1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialPanică la Bursa din Shanghai

Panică la Bursa din Shanghai

China, care până acum era prezentată ca model al creşterii mondiale, ar putea deveni cea mai instabilă zonă din lume din punct de vedere economic? Investitorii chinezi fug de Bursa din Shanghai.

Cele mai mari firme de brokeraj din China au dezvăluit un plan aprobat de guvern care a intrat în vigoare de luni şi priveşte achiziţionarea de acţiuni, în timp ce cele două mari pieţe bursiere – Shanghai şi Shenzhen – au suspendat toate ofertele publice de acţiuni. În mai puţin de zece zile, Bursa din Shanghai a pierdut 30% din valoare. Securities Association, controlată de guvernul chinez, a precizat că 21 din cele mai mari firme de brokeraj au convenit să pună în funcţiune un fond de cel puţin 120 miliarde de renminbi, adică 19,4 miliarde dolari, pentru achiziţionarea de acţiuni în marile întreprinderi, cele mai stabile şi să înceteze să vândă acţiunile propriilor portofolii. Unii experţi susţin însă că milşcările ar putea fi insuficiente pentru oprirea hemoragiei de bani pe piaţa bursieră, în special în contextul în care vineri, la Bursa din Shanghai, acţiuni în valoare de 105 miliarde de dolari şi-au schimbat proprietarul.

Sâmbătă seara, cele două mari pieţe bursiere din China, Shanghai şi Shenzhen, au emis avize de suspendare a ofertelor publice iniţiale, până la noi ordine, chiar pentru întreprinderile care avea deja aprobare provizorie pentru a enumerarea acţiunilor lor. Bursa din Shenzhen a emis sâmbătă aviz de suspendare pentru 18 oferte publice iniţial prevăzute, citând „recentele turbulenţe semnificative ale pieţii” în fiecare caz. Bursa din Shanghai a emis avize pentru 10 oferte din acelaşi motiv.

„Bombe” financiare

Guvernul chinez face eforturi pentru a pune capăt celei mai puternice căderi pe piaţa bursieră din Shanghai din ultimul sfert de secol. De peste o săptămînă, investitorii chinezi fug de piaţa bursieră şi nu au decât un obiectiv – să scape rapid de acţiunile lor. Criza din Grecia şi contextul economic mondial au umbrit în ultima vreme prăbuşirea Bursei din Shanghai. Porto Rico şi guvernatorul său au plasat criza datoriei publice în anticamera falimentului. Grecia este suspendată, asemenea restului zonei euro, de rezultatul referendumului din 5 iulie. Iar China, mai precis Bursa din Shanghai reprezintă alt motiv de îngrijorare. Trei puncte planetare care pot deveni bombe financiare cu explozie întârziată. Ar putea deveni China, a doua economie mondială, zona cu cea mai mare instabilitate din punct de vedere economic? Până de curând, nici o piaţă financiară din lume nu putea afişa recorduri ca cele înregistrate de cea din Shanghai. În iunie 2014, ea dispunea de 500 miliarde dolari şi a crescut masiv. După un an, în iunie 2015, balanţa performanţelor bursiere afiţa 6.500 miliarde dolari.. De peste trei ori PNB-ul Franţei. De la debutul acestui an, în medie 50.000 chinezi deschid săptămânal un cont bancar special dedicat investiţiilor bursiere. Doar în luna mai, peste 20 milioane de chinezi au deschis conturi pentru a investi sume pe care le împrumută din bănci în acest scop.

Pierre Larrouturou, unui din rarii economişti care au anunţat criza financiară explică în profunzime modelul chinez pentru a înţelege căderea de la Shanghai. Ne readuce în timp în 2008, când lumea tremura după căderea Lehman Brothers. Planeta a intrat în recesiune. China, uzina lumii, nu mai făcea reţete financiare cu exporturi reduse. Cum a evitat China răul? Dând ordin băncilor să distribuie credite pentru favorizarea investiţiilor. „Din 2009, un exces de investiţii s-a făcut în construcţia de locuinţe şi în cursul anilor s-a constituit o adevărată bulă imobiliară. Când Spania a explodat, avea un sector al construcţiilor de 14% din PIB. În China, în prezent acest sector deţine 16%.

Din nou, bula imobiliară

Criza imobiliară ar putea pune capăt unui sistem de investiţii prin bănci care au favorizat excesiv speculaţiile. Partea robustă a economiei – consumul menajer – rămâne de două ori mai mic în China decât în restul lumii. Soclul economiei Europei, SUA sau Indiei se caracterizează prin acest consum care atinge rata de peste 60% din PIB. În China nu depăşeşte 30% şi ţara nu este capabilă să creeze un nou model de creştere în care cererea internă ar prelua un sistem fondat pe costuri salariale mici pentru a crea exporturi. Şi atunci, China a lăsat instalarea unei noi speculaţii. „O parte a investiţiilor în imobiliare a fost deja deplasată spre Bursa din Shanghai” dar nici măsurile adoptate de urgenţă de Banca centrală chineză nu reuşesc să revigoreze piaţa. „Ne aflăm, probabil, într-o spirală de panică, autorităţile anunând o scădere a ratelor de interes. Chinezii văd semnul unei economii care încetineşte în continuare deşi guvernul vorbeşte despre o creştere de 7% în acest an. Rezultatul este că ei preferă să iasă de la Bursă”, explică un analist financiar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă