Poliţia recomandă folosirea cu precauţie a articolelor pirotehnice, iar în caz de nevoie îi sfătuieşte pe cetăţeni să apeleze la serviciul 112.
„În perioada 28 decembrie 2018 – 2 ianuarie 2019, în toată ţara, peste 8.800 de poliţişti, cu peste 3.000 de autospeciale, vor fi la datorie, suplimentar faţă de dispozitivul curent de ordine şi siguranţă publică. Poliţiştii vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi pentru a interveni atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), transmis vineri AGERPRES.
Din totalul poliţiştilor angrenaţi suplimentar, aproape 5.700 sunt poliţişti de ordine publică, peste 1.400 sunt de la Rutieră, aproape 600 de la investigaţii criminale, peste 450 de la Poliţia Transporturi, iar restul sunt de la celelalte structuri, respectiv poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase, investigarea criminalităţii economice şi luptători de intervenţie rapidă.
Poliţiştii de la Transporturi vor patrula zilnic în aproape 230 de staţii şi triaje de cale ferată, în peste 200 de trenuri, în 12 aerogări (naţionale şi internaţionale), precum şi în 20 de porturi la Marea Neagră sau pe Dunăre.
„Cu prilejul Revelionului, sunt preconizate a se desfăşura 125 de manifestări publice de amploare (concerte, spectacole de datini şi obiceiuri de iarnă, activităţi cultural-artistice), la nivel naţional, în peste 115 localităţi din 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti, la care sunt aşteptate să participe aproximativ 300.000 de persoane”, se arată în comunicat.
De asemenea, poliţiştii vor monitoriza traficul rutier, pe toate drumurile naţionale, judeţene şi autostrăzi, pentru fluidizarea circulaţiei şi prevenirea evenimentelor rutiere.
Poliţia recomandă tuturor cetăţenilor să adopte o conduită corectă în această perioadă şi să respecte indicaţiile poliţiştilor aflaţi în trafic.
„În noaptea de Revelion, fiţi atenţi pentru a preveni accidentele cauzate de folosirea articolelor pirotehnice artizanale.(…) Entuziasmul copiilor e de înţeles când vine vorba de focuri de artificii. Asiguraţi-vă că acestea nu reprezintă un pericol pentru sănătatea lor, supravegheaţi-i şi învăţaţi-i cum să le folosească!”, transmite IGPR, care îi sfătuieşte pe cetăţeni să achiziţioneze obiectele pirotehnice permise de lege, doar de la societăţi autorizate.