Curtea de Conturi a constatat la Loteria Română prejudicii de 89,8 milioane de lei, jumătate din sumă provenind dintr-un contract încheiat cu Shelter Security, societatea de pază fiind favorizată în vederea câştigării unei licitaţii pentru achiziţionarea sistemului de securitate, relatează Mediafax.
„Loteria Română a favorizat Shelter Security în vederea câştigării licitaţiei organizate pentru atribuirea contractului privind achiziţionarea sistemului integrat de securitate, prin stabilirea în documentaţia de atribuire a unor criterii tehnice restrictive. Cu toate că oferta prezentată de Shelter Security nu a fost conformă cu documentaţia de atribuire, Loteria a desemnat-o câştigătoare, încheind contractul în valoare de 45,96 milioane de lei (fără TVA – n.r.)”, se arată în raportul Curţii de Conturi pe anul 2010.
Mai mult, produsele, serviciile şi aplicaţiile software de monitorizare au fost supraevaluate, anumite produse software nu au răspuns funcţionalităţilor pentru care au fost achiziţionate şi nu au fost ulterior implementate, se mai spune în document.
„Pe parcursul derulării contractului au fost încheiate două acte adiţionale prin care tarifele de monitorizare şi intervenţie au fost triplate faţă de valoarea prevăzută în contract şi prin care valoarea contractului a fost suplimentată cu 45% în vederea realizării unor obiective care nu făceau parte din contract. În aceste condiţii, valoarea totală estimată a prejudiciului adus Loteriei a fost în sumă de 44,14 milioane de lei”, se precizează în raport.
Contrar prevederilor contractuale, Shelter a subcontractat serviciile de pază altor societăţi ceea ce a condus la plata unor servicii de pază ale căror tarife au fost mai mari cu 50% faţă de cele practicate pe piaţă.
De asemenea, prin încălcarea documentaţiei de atribuire, Loteria a plătit în mod necuvenit un avans de 23,78 milioane de lei, reprezentând 30% din valoarea lucrărilor, soldul la 31 martie 2011 fiind de 3,1 milioane de lei, care trebuie recuperat.
Cu o durată de un an şi jumătate, contractul a fost atribuit în ianuarie 2010, potrivit datelor disponibile pe www.e-licitatie.ro.
Un alt contract care a adus pierderi Loteriei este cel încheiat Form Trade SRL, firmă cu acţionariat înregistrat în Cipru, valoare prejudiciului însumând 25,2 milioane de lei.
„Loteria a fost prejudiciată cu 25,15 milioane de lei prin administrarea defectuoasă a contractului de comision pentru vânzarea de cartele telefonice încheiat cu Form Trade SRL, respectiv modificarea clauzelor contractuale stabilite iniţial, a scopului şi a naturii juridice a contractului, prin utilizarea şi justificarea unor documente ce nu puteau produce efecte juridice”, se spune în raport.
În 2008, Loteria a încheiat cu Form Trade un contract de comision pentru vânzarea de cartele telefonice. Potrivit Curţii de Conturi, societatea din Focşani nu avea experienţă în domeniu şi capacitate financiară pentru derularea acestui contract.
„Ignorându-se condiţiile legale de reprezentare a companiei, au fost modificate clauzele contractuale printr-un proces verbal de negociere care a fost semnat de către o persoană din cadrul Loteriei care nu avea nicio calitate în acest sens. În condiţiile în care acest proces verbal de negociere nu putea să producă efecte juridice, Loteria a achitat în mod nejustificat şi nelegal suma de 25,48 milioane de lei către Form Trade SRL”, se mai spune în document.
Mai mult, deşi cartelele telefonice au fost procurate de aproape doi ani, până la data controlului, Loteria a încasat doar 1,05% din valoarea totală a cartelelor telefonice achiziţionate.
„În condiţiile în care contractul a fost încheiat pentru obţinerea de venituri, conducerea executivă a Loteriei, cu acordul Consiliului de Administraţie, nu a luat măsurile legale de recuperare a sumei plătite în avans în mod necuvenit şi a găsit „soluţia” reducerii stocurilor de cartele telefonice prin oferirea acestora ca premii la jocurile loto organizate şi prin utilizarea în activitatea proprie, majorându-se cheltuielile companiei în mod nejustificat şi nelegal”, se precizează în document.
Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, Form Trade SRL Focşani are ca domeniu de activitate comerţul cu ridicata nespecializat. În 2009 şi 2010, societatea nu a transmis situaţiile financiare. În 2008, firma nu a înregistrat venituri, iar pierderile au însumat 631 lei, la cheltuieli totale de 631 lei.
Loteria a înregistrat pierderi şi dintr-un contract încheiat cu societatea de avocatură Raţiu&Raţiu, prejudiciul constat de Curtea de Conturi totalizând 12,03 milioane de lei.
„Loteria a efectuat plăţi nejustificate şi nelegale către SCA Raţiu&Raţiu în sumă totală de 12,03 milioane de lei urmare administrării defectuoase a acordurilor cadru încheiate cu această casă de avocatură în perioada 2009-2010. Pe parcursul derulării acordurilor cadru, Loteria a încheiat contracte subsecvente pentru servicii de consultanţă de 10,29 milioane de lei, care nu se justificau din punct de vedere al necesităţii, aceste servicii fiind efectuate anterior de către alte case de avocatură şi decontate de Loterie”, se mai spune în raport.
Totodată, Loteria a efectuat plăţi către societatea de avocatură în sumă de 1,11 milioane de lei, reprezentând contravaloarea serviciilor de consultanţă ce aveau ca obiect organizarea şi redactarea documentaţiei aferente procedurilor de achiziţii publice, cu toate că acestea reprezentau atribuţii ale personalului de specialitate din companiei.
Potrivit Curţii de Conturi, Loteria trebuie să recupereze suma de 1,21 milioane de lei reprezentând drepturi salariale necuvenite plătite unui număr de 40 de directori, în ale căror contracte de mandat au fost prevăzute clauze abuzive privind acordarea unor drepturi salariale.
De asemenea, compania a fost obligată să recupere suma de 3,22 milioane de lei reprezentând diferenţa între preţurile de achiziţie ale autovehiculelor procurate de Loterie şi preţurile de vânzare practicate de Rădăcini Motors SRL la data ofertei.
În raport se spune că Loteria a favorizat Rădăcini Motors în vederea câştigării licitaţiei organizate pentru atribuirea contractului privind furnizarea de autovehicule în sistem buy back, prin stabilirea în documentaţia de atribuire a unor caracteristici tehnice care nu corespundeau tipurilor de autovehicule comercializate pe piaţa din România.
„Singurul participant la licitaţie a fost Rădăcini Motors SRL care, deşi a prezentat o ofertă neconformă, Loteria a desemnat-o câştigătoare şi a încheiat contractul pentru achiziţionarea a 182 autovehicule în sistem buy back în valoare de 15,72 milioane de lei. Mai mult, preţurile de achiziţie ale autovehiculelor procurate de la Rădăcini Motors au fost mai mari decât cele practicate de societate la data ofertei, Loteria fiind prejudiciată cu de 3,22 milioane de lei”, se menţionează în raport.
Curtea de Conturi a mai recomandat Loteriei să recupereze suma de 598.000 lei reprezentând remuneraţiile plătite necuvenit directorilor centrelor de profit în perioada 2009-2010, la care se adaugă 23.000 lei reprezentând contravaloarea carburanţilor utilizaţi pentru deplasările unor angajaţi în interes personal.
În plus, Loteria trebuie să recupereze 61.000 lei reprezentând contravaloarea asigurărilor pentru răspundere profesională pentru directorii executivi din centrala companiei.
În 2010, societatea a avut un număr mediu de 2.806 angajaţi şi a consemnat o cifră de afaceri de 1,1 miliarde de lei, în scădere cu 22,7%, iar profitul net a coborât cu 19,5%, la 121,15 milioane de lei.
Compania este condusă de Gheorghe Benea din februarie 2009, care a înlocuit-o pe Liliana Mincă.
Benea a condus Someş Dej, Pehart Tec Petreşti şi Metalurgica Transilvania Aiud şi a fost primar al oraşului Dej în perioada ianuarie-iunie 1990, potrivit datelor din CV-ul postat pe pagina web a Loteriei.