8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Cum s-au văzut atentatele din Paris de pe stadion. Mărturia unui...

EXCLUSIV. Cum s-au văzut atentatele din Paris de pe stadion. Mărturia unui jurnalist francez, pentru Rl

Jurnalistul francez Mathieu Sarfati, de la TV5 Monde, a povestit, pentru România liberă, cum a trăit atentatele din Paris, Franța. El se afla împreună cu fiul său de 7 ani la meci, pe stadionul ”Stade de France”. 

”La minutul 20, am auzit o explozie, cea mai puternică explozie pe care am auzit-o vreodată. Nu am știut ce se întâmplă. Am crezut că s-a produs o explozie la o fabrică de produse chimice, fiind o zonă industrială. Jucătorii pe teren s-au oprit să joace. La minutul 25, o a doua explozie de aceeași intensitate; nu știam sigur că este o explozie și nu puteam verifica ce se întâmplă, pentru că toate rețelele erau căzute, nu mergea Internetul. M-am gândit că speakerul va anunța ceva, însă nu a spus nimic. Meciul a continuat și mi-am spus ”OK, rămânem”. Am rămas, dar era o ambianță foarte ciudată, începuseră să apară zvonuri despre explozii, se auzea că e posibil să fi fost atentate”, a povestit Sarfati, pentru România liberă. 

Citește și: TEROARE în Paris: Peste 150 de morți și sute de răniți, într-o serie de atacuri teroriste simultane (VIDEO). Primele mărturii

Jurnalistul își amintește că, în minutul 70 al meciului, a auzit schimburi de focuri și atunci a decis că este momentul să își ia copilul și să plece de pe stadion. ”Toate ieșirile erau închise, o singură ușă era deschisă, de pe partea opusă față de unde eram noi. Am făcut turul stadionului pentru a putea pleca, dar era foarte aglomerat. În afara stadionului, toată lumea alerga, era panică, cei mai mulți încercau să ajungă mai repede la metrou. Unii au fost zdrobiți de alte persoane care fugeau. Eu am luat copilul în brațe și am început să alerg, până am ajuns și noi la metrou”. 

Abia când a deschis televizorul a văzut Mathieu Sarfati ce se întâmplase în realitate: șase atentate în Paris, cu sute de morți și răniți. El a povestit că nu s-a speriat, pentru că, la stadion, toți suporterii erau ca într-o bulă, însă cum nimeni nu a făcut vreun anunț oficial, oamenii nu au intrat în panică. Jurnalistul a spus că s-a speriat în timpul meciului, când a auzit focurile de armă. 

Despre copilul său, el a spus că i-a spus că probabil au fost focuri de artificii și abia sâmbătă dimineață i-a povestit ce s-a întâmplat de fapt, cu cuvintele potrivite. ”El mă întreba doar de ce alergam, iar eu îi spuneam: aleargă și tu”. 

”E de nevăzut, toate redacțiile au fost mobilizate, este inadmisibil ca la un concert rock să mori, se trăgea în stradă, la întâmplare”, a spus jurnalistul.

Sâmbătă, în Franța, toate școlile sunt închise. Totodată, granițele țării sunt închise, iar spitalele au fost mobilizate pentru a prelua răniții. Sute de persoane au murit și au fost rănite, în cele șase atentate produse vineri noaptea la Paris. Primele suspiciuni indică anchetatorilor că ar fi fi vorba de membri ai organizației teroriste Stat Islamic. 

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă