4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialLavrov promite intermedierea discuţiilor dintre Kiev şi rebeli

Lavrov promite intermedierea discuţiilor dintre Kiev şi rebeli

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat luni că Rusia va facilita contactele dintre Kiev şi rebelii proruşi "în următoarele zile", în timp ce cancelarul german Angela Merkel a cerut Moscovei să facă presiuni asupra separatiştilor, relatează AFP, conform Mediafax

"În următoarele zile, din ceea ce ştiu, vor exista unele contacte (între Kiev şi separatiştii proruşi), vom încerca tot posibilul pentru a facilita aceste contacte", a declarat el, în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său israelian, Avigdor Lieberman.

Un "dialog direct" între beligeranţi este "esenţial" pentru relansarea procesului de pace, a apreciat Lavrov, cerându-le "ţărilor occidentale (…) să nu facă nimic care să dea impresia autorităţilor de la Kiev că toate acţiunile lor sunt automat susţinute de occidentali".

Şeful diplomaţiei ruse a reacţionat la un apel al cancelarului german Angela Merkel, care i-a cerut duminică lui Vladimir Putin să "facă presiuni asupra separatiştilor".

Sâmbătă, conflictul din estul Ucrainei a cunoscut o nouă escaladare a situaţiei, cu moartea a 30 de civili şi rănirea altor 90 de persoane în bombardamentele de la Mariupol, atribuite separatiştilor.

Ministrul rus a insistat totuşi asupra faptului că "în urmă cu o săptămână, preşedintele (ucrainean) Petro Poroşenko a anunţat public reluarea ostilităţilor, la câteva zile după întâlnirea de la Berlin", la încheierea căreia şefii diplomaţiei ucrainene, franceze, germane şi ruse au cerut încetarea ostilităţilor.

Lavrov a denunţat "tentativele (ucrainene) de a deturna procesul de pace" destinat încetării conflictului soldat deja cu peste 5.000 de morţi în estul Ucrainei începând cu aprilie, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă