4.8 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialAlexis Tsipras ignoră liderii Europei. Prima măsură luată de Guvernul Greciei pentru...

Alexis Tsipras ignoră liderii Europei. Prima măsură luată de Guvernul Greciei pentru restructurarea datoriei publice

Guvernul Greciei a angajat banca de investiţii Lazard pentru consultanţă în domeniul administrării datoriei publice, semn că partidul de extremă-stânga Syriza intenţionează să îşi onoreze agajamentul electoral de a restructura datoriile ţării, în pofida opoziţiei oficialilor UE, scrie Mediafax.

Tensiunile dintre autorităţile de la Atena şi oficialii europeni sunt ridicate, de la venirea la putere a Syriza în urmă cu două săptămâni, iar cancelarul german Angela Merkel a reiterat sâmbătă că creditorii europeni ai Greciei nu vor restructura datoriile ţării, relatează CNBC.

"A existat deja o renunţare voluntară a creditorilor privaţi, băncile au renunţat deja la creanţe de miliarde în ceea ce priveşte Grecia", a explicat cancelarul german într-un interviu acordat Hamburger Abendblatt, adăugând că nu vede o nouă ştergere a datoriei.

Preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, i-a cerut noului premier grec Alexis Tsipras să înceteze să o mai critice pe cancelarul german Angela Merkel şi Guvernul său.

Schulz a declarat pentru ediţia de duminică a cotidianului german Die Welt că a transmis această recomandare în timpul întrevederilor pe care le-a avut cu Alexis Tsipras, care vrea să renegocieze datoria masivă a Greciei.

La începutul anului 2012, Grecia a convenit cu creditorii privaţi o restructurare a obligaţiunilor de stat în urma căreia au fost şterse datorii de circa 100 de miliarde de euro.

Dar statul elen, aflată sub asistenţă financiară internaţională din 2010, în cadrul unui program în valoare totală de 240 de miliarde de euro, are încă datorii echivalente cu aproximativ 175% din Produsul Intern Brut (PIB).

Erkki Liikanen, membru în cconsiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), a avertizat că băncile elene nu vor mai avea acces la finanţare din partea instituţiei, dacă autorităţile de la Atena nu vor ajunge la un acord cu troica creditorilor (Comisia Europeană, BCE şi FMI) până la sfârşitul lunii februarie, când expiră programul de finaţare.

"La BCE avem propria noastră legislaţie şi vom acţiona în conformitate. Programul de finanţare se încheie în februarie, trebui găsită o soluţie, în caz contrar nu putem continua finanţarea", a a spus Liikanen.

Pentru a calma spiritele, premierul grec Alexis Tsipras a cerut, sâmbătă, "timp pentru a respira", într-un comunicat transmis de biroul său, asigurând că "nu caută conflictul" cu partenerii europeni şi internaţionali.

"În pofida perspectivelor diferite, sunt absolut convins că vom găsi în curând un acord favorabil atât Greciei, cât şi Europei în ansamblu", a scris el într-un comunicat în engleză adresat agenţiei Bloomberg şi transmis ulterior întregii prese.

El a spus că nimeni nu vrea conflict, iar autorităţile de la Atena nu au avut niciodată intenţia de a acţiona unilateral în ceea ce priveşte datoria.

"Avem nevoie de timp pentru a respira şi a ne pune la punct propriul program de relansare pe termen mediu, care va lua în considerare obiectivele de excedent bugetar primar şi va include reforme radicale pentru combaterea evaziunii fiscale, a corupţiei şi clientelismului", a asigurat Tsipras.

În opinia lui, aceasta "nu înseamnă că Atena nu va respecta angajamentele faţă de Banca Centrală Europeană sau Fondul Monetar Internaţional.

Vineri, ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, a declarat că guvernul Greciei nu va coopera cu troica creditorilor şi nu va cere prelungirea programului de salvare.

Ministrul de Finanţe şi premierul Tsipras vor pleca într-un turneu european pentru a câştiga sprijin în demersurile lor.

Varoufakis se va întâlni cu omologul său francez Michel Sapin, duminică, iar apoi va pleca în Marea Britanie, pentru discuţii cu ministrul de Finanţe, George Osborne. El ar putea să se întâlnească şi cu investitori, la Londra, unde Merrill Lynch şi Deutsche Bank încearcă să programeze întâlniri.

Cele mai citite

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Prim-ministrul Marcel Ciolacu efectuează o vizită istorică în Marea Britanie pentru a întări parteneriatul strategic România-Marea Britanie

În perioada 12-13 noiembrie 2024, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, se află într-o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă