13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Turcia: Nou bilanț al morților, în lovitura de stat...

FOTO + VIDEO. Turcia: Nou bilanț al morților, în lovitura de stat eșuată. Turcia RISCĂ excluderea din NATO. Percheziţii la baza militară de la Incirlik. Aproape 21.000 de persoane arestate sau demise din funcţii

UPDATE 23.30: “Arestările şi epurările în masă ale judecătorilor nu sunt un mijloc acceptabil pentru restaurarea democraţiei”, au subliniat luni experţi ai Consiliului Europei, reacţionând la situaţia din Turcia la câteva zile după o tentativă de puci. “Ca orice cetăţean, fiecare judecător are dreptul la o procedură echitabilă – disciplinară şi/sau penală – în cursul căreia responsabilitatea sa trebuie dovedită în mod corespunzător, iar dreptul său la apărare respectat”, a subliniat într-un comunicat Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, organ consultativ al Consiliului Europei alcătuit din experţi independenţi în drept constituţional. “Mai ales ca reacţie la o tentativă violentă de a răsturna un guvern ales, este esenţial să se respecte statul de drept”, a adăugat Gianni Buquicchio. 

UPDATE 22.50Autorităţile americane au ridicat restricţiile de zbor impuse între Statele Unite ale Americii şi Turcia, după tentativa eşuată de puci împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, au anunţat luni autorităţile aviaţiei civile americane, citate de France Presse

UPDATE 22.31: Ultimele informaţii relevă că aproape 21.000 de persoane au fost arestate sau demise din funcţii după tentativa de lovitură de stat din Turcia: 6.500 de oameni din armată, 9.000 de angajaţi şi superiori din cadrul poliţiei, 3.000 de judecători şi procurori, dar şi 1.500 de salariaţi din finanţe. Între timp, continuă demonstraţiile stradale pentru susţinerea regimului Erdogan.  

 

UPDATE 21.23: Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni seară, pentru postul de televiziune CNN Turk, că orice decizie cu privire la pedeapsa capitală va trebui să fie adoptată de parlament şi că el va aproba respectiva decizie, indiferent care va fi ea, relatează Reuters. Erdogan a afirmat duminică, după tentativa de puci eşuată din noaptea de 15 iulie, că o decizie privind reintroducerea pedepsei capitale – abolită în 2004 – ‘nu poate fi întârziată’ şi că guvernul va discuta acest subiect cu partidele de opoziţie. 

UPDATE 19.02: Mai multe organizaţii non-profit au transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş şi ministrului de Externe, Lazăr Comănescu, prin care le solicită să exprime o poziţie publică cu privire la necesitatea respectării drepturilor omului şi a principiilor statului de drept în procesul de stabilizare a situaţiei din Turcia, după lovitura de stat eşuată.

Documentul este semnat de Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociaţia VeDemJust, Asociaţia Miliţia Spirituală, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice, Consiliul Naţional al Elevilor, CNS Cartel ALFA, Expert Forum, FNS Alma Mater, Societatea Academică din România şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, transmite News.ro.

UPDATE 18.25: Ambasadorul SUA în Turcia, John Bass, a declarat luni că relatările din mass-media şi comentariile unor oficiali care sugerează că Statele Unite ar fi sprijinit tentativa de lovitură de stat împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan sunt categoric neadevărate, el estimând că astfel de speculaţii dăunează prieteniei dintre aliaţii NATO, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres. Ministrul turc al muncii şi alţi responsabili turci de rang înalt au sugerat în declaraţiile lor că tentativa de lovitură de stat a fost orchestrată de SUA. 

Autorităţile turce au cerut Statelor Unite să-l extrădeze pe Gulen, dar secretarul american de stat John Kerry le-a cerut să furnizeze dovezi care să ateste acuzaţiile faţă de acesta. 
Într-o declaraţie postată pe website-ul ambasadei SUA la Ankara, ambasadorul John Bass menţionează că Washingtonul este dispus să ofere Turciei asistenţă în investigarea tentativei de lovitură de stat şi că va lua în considerare orice solicitare de extrădare dacă se întrunesc condiţiile legale.

UPDATE 18.16: Turcia şi Statele Unite ar putea avea uneori neînţelegeri, dar sunt de asemenea aliaţi, iar Ankara nu ar dori să pună în pericol această relaţie bilaterală, a afirmat luni viceprim-ministrul turc Mehmet Simsek, potrivit Reuters. Declaraţiile acestuia, făcute într-un interviu pentru postul tv Kanal 7, potrivit HotNews, vin după ce premierul turc Binali Yildirim a sugerat că relaţiile cu Washingtonul ar putea fi afectate dacă Statele Unite refuză să-l extrădeze pe clericul musulman Fethullah Gulen, considerat autorul moral al tentativei de lovitură de stat.

UPDATE 17.37: Ministerul Afacerilor Externe avertizează luni că situaţia de securitate din Turcia se menţine instabilă mai ales în Ankara şi Istanbul şi cere cetăţenilor români să rămână extrem de precauţi şi vigilenţi.  MAE recomandă informarea permanentă asupra evoluţiei interne din Turcia şi verificarea disponibilităţii mijloacelor de transport înspre sau dinspre Turcia.

UPDATE 17.21: Premierul turc Binali Yildirim a decis suspendarea concediului anual pentru mai mult de 3 milioane de funcţionari publici din întreaga Turcie până la dispoziţii ulterioare, transmite Reuters, care citează un ordin al guvernului de la Ankara. Ordinul, publicat în Monitorul Oficial al Republicii Turce, survine pe fondul altor decizii referitoare la judecători, poliţişti şi membri ai armatei, în urma tentativei de lovitură de stat produse vineri noapte în Turcia. Funcţionarii publici aflaţi deja în concediu vor trebui să revină la serviciu cât mai rapid posibil, se menţionează în documentul citat de Agerpres

UPDATE 17.03: Procurorii turci fac percheziţii la baza militară de la Incirlik, ei având suspiciuni că această bază a fost folosită pentru organizarea tentativei de lovitură de stat. Baza este folosită de armata SUA, iar aAutorităţile de la Washington anunţau că activitatea a fost reluată şi de aici continuă atacurile împotriva poziţiilor ISIS din Siria. La Incirlik se află 1.500 de militari americani.

UPDATE 16.45: Turcia riscă excluderea din NATO în cazul abandonării principiilor democratice şi nerespectării statului de drept, avertizează John Kerry, secretarul de Stat al Statelor Unite, citat de site-ul publicaţiei The Washington Post.

 

 

UPDATE 15.43:  Ambasadorul Turciei în Germania, Huseyin Avni Karslioglu, aflat la Ankara în timpul loviturii de stat eșuate,a fost împuşcat în picior de soldaţi aflaţi într-un elicopter rebel în timpul violenţelor, a anunţat un oficial guvernamental, potrivit DPA, citat de Agerpres.

Huseyin Avni Karslioglu a fost rechemat de la Berlin în iunie după ce parlamentul german a adoptat o rezoluţie prin care califică drept genocid crimele împotriva armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, text denunţat vehement de către Ankara. 

15.34:  Parlamentul turc este evacuat, luni după-amiază, din cauza unui atac iminent, potrivit mediei locale, citată de RT. Accesul în clădire este blocat.

15.20:  Guvernul german susține că soldații turci au fost susuși unor acte de răzbunare, după lovitura de stat eșuată

14.50: Statele Unite ale Americii (SUA) cheamă regimul de la Ankara să menţină calmul şi stabilitatea în Turcia şi să respecte statul de drept, a precizat secretarul de stat american John Kerry, potrivit agențiilor AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

 

„Ne situăm categoric de partea conducerii alese din Turcia. Însă chemăm, totodată, cu fermitate guvernul Turciei să menţină calmul şi stabilitatea în întreaga ţară; chemăm, de asemenea, guvernul Turciei să respecte instituţiile democratice ale naţiunii şi statului de drept. Vom sprijini, cu siguranţă, aducerea autorilor puciului în faţa justiţiei, dar avertizăm, totodată, în legătură cu orice tentativă care merge dincolo de acest cadru”, a subliniat Kerry. 

Întrebat despre cererea făcută de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ca Washingtonul să-l predea pe predicatorul Fethullah Gülen, aflat în exil în SUA şi acuzat de Ankara că a instigat puciul eşuat, John Kerry a estimat că regimul turc trebuie să prezinte „dovezi, nu alegaţii”. „SUA au o procedură formală pentru examinarea cererilor de extrădare. Turcia trebuie să trimită dovezi, nu alegaţii”, a subliniat secretarul de stat în conferinţa de presă de la Bruxelles.

 

Pe de altă parte, premierul turc Binali Yildirim a declarat, luni, că Turcia ar fi „dezamăgită” dacă SUA ar cere dovezi pentru a-l extrăda pe predicatorul Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

„Am fi dezamăgiţi dacă prietenii noştri (americani) ne-ar spune să prezentăm dovezi chiar dacă membri ai organizaţiei asasine încearcă să distrugă un guvern ales, la indicaţiile acestei persoan”’, a afirmat Yildirim, referindu-se la predicator şi la susţinătorii acestuia din Turcia şi din străinătate. 

„În acest stadiu, ar putea fi chiar pusă sub semnul întrebării prietenia noastră”, a adăugat Yildirim. 
 

4.45: Unul dintre puciştii care au încercat să îl atace pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Marmaris, săptămâna trecută, în timpul loviturii de stat eșuate, este fost arbitru, relatează milliyet.com.tr, citat de News.ro,

El a oficiat în 2002 la un meci cu incidente câştigat la masa verde de echipa Beşiktaş, pregătită atunci de Christoph Daum, în faţa formaţiei Trabzonspor, 

14.24: România liberă a luat legătura cu organizaţia „Lumina Instituții de Învățământ”, la care a făcut referire ambasadorul turc la București, când a spus că Fethullah Gulen ar finanţa mai multe şcoli din România. Ce au răspuns reprezentanții instituției aflați din interviu: INTERVIU. Fethullah Gulen, imamul acuzat de lovitura de stat din Turcia, finanţează sau nu şcoli în România?

14:10. Primul ministru turc, Binali Yildinm a declarat astăzi că 208 persoane au murit în tentativa de lovitură de stat, din care 60 erau ofiţeri de poliţie, 3 soldaţi, iar 145 civili. Alţi 1491 de oameni sunt încă răniţi, informează Hurriyet Daily News. Oficialul a mai precizat că 7543 de persoane au fost reţinute, dintre care 100 de poliţişti, 6038 de soldaţi, 755 de judecători şi procurori şi 650 de civili; iar dintre toţi aceştia 316 au fost arestaţi.

Turcia a înlăturat 7.850 de poliţişti din întreaga ţară, inclusiv din Istanbul şi din capitala Ankara, în urma loviturii de stat. În Istanbul a fost instituită stare de urgență. 

UPDATE 13.40:  Autorităţile turce au suspendat, luni, temporar, activităţile Bank Asya, specializată în finanţarea islamică, după ce licitaţia pentru vânzarea băncii nu a atras niciun cumpărător, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Reprezentanţii Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare din Turcia au precizat că, la licitaţia organizată vineri în vederea vânzării unui pachet de minimum 183,6 milioane de acţiuni clasa A, reprezentând 51% din capitalul Bank Asya, nu s-a prezentat niciun cumpărător. 

Înfiinţată de partizanii predicatorului Fethullah Gulen, care trăieşte în exil şi este un opozant al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Bank Asya face parte dintre cele peste 20 de companii vizate de autorităţile turce după tentativa de lovitură de stat de vineri seara. 

Citește și:  VIDEO. Lovitura de stat din Turcia: Generali și amirali turci, UMILIȚI în fața camerelor de filmat

 

13.38:  Germania avertizează Trucia că dacă reintroducerea pedeapsei cu moartea ar însemna „sfârşitul negocierilor de aderare” ale Ankarei la Uniunea Europeană, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, informează DPA şi AFP, citate de Agerpres.

„Germania şi UE au o poziţie clară: respingem categoric pedeapsa cu moartea”, a declarat Steffen Seibert într-o declaraţie de presă. „Introducerea pedepsei cu moartea în Turcia ar avea drept consecinţă (pentru Ankara) sfârşitul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, a avertizat el. 

12.33: 30 de guvernatori de provincii şi 47 de guvernatori de districte, cât și 614 jandarmi au fost eliberați din funcție, potrivit cotidianului Hurryiet și contului de Twitter Conflict News.

12.28: Avioane F-16 vor efectua zboruri de patrulare deasupra Turciei, la comanda președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, după ce aparatele de zbor au fost folosite, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru a ataca zone din apropierea complexului prezidenţial și clădirea parlamentului, potrivit agenției de presă Anadolu, citată de Agerpres.

Erdogan a dat instrucţiuni ca avioane de luptă să patruleze deasupra Turciei în scopul asigurării controlului şi securităţii spaţiului aerian al ţării. 

12.05: Partidul Democratic al Popoarelor din Turcia (HDP, prokurd) nu va susţine nici o propunere privind reintroducerea pedepsei cu moartea, în Turcia, ca urmare a loviturii de stat eșuate, care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, a declarat purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Ayhan Bilgen, pentru agenţia Reuters, potrivit Agerpres. 

11.43: 103 generali și amirali au fost reținuți, după lovitura de stat eșuată, potrivit presei locale, citată de AFP, informează News.ro.

Printre ei se numără comandantul Armatei a II-a, care se ocupă de protecţia graniţelor ţării cu Irakul, Iranul şi Siria, consilierul şef al lui Erdogan pe probleme militare, dar şi comandantul bazei aeriene Incirlik, folosită de trupele SUA.

11.40: FOTO: WikiLeaks amenință că va dezvălui 100.000 de documente despre structura de putere din Turcia

11.20: Cetățenii turci din Statele Unite cer extrădarea lui Gulen

Citește și: Statele Unite interzic zborurile spre și dinspre Turcia, după lovitura de stat eșuată

10.37: Turcia a înlăturat 7.850 de poliţişti din întreaga ţară, inclusiv din Istanbul şi din capitala Ankara, din cauza presupuselor lor legături cu lovitura de stat eșuată, potrivit agenției Reutes, publicației Hurryiet și paginii de Twitter Conflict News.

 

UPDATE 10.34:  Forţele de securitate turceşti îi caută în continuare pe soldaţii implicați în lovitura de stat eșuată şi încearcă să le găsească armele în diferite oraşe şi zone rurale, dar nu există riscul unei noi încercări de preluare a puterii în Turcia, a declarat luni un înalt oficial din domeniul securităţii, citat de agenţia Reuters, porivit Agerpres.

Potrivit sursei, unii oficiali militari de rang înalt implicaţi în tentativa de puci în Turcia au fugit în străinătate. 

UPDATE 10.28: Comisarul european pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn, consideră că arestarea rapidă a judecătorilor şi a altora, după lovitura de stat eșuată din Turcia, indică faptul că guvernul pregătise dinainte o listă, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.

„Pare că ceva a fost pregătit. Listele sunt disponibile, cea ce indică că ceva fusese pregătit şi urma să fie folosit într-o anumită etapă’, a apreciat Hahn. ‘Sunt foarte preocupat. Este exact ceea ce ne-am temut”, a spus el.

UPDATE 10.24: Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, consideră că instituţiile democratice şi statul de drept trebuie protejate, în Turcia, însă ea avertizează guvernul turc cu privire la măsurile care ar putea afecta ordinea constituţională, după lovitura de stat eșuată, din noaptea de vineri spre sâmbătă, informează agențiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

„Noi spunem astăzi că statul de drept trebuie să fie protejat pentru binele Turciei. Nu există nicio scuză ca Turcia să ia măsuri pentru a se îndepărta de statul de drept. Vom trimite un mesaj puternic în acest sens Turciei”, a avertizat Mogherini.

„Noi am fost primii în timpul tragicei nopţi care am spus că instituţiile statului trebuie să fie protejate”, a spus Mogherini înainte de reuniunea miniştrilor de externe din UE, la care este aşteptat şi secretarul de stat american John Kerry. 

UPDATE 09.47: Șeful diplomației austriece, Sebastian Kurz, consideră că reintroducera pedepsei cu moartea, în Turcia, după lovitura de stat eșuată, ar fi innaceptabilă, potrivit Agerpres.

„Introducerea pedepsei cu moartea ar fi, desigur, absolut inacceptabilă (…) Nu trebuie să existe epurări arbitrare sau pedepse penale în afara cadrului asigurat de statul de drept şi sistemul de justiţie ”, a afirmat şeful diplomaţiei austriece, într-un interviu pentru cotidianul Kurier, citat de Reuters. 

UPDATE 09.44: Starea de urgență a fost reintrodusă, luni, la Istanbul. Totodată, autoritățile turce au desfășurat efective suplimentare din cadrul forţelor speciale ale poliţiei, relatează TASS, care preia informaţii transmise de agenţia de ştiri Anadolu, potrivit Mediafax.

Potrivit agenţiei, şeful poliţiei a fost instruit să doboare orice elicopter care decolează fără permisiune, iar echipaje înarmate de poliţie patrulează străzile.

Poliţia din Istanbul a primit şi întăriri consistente, pentru a contracara eventuale acţiuni al susţinătorilor puciului, fiind desfăşuraţi aproximativ 1.800 de membri ai forţelor speciale ale poliţiei. Duminică seara şi în cursul nopţii au avut loc ciocniri armate între participanţii la tentativa de lovitură de stat şi autorităţi, cele mai importante având loc în apropierea aeroportului internaţional Sabiha Gokcen din Istanbul, precum şi la baza aeriană din oraşul Konya.

Forţele de poliţie din Turcia au folosit tunuri cu apă în timpul unei operaţiuni de reţinere a complotiştilor aflaţi la baza aeriana din Konya, a anunţat postul de televiziune Haber Turk. Poliţia a întâmpinat rezistenţă şi în apropierea aeroportului internaţional Sabiha Gokcen, însă după un scurt schimb de focuri, participanţii la complot 

 

UPDATE 09.42: Avionul în care se afla președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost vizat de două avioane de luptă F-16, în timp ce se întorcea de la Marmaris la Istanbul, dar acestea nu au tras, informează Reuters, citat de News.ro.

UPDATE 09.40: Atașatul militar turk în Kuweit a fost arestat în Arabia Saudită, în timpul unei escal pe aeroportul Dammam, situat în estul regatului, la cererea Ankarei, a anunţat canalul de televiziune saudit Al-Arabiya, citat de agențiile Reuters, DPA şi Xinhua, potrivit Agerpres.

Mikail Gullu a fost reţinut pe aeroportul saudit în timp ce încerca să se îmbarce cu destinaţia Dusseldorf (Germania), a afirmat televiziunea, fără să ofere alte detalii, precizează DPA. 

UPDATE 08.57: Soldații turci arestați pentru implicarea în lovitura de stat eșuată din Turcia sunt supuși la un tratament dur, potrivit unei imagini postate de publicația The Mirror, citată de Mediafax.

Astfel, în imagine apar zeci de soldaţi turci arestaţi şi ţinuţi legaţi, fiind obligaţi să stea culcaţi direct pe podea, după ce au fost dezbrăcaţi complet de uniforme. Imaginea soldaţilor turci aproape goi, apare după ce o serie de imagini şocante cu un soldat turc ce ar fi fost decapitat sâmbătă de o mulţime pro-guvernamentală, pe Podul Bosfor din Istanbul.

 „Statul de drept să funcţioneze pe deplin în Turcia (…) (Tentativă de lovitură) nu este un cec în alb pentru Erdogan. Nu trebuie să aibă loc epurări, statul de drept trebuie să funcţioneze“, a avertizat ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault , la France 3.  

Atenție, imagini cu un puternic impact emoțional.

Ayrault a mai spus că miniştrii UE, care urmează să se întrunească luni la Bruxelles, vor reitera faptul că Turcia,  care a solicitat să se alăture blocului, trebuie să acţioneze în conformitate cu principiile democratice ale Europei. Şi alţi politicieni europeni şi-au exprimat neliniştea cu privire la evoluţiile de după tentativa de lovitură de stat din Turcia.

Preşedintele american Barack Obama a cerut, de asemenea, tuturor celor implicaţi în această criză să evite destabilizarea Turciei şi să respecte statul de drept.

