Distrugătorul american USS Ross, care a pus în alertă avioanele de luptă ale Rusiei, rămâne în Marea Neagră.
Decizia a fost anunțată de comandamentul Flotei a 6-a a Statelor Unite, cu baza în Marea Mediterană, din care face parte și USS Ross.
Fără a menționa în mod explicit acest lucru, SUA doresc astfel să demonstreze că nu se lasă intimidate de atitudinea agresivă a Rusiei în Marea Neagră, care a trimis, acum trei zile, câteva avioane Su-24 spre distrugătorul Ross. Nava de război americană se afla la acel moment în apele internaționale.
Citește și: Rusia a trimis AVIOANE DE LUPTĂ împotriva distrugătorului USS Ross din Marea Neagră
O sursă militară rusă din Crimeea a susținut că avioanele Su-24 au fost trimise spre nava americană pentru a împiedica distrugătorul să intre în apele teritoriale ale Rusiei.
Distrugătorul american și o fregată ucraineană se pregătesc să respingă atacuri aeriene
SUA precizează că, în perioada 1 – 2 iunie 2015, USS Ross participă la un exercițiu militar împreună cu fregata ucraineană Hetman Sahaydachniy, programat să se desfășoare în apele internaționale. Exercițiul include manevre tactice, transfer de echipaje între cele două nave, exerciții de comunicații precum și simularea ripostei împotriva unor atacuri din aer – adică exact împotriva unor incidente cum a fost cel provocat, acum trei zile, de avioanele rusești.
Comandamentul Flotei a 6-a a SUA subliniază că scopul prezenței USS Ross în Marea Neagră este reasigurarea aliaților din NATO și a partenerilor din regiune ai Statelor Unite, precum și creșterea securității maritime și a stabilității în zona Mării Negre.
“Exercițiile derulate împreună cu partenerii noștri, cum este și Ucraina, ne permit să ne dezvoltăm capabilitățile și interoperabilitatea”, a precizat comandantul distrugătorului Ross, comandorul Tadd Gorman.
USS Ross este un distrugător din clasa Arleigh-Burke, având rachete la bord.