20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialINTERVIU. Fethullah Gulen, imamul acuzat de lovitura de stat din Turcia, finanţează...

INTERVIU. Fethullah Gulen, imamul acuzat de lovitura de stat din Turcia, finanţează sau nu şcoli în România?

Principala figură a opoziţiei din Turcia, pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat a fi creierul din spatele loviturii de stat eşuate, ar finanţa mai multe şcoli din România, a declarat ambasadorul turc la Bucureşti, Osman Koray Ertas. Diplomatul a susţinut că imamul Fethullah Gulen deține 11 unităţi şcolare în România.

Școlile la care a făcut referire ambasadorul turc sunt grupate sub denumireaLumina Instituții de Învățământ”, o organizaţie care s-a înființat în anul 1994 la Constanța. În acest moment, sub această umbrelă funcționează 10 unități de învățământ preuniversitar și o universitate.

Citește și: Ambasadorul Turciei la București: gruparea din spatele puciștilor are 11 școli în România

Dar legătura făcută de către ambasadorul turc la Bucureşti între Fethullah Gulen – căruia autortățile turce îi cer extrădarea sub acuzația de terorism și lovitură de stat – și respectivele școli este vehement negată de către reprezentanții “Lumina Instituții de Învățământ” într-un interviu acordat României libere.

Asta deşi organizaţia primeşte un sprijin de imagine important de la Fethullah Gulen, prin intermediul portalului său de știri hizmetnews.com, care a relatat pe larg momente din evoluția școlilor grupate în cadrul “Lumina Instituții de Învățământ”.

Pe de altă parte, numeroși oameni politici români, precum miniștrii ai Educației Ecaterina Andronescu sau Remus Pricopie, dar și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au fost la acțiuni organizate de școlile la care a făcut referire ambasadorul turc. Și acest aspect a fost reflectat în publicația hizmetnews.com.

România liberă a stat de vorbă pe acest subiect cu Iulia Nueleanu, PR&Marketing “Lumina Instituții de Învățământ”.

Cum interpretați afirmațiile ambasadorului turc?

Iulia Neuleanu.: Au fost făcute cu rea credință. Acuzațiile aduse sunt nefondate. Domnul ambasador a vorbit despre legături cu organizații teroriste. Noi funcționăm de peste 20 de ani conform legilor românești, suntem acreditați de Ministerul Educației și activitatea din școlilor noastre se face conform curicumului național. Nu putem fi o organizație teroristă cum încearcă dumnealui să susțină.

Cum vă explicați apariția acestor afirmații?

I.N.: Tocmai de aceasta am spus că ne vom rezerva dreptul de a ne apăra pe cale instituțională de aceste acuzații. Domnul ambasador a prezentat vreo dovadă în declarațiile sale? Înțelegem contextul în care au fost făcute acuzațiie, dar trebuie făcute în contextul realității. Nu o poți face fără probe.

Are vreo implicare Fethullah Gulen în școlile dumneavoastră? Este sponsor?

I.N.: Nu există așa ceva. Funționăm conform legilor românești, informațiile sunt transparente pe site. Activitatea noastră nu are nicio legătură cu Fethullah Gulen. Nu există nicio legătură instituțională cu dânsul și el nu se află în Consiliul nostru de administrație. Nu este sponsor și nu ne ajută logistic.

Am văzut că pe portalul hizmetnews.ro activitatea dumneavoastră este adesea reflectată.

I.N.: Informații despre noi sunt publicate pe toate media din România pentru că avem multe activități, avem cei mai mulți elevi medaliați la olimpiadele internaționale. Dacă oamenii scriu despre lucrurile pe care le facem noi, cu asta ne ocupăm, nu e un lucru rău.

De ce credeți că un ambasador face legătura între o lovitură de stat și 11 școli din România?

I.N.: Declarațiile sunt făcut într-un anumit context politic și vom acționa instituțional împotriva domnului ambasador pentru că sunt total nefondate. Domnul ambasador nu a venit niciodată la noi să ne cunoască, să vadă cine suntem, ce facem. Este o declarație politică.

Mulți oameni politici români au vizitat școala dumneavoastră… Citind în nota declarațiilor ambasadorului, acești politicieni au girat o școală finanțată de un individ acuzat de lovitură de stat.

I.N.: Cei care au venit la școala noastră au girat performnața realizată la școla noastră. Absolbveții noștri au ajungi la universități prestigioase: MIT, Cambrige,, Oxford etc care au adus prestigiul României.În cadrul școlii noastre nu se desfășoară nicio activitate religioasă. Suntem școli multinațională cu elevi din peste 40 de naționalități. Limba turcă este opțională.

Ulterior interviului, în urma unui apel telefonic, Iulia Nueleanu ne-a precizat că legăturile cu mișcarea Hizmet sunt de natura oricăror legături care pot exista cu organizațiile care respectă libertările și drepturile omului.

 

Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă