11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFranța ar putea extinde perioada stării de urgență

Franța ar putea extinde perioada stării de urgență

Proiectul de lege care prevede prelungirea cu trei luni a stării de urgență din Franța a fost aprobată, miercuri, de Guvernul francez. Măsura excepțională a intrat în vigoare după atentatele din 13 noiembrie din Paris, relatează Agerpres. 

Textul va fi examinat joi în Adunarea Națională și vineri în Senat.Documentul prevede, de asemenea, modificarea regimului privind arestul la domiciliu și a celui privind perchezițiile și dă posibilitatea desființării de asociații.

Decretată ultima oară în timpul războiului din Algeria, starea de urgență este o lege cu caracter excepțional ce le permite forțelor de ordine să acționeze astfel încât să asigure menținerea ordinii publice și prevenirea de noi atentate teroriste pe teritoriul Franței.

Proiectul de lege extinde regimul arestului la domiciliu ”la orice persoană față de care există motive serioase de a crede că are un comportament ce constituie o amenințare pentru securitatea și ordinea publică”, se menționează în textul aprobat de guvern miercuri.

El interzice totuși perchezițiile administrative (fără mandat judecătoresc) în “sediile destinate exercitării unui mandat parlamentar sau activității profesionale a avocaților, magistraților sau jurnaliștilor”.

Textul deschide, în schimb, ”posibilitatea de a dizolva asociațiile sau grupurile care participă, facilitează sau incită la comiterea de acte ce aduc atingere gravă ordinii publice, și care au în rândul lor persoane arestate la domiciliu”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Stéphane Le Foll, a confirmat, după ședința cabinetului, că acesta dorește modificarea Constituției în termen de trei luni, în primul rând prin înscrierea stării de urgență în legea fundamentală.

După decretarea stării de urgență, au fost mobilizați în total 58.000 de polițiști, 50.000 de jandarmi și 10.000 de militari. Forțele de ordine au efectuat 296 de percheziții administrative în nopțile de 15 și 16 noiembrie, confiscând 40 de arme. Treizeci și trei de persoane au fost plasate în arest, iar 114 în arest la domiciliu, conform informării oficiale făcute de guvern.

Cele mai citite

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...
Ultima oră
Pe aceeași temă