10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. De la fostele lagăre naziste la căsuțe în Alaska. Unde vor...

FOTO. De la fostele lagăre naziste la căsuțe în Alaska. Unde vor fi cazați refugiații

Corturi la malul Mării Negre, lagăre în Germania sau căsuțe în Alaska. Acestea sunt câteva opțiuni de locuit pregătite pentru refugiați. Zeci  de mii de oameni proveniți din Asia sunt așteptați în Europa și în Statele Unite, unde vor primi spații de cazare conform legislației internaționale.

Deși nu se află pe ruta favorită a migranților, România se pregătește și ea, conform deciziei Uniunii Europene, să cazeze câteva mii de persoane. Țara noastră a început să amenajeze tabere de corturi. Primele două au fost amplasate în județul Timiș, iar următoarele două vor fi amenajate la Calafat și la Mangalia. La Calafat a fost identificat un parc lângă gară, socotit potrivit pentru instalarea refugiaților.

La Mangalia, Consiliul Local a primit o adresă de la București, care le cere să atribuie un teren pentru amplasarea de corturi. Campingul de refugiați de la Mangalia ar urma să cazeze 500 de oameni și ar putea fi amenajat chiar în stațiunea Venus.

Tabăra de corturi pentru  refugiați de la Marea Neagră ar simula o locație turistică, cu o singură deosebire. Se apropie iarna, cu vânt, zăpadă și îngheț, iar refugiații provin din regiuni calde, nefiind obișnuiti cu gerul.

Dacă România nu poate oferi clădiri solide pentru refugiați, la polul opus se află Germania. Autoritățile locale au în vedere reamenajarea unor anexe, din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a le transforma în dormitoare pentru refugiați. Ideea este însă extrem de controversată, întrucât locațiile sunt în incintele fostelor lagăre naziste de exterminare de la Dachau și Buchenwald.

Pe lista țărilor care se oferă să primească refugiați s-au înscris, recent, și Statele Unite. SUA răspund pe această cale criticilor venite din Europa Occidentală, care acuză Washingtonul că lasă Europa să rezolve singură această criză umanitară.

Pentru a caza refugiați, s-a propus teritoriul peninsulei Alaska. Mass-media din cel mai nordic și mai rece stat al SUA susține că, în Alaska, cei mai mulți dintre imigranți și-au găsit loc de muncă și contribuie la dezvoltarea regiunii. Alaska este statul american cu densitatea de populație cea mai mică. În schimb, structura etnică este foarte diversă, incluzând și cetățeni  proveniți inclusiv din Asia.

Aproximativ jumătate de milion de migranți au ajuns în Europa anul acesta, pe fondul crizei din Orientul Mijlociu. Conform planului adoptat în 22 septembrie de  miniştrii de Interne într-o reuniune de urgenţă la Bruxelles, Germania şi Franţa urmează să accepte cele mai multe persoane – 31.443 şi, respectiv, 24.031. Spania, Polonia şi Olanda sunt următoarele – cu 14.931, 9.287 şi, respectiv, 7.214 de azilanţi, potrivit acestui sistem obligatoriu de cote, care are ca criterii populaţia, economia, şomajul şi acceptarea în trecut a unor refugiaţi de către statele membre. România urmează să găzduiască 6.351 de azilanţi.
 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă