15.6 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecialIntemperii devastatoare în Balcani: Peste 40 de victime

Intemperii devastatoare în Balcani: Peste 40 de victime

Bilanț tragic în cazul celor mai grave intemperii din Balcani. Numărul victimelor a depășit duminică 40, în timp ce în Serbia există temeri că o nouă creștere a nivelului apelor râului Sava va pune în pericol noi localități și mai ales o importantă centrală termică.

În apropiere de Obrenovac, oraș sinistrat situat în apropiere de Belgrad, râul amenință o centrală termică care acoperă 50 % din consumul național de electricitate, arată Agerpres.

Premierul sârb Aleksandar Vucic a subliniat că centrala este ”obiectivul cel mai important al țării” și că trebuie protejat cu orice preț.

Potrivit unui jurnalist al AFP, construcția este izolată de ape aproape integral, angajați ai centralei ridicând în grabă ziduri de apărare din saci cu nisip pentru a evita ca apele să inunde centrala.

Puțin mai la nord-vest, în amonte pe Sava, mii de voluntari din Sremska Mitrovica și alte orașe au întărit în timpul nopții digurile cu cel puțin un milion de saci de nisip.

Enormul râu mocirlos este pentru moment împiedicat să se reverse de această fortificație de ultim minut.

La Obrenovac, oraș acoperit de ape în procent de 90 %, majoritatea celor 20.000 de locuitori au fost deja evacuați.

Televiziunea de stat a difuzat imagini cu șase vaci care reușiseră să se urce pe acoperișul unui hambar și cărora elicoptere le furnizau fân.

Salvatori la bordul unei bărci pneumatice au salvat un câine rătăcit care lătra în mijlocul apelor pe acoperișul unei mașini, potrivit acelorași imagini.

Cel puțin 44 de persoane au pierit în Balcani, în special în Bosnia și Serbia, unde intemperiile au făcut zeci de mii de sinistrați.

'Din nefericire, se estimează că numărul morților va fi încă și mai important', a spus Vucic.

'Ceea ce ni s-a întâmplat se produce o dată la o mie de ani, nu la 100 de ani. Am reușit să evităm o catastrofă încă și mai gravă datorită unei bune organizări', a asigurat el.

În Bosnia, doar în regiunile Samac și Bijeljina circa 10.000 de persoane au fost evacuate.

'Intrăm în oraș cu anxietate din teamă de ce am putea descoperi', a spus primarul Samacului, Samo Minic.

Din cauza alunecărilor de teren, autoritățile au avertizat împotriva unor posibile deplasări ale câmpurilor de mine antipersonal datând din războiul intercomunitar (1992-1995), al căror număr este estimat la 120.000.

Mai multe țări din Uniunea Europeană, din Balcani și Rusia au trimis în cele două țări zeci de ajutoare, precum și medicamente și alimente.

La Belgrad, mii de voluntari au continuat să întărească digurile cu saci cu nisip. Primarul capitalei, Sinisa Mali, a asigurat orașul este 'pregătit pentru viitura' care se apropie.

Mii de persoane care trăiesc în zonele care nu au fost atinse de intemperii s-au grăbit să dea o mână de ajutor compatrioților lor.

În Bosnia, țară divizată etnic de la războiul ucigător din anii 1990, musulmani s-au dus să-i ajute pe sinistrații din regiunile sârbe. La rândul lor, musulmani sinistrați din regiunea Zenica au fost primiți în școli din Zepce, o localitate croată.

În Croația, mai multe mii de persoane au fost evacuate în estul țării, în special din localitatea Gunja, invadată de ape, a relatat televiziunea locală.

Cele mai citite

Descoperire macabră în largul coastelor Senegalului: Cel puțin 30 de cadavre în descompunere au fost găsite pe o ambarcațiune

Cel puțin 30 de cadavre în descompunere au fost găsite pe o ambarcațiune în largul coastelor Senegalului, potrivit autorităților militare, transmite bbc.com.Marina a fost...

Rusia a fost exclusă de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz

Reprezentanţii Rusiei au fost excluşi de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului morţii...

Marile companii Tesla, Amazon și Meta subminează democrația

Unele dintre cele mai mari companii din lume au fost acuzate că subminează democrația din întreaga lume prin sprijinirea financiară a mișcărilor politice de...
Ultima oră
Pe aceeași temă