Liderul de la Phenian ar fi comandat lansarea a patru rachete cu rază lungă de acţiune în Marea Japoniei, despre care criticii spun că este un test al rachetelor, autorităţile nord-coreean considerând aceste teste un mod de pregătire în vederea unor potenţiale invazii, informează BBC, potrivit Mediafax. Ca urmare a acestei acțiuni, Statele Unite ale Americii au condamnat această acțiune promițând să „utilizeze toată gama de mijloace aflate la dispoziția sa împotriva acestei amenințări crescânde”.
Trei dintre rachete au căzut în zona exclusiv economică a Japoniei – o zonă a apelor de coastă aflată la o distanţă anume de coasta ţării, în care statul nipon are drepturi exclusive de pescuit, foraj şi alte activităţi economice, după ce au zburat 1000 de km, în ceea ce premierul Shinzo Abe a numit o „nouă etapă de ameninţare”.
Președintele american Donald Trump a moștenit de la predecesorul său, Barack Obama, un program secret de sabotare prin atacuri cibernetice a programului balistic nord-coreean, scrie cotidianul The New York Tims, care atrage atenția că Washingtonul nu poate contracara toate ameninţările Phenianului.
Lansările de luni sunt doar o parte dintr-o serie de teste diverse ale tehnologiei rachetelor Coreei de Nord, despre care experţii cred că se va îmbunătăţi graţie testelor succesive. Oficialii Coreei de Nord au declarat în mai multe rânduri că programul său spaţial este paşnic, însă se crede că ţara îşi dezvoltă un sistem de rachete balistice intercontinentale care ar putea lovi SUA.
„Statele Unite condamnă ferm tirurile cu rachete balistice, efectuate de Coreea de Nord, tiruri care încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite ce interzic explicit Phenianului să procedeze la tiruri care utilizează tehnologia rachetelor balistice. Rămânem pregătiți — și vom continua să luăm măsurile necesare pentru aceasta — să ne apărăm și să-i apărăm pe aliații noștri împotriva unui atac și suntem pregătiți să utilizăm toată gama mijloacelor aflate la dispoziția noastră împotriva acestei amenințări crescânde”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, într-un comunicat.
Potrivit lui Mark Toner, aceste noi tiruri nu vor face decât să întărească rezoluția „din oțel călit” a Washingtonului și a aliaților săi față de „conduita ilegală” a Coreii de Nord: „Provocările Coreii de Nord nu servesc decât să întărească și mai mult hotărârea de a riposta programelor ilegale ale Phenianului cu privire la armele de distrugere în masă”.
„Invităm Coreea de Nord să-și înceteze provocările și retorica inflamată, care amenință pacea și stabilitatea internațională, să facă alegerea strategică de a-și îndeplini obligațiile și angajamentele internaționale și de a reveni la discuții serioase”, a spus el.
Regimul lui Kim Jong-Un a reafirmat recent încă o dată intenția sa de a se dota cu rachete balistice intercontinentale, care i-ar permite să lovească teritoriul american, afirmând chiar în ianuarie că este „în ultima etapă a pregătirilor”.
Președintele interimar al Coreei de Sud, Hwang Kyo-ahn, a afirmat luni că sistemul american antirachetă THAAD ar trebui desfășurat cât mai rapid în țara sa, relatează Reuters. În urma evenimentului de luni, guvernul de la Seul a anunțat că va monitoriza continuu piața financiară și economia, pentru a reduce orice eventuale consecințe. „Vom acționa imediat conform planului nostru pentru astfel de situații”, se arată într-un comunicat guvernamental preluat de Yonhap. Instituțiile economice și financiare sud-coreene, printre care Ministerul Strategiei și Finanțelor, Comisia pentru Servicii Financiare și Banca Coreei s-au reunit de urgență pentru a discuta modalitățile de reacție la efectele posibile ale operațiunii militare a Coreei de Nord.