Strategia adoptată urmărește, în primul rând, îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor, cu scăderea semnificativă a costurilