Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Încălzirea, ventilarea şi aerul condiţionat pot răspândi SARS Cov 2

Sistemele HVAC (încălzire, ventilare şi aer condiţionat) pot contribui atât la răspândirea virusului SARS-CoV-2 cât şi la reducerea ratei de transmitere.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

28.05.2020 - 22:29

România Eficientă, un proiect privat, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat cu OMV Petrom, prezintă mai multe recomandări.

Aceste sunt menite a preveni răspândirea la locurile de muncă a virusului SARS-CoV-2 prin instalaţiile de ventilare şi climatizare, recomandând creşterea debitelor de aer de introducere/evacuare în sistemele de ventilare, utilizarea cu precauţie a sistemelor de recuperare a căldurii, dar şi evitarea recirculării centralizate în timpul pandemiei.
 
"Criza Covid-19 prin care trecem cu toţii acum impune să regândim modul în care ne protejăm sănătatea la locul de muncă, felul în care putem împiedica transmiterea agenţilor patogeni prin instalaţiile de ventilare şi climatizare, dar şi importanţa dimensionării corecte a debitelor de aer proaspăt din încăperi", arată un comunicat.

Astfel, România Eficientă prezintă o serie de sfaturi practice pentru a preveni răspândirea la locul de muncă a bolii cauzate de virusul SARS-CoV-2, pe baza recomandărilor Federaţiei Asociaţiilor Europene de Încălzire, Ventilare şi Aer condiţionat (REHVA).

"Ţinând cont de modul foarte probabil de transmitere pe cale aeriană a virusului SARS-CoV-2, sistemele HVAC (încălzire, ventilare şi aer condiţionat) pot contribui atât la răspândirea virusului, cât şi la reducerea ratei de transmitere. Particulele de mici dimensiuni pot fi transmise prin sistemele de ventilare, aşa cum s-a dovedit în cazul tuberculozei, pojarului, gripei şi febrei tifoide", arată comunicatul, citat de News.ro.

O cerinţă preliminară pentru orice strategie de protecţie în clădiri este ca sistemul HVAC să fie bine proiectat, executat, pus în funcţiune şi întreţinut.

"Unele soluţii nu sunt legate direct de instalaţii, ci de acţiune preventivă rezonabilă. De exemplu, locurile de muncă să fie mai puţin aglomerate, cu respectarea regulilor specifice de distanţare socială a oamenilor în încăpere.

Ceea ce învăţăm azi poate fi utilizat şi în viitor, mai ales în clădirile cu risc mare de îmbolnăviri, cum sunt şcolile, spitalele, hotelurile, magazinele, restaurantele, închisorile etc.”, declară conferenţiarul universitar Cătălin Lungu, vicepreşedinte al REHVA şi membru în Consiliul Consultativ al proiectului România Eficientă.

Proiectul prezintă o serie de recomandări privind operarea şi exploatarea instalaţiilor din clădiri.

"Creşteţi debitele de aer de introducere/evacuare în sistemele de ventilare. Intensificarea ratei de ventilare cu aer proaspăt din exterior este utilă, întrucât ajută la diluarea concentraţiei de particule de virus din clădire şi chiar şi de pe suprafeţe.

În clădirile cu sisteme de ventilare mecanică, se recomandă un timp de funcţionare prelungit al acestor sisteme. O soluţie preferabilă este menţinerea în funcţiune a instalaţiei de ventilare 24/7, cu debite de ventilare reduse atunci când oamenii nu sunt în încăperi", arată proiectul.

Sfatul general este de a introduce cât mai mult posibil aer proaspăt din exterior. Totodată, sistemele de ventilare de evacuare a aerului viciat din toalete trebuie să funcţioneze în permanenţă.

Dacă facem ventilare din anumite zone ale clădirii în alta, de exemplu, transmiţând aerul din birou spre zona de holuri, acest lucru trebuie stopat în perioada pandemiei.

"Utilizaţi cu precauţie sistemele de recuperare a căldurii. În anumite condiţii, particulele de virus din aerul extras pot reintra în clădire. Sistemele de recuperare a căldurii pot transporta virusul ataşat particulelor din partea de evacuare a aerului în partea de introducere, prin scurgeri/infiltraţii", spun reprezentanţii România Eficientă.

Totodată, se recomandă oprirea (temporară) a schimbătoarelor de căldură rotative în timpul pandemiei Covid-19.

"Nu utilizaţi recircularea. Se recomandă evitarea recirculării centralizate în timpul pandemiei Covid-19; se recomandă închiderea clapetelor de recirculare prin sistemul automat de management al clădirii sau manual. Atunci când este posibil, sistemele de climatizare care utilizează componente pentru recirculare locală a aerului interior, cum ar fi ventilo-convectoarele, trebuie oprite, de asemenea, pentru a se evita răspândirea particulelor de virus la nivelul întregii încăperi", afirmă ei.

Ventilatoarele acestor unităţi au filtre grosiere, care practic nu filtrează particule cu virusuri. Dacă nu este posibil să fie oprite, aceste unităţi trebuie incluse în programe de curăţare, deoarece pot colecta particule ca orice altă suprafaţă din cameră.

Pentru a fi eficiente, purificatoarele de aer trebuie să aibă cel puţin eficienţa filtrului HEPA. Dacă se decide utilizarea unui purificator de aer – deşi creşterea aportului de aer proaspăt prin ventilare regulată este adesea mult mai eficientă – se recomandă amplasarea aparatului în apropierea zonei de respiraţie.

"Purtaţi mască de protecţie chiar şi la birou. Un strănut poate face ca particulele să fie propagate până la o distanţă de 8 metri, generând particule fine care nu mai sunt picături, ci se pot transmite aerian. La fel, prin tuse, distanţa de propagare poate ajunge la 5 metri. Reiese de aici importanţa portului de mască de către utilizatorii unei clădiri, pentru că reprezintă o barieră pentru propagarea particulelor şi picăturilor eliminate prin strănut şi tuse", adaugă ei.

România Eficientă este un proiect privat, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat cu OMV Petrom, ce se desfăşoară până în 2022.

Proiectul a demarat în vara anului 2019 şi constă în derularea unui program naţional multianual de promovare a eficienţei energetice. România Eficientă îşi propune să sprijine atingerea ţintelor României pentru anul 2030 în privinţa reducerii emisiilor de carbon şi a creşterii eficienţei energetice, atât prin campanii de informare şi educare, cât şi prin realizarea unor proiecte concrete de renovare aprofundată în şcoli publice din diferite regiuni ale ţării.

Comentarii

loading...