UPDATE 08.49: Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit, duminică, despre o acțiune de „epurare” în cadrul armatei și justiției, ca urmare a loviturii de stat eșuată din Turcia, informează Mediafax.

Astfel, 6.000 de persoane, între care militari și peste 2.700 de magistrați, au primit, sâmbătă, mandate de arestare, ca parte din inițiativa șefului statului turc de a „curăța virusul” gulenist, care vizează scoaterea din sistemul public a tuturor celor suspectaţi că sunt adepţi sau simpatizanţi ai mişcării clericului turc Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA şi acuzat de Erdogan că a orchestrat lovitura de stat.

Printre cei arestaţi se numără comandantul bazei aeriene de la Incirlik, generalul Bekir Ercan Van, conform preşedinţiei turce. Baza aeriană este folosită de SUA pentru operaţiunile împotriva Statului Islamic, din Siria şi Irak. Baza a fost temporar închisă, iar americanii şi-au suspendat operaţiunile, însă duminică după-amiază Pentagonul a anunţat redeschiderea ei şi reluarea operaţiunilor împotriva Statului Islamic, ca urmare a redeschiderii spaţiului aerian turcesc pentru aeronavele militare.

Ministrul justiției a anunțat că numărul arestărilor va crește. „Operaţiunile de curăţare continuă”, a dat asigurări oficialul. Totodată, președintele Erdogan a promis duminică,de asemenea, că „va curăţa toate instituţiile statului de virusul” suporterilor lui Fethullah Gulen, adăugând că mişcarea gulenistă „a distrus forţele armate”.

Președintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) a precizat, într-un mesaj postat pe Facebook, că unii magistrați vorbesc despre situație din Turcia.

„Primim mesaje extrem de îngrijorătoare de la colegi din Turcia. Unul dintre ei a fost ridicat azi noapte de poliţie, un altul, împreună cu soţia sa, aşteaptă şi ei punerea în executare a mandatului emis pe numele lor. (…) Sunt magistraţi tineri, ce au familii şi copii, ce de ani de zile încearcă să atragă atenţia instituţiilor europene despre derapajele tot mai grave de la democraţie din Turcia. Din păcate, fără succes. Iar acum lucrurile au mers prea departe”, arată judecătoarea Dana Gîrbovan.

 

——-

Mii de cetățeni turci au ieșit în stradă, în noaptea de duminică spre luni, în semn de susțintere a regimului Ergodan, după lovitura de stat eșuată, care a avut loc vineri spre sâmbătă noaptea, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

În Piaţa Taksim, la Istanbul, sau Piaţa Kizilay, la Ankara, s-au adunat mii de bărbaţi, femei şi copii, fluturând drapelul Turciei sau portrete ale preşedintelui ţării. 

Premierul turc, Binali Yildirim, care a făcut o vizită neaşteptată în Piaţa Kizilay în cursul nopţii, le-a cerut concetăţenilor săi să rămână mobilizaţi. „Ziua, să mergem la muncă. Seara, după muncă, să ne continuăm veghea în pieţele publice”, i-a îndemnat el, potrivit agenției Anadolu. 

 

Totodată, șeful Guvernului turc le-a spus oamenilor adunați în piață că persoanele „care îşi atacă propriul popor cu tancuri nu pot fi soldaţi turci. Aceştia sunt nişte monştri, terorişti care au îmbrăcat uniforma militară şi vor plăti preţul cel mai greu”.

Cel puţin 290 de persoane şi-au pierdut viaţa în timpul tentativei de lovitură de stat a unui grup de membri ai forţelor armate în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit celui mai recent bilanţ guvernamental prezentat duminică. Autorităţile turce, care pun puciul în seama militarilor apropiaţi predicatorului Fetullah Gülen, fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan, dar care a devenit principalul său inamic, şi-au înmulţit arestările în rândurile armatei şi justiţiei. 

Ministrul justiţiei, Bekir Bozdag, a făcut cunoscut la sfârşitul săptămânii trecute că aproximativ 6.000 de persoane au fost închise. 

Pe de altă parte, 800 de membri ai forţelor speciale de poliţie s-au aflat duminică noaptea pe străzile Istanbulului pentru a asigura securitatea punctelor sensibile ale metropolei turce, a informat luni dimineaţă Anadolu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă