impozit de lux pentru persoanele fizice cu venituri mari, precum și diversificarea căilor și surselor de aprovizionare cu gaze naturale și electricitate. De asemenea, cabinetul Sturza își dorește o colaborare eficientă cu Direcția Națională Anticorupție din România, iar pe termen mediu își propune obținerea statutului de țară-candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

Cei 18 membri ai echipei propuse de premierul desemnat Ion Sturza au semnat și o declarație pe proprie răspundere privind întrunirea criteriilor de integritate. Ion Sturza a declarat că semnarea acestei declarații, al cărei text a fost elaborat de reprezentanții societății civile, nu este o invenție, ci o practică internațională care ajută la creșterea responsabilității guvernării.

Premierul desemnat a subliniat că la baza formării echipei sale guvernamentale, care pentru prima dată în istoria Republicii Moldova a avut loc fără participarea partidelor politice, au stat trei principii: patriotism, integritate și profesionalism.

De amintit că președintele Nicolae Timofti l-a desemnat la 21 decembrie pe Ion Sturza, om de afaceri și fost premier în anul 1999, drept candidat la funcția de prim-ministru, fără a exista o majoritate parlamentară care să-și asume învestirea viitorului guvern.

În cazul în care Ion Sturza nu va primi votul de încredere din partea parlamentului, președintele are dreptul să mai nominalizeze un candidat, iar dacă eșecul se repetă, șeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului și să convoace alegeri anticipate.

Din echipa de miniştri ai lui Sturza desemnaţi fac parte 14 bărbaţi şi patru femei, toţi având studii studii superioare, şapte cu diplome de masterat şi şase cu studii de doctorat. Vârsta media membrilor este de 46 de ani, cel mai tânăr având 31 de ani, iar cel mai în vârstă 60 de ani. „Avem reprezentanți pentru cel puțin trei comunități sociale, opt membri de partid, doi de la Platforma DA, unul de la PPEM, trei de la PLDM și câte un reprezentant de la PL și PD, care vor renunța la funcția de membru de partid în favoarea funcției de ministru”, a subliniat Ion Sturza, citat de Unimedia. Membrii propuşi ai Guvernului au semnat duminică şi câte o declaraţie pe proprie răspundere privind îndeplinirea criteriilor de integritate.

Mai jos, lista completă cu miniştrii propuşi de Ion Sturza:

Prim vicepremier și Ministru de Externe – Victor Chirilă
Vicepremier pentru reintegrare – Ion Stăvilă
Ministrul Finanțelor – Ion Munteanu
Vice-premier și Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei – Dona Școla
Ministrul Economiei – Marin Ciobanu
Ministrul Educației – Loreta Handrabura
Ministrul Justiției – Stanislav Pavlovschi
Ministru al Afacerilor Interne – Alexandru Stoianoglo
Ministrul Apărării – Viorel Cibotaru
Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor – Svetlana Dogotaru
Ministrul Agriculturii – Alexandru Slusari
Ministrul Transporturilor și Drumurilor – Oleg Tofilat
Ministrul Mediului – Andrei Ursache
Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor – Alexandru Machedon.
Ministrul Culturii – Veaceslav Reabcinschii
Ministrul Sănătății – Ala Nemerenco
Ministrul Tineretului și Sportului – Dumitru Alaiba

Ion Sturza a fost desemnat pe 21 decembrie de președintele Nicolae Timofti. Sturza este om de afaceri și fost premier al R.Moldova în anul 1999. Dacă Ion Sturza nu va primi votul de încredere din partea Parlamentului în privinţa listei de miniştri desemnaţi şi a programului de guvernare pentru 2016-2018, președintele mai poate să desemneze un alt candidat, în caz contrar, va trebui să decidă dizolvarea legislativului şi să convoace alegeri anticipate.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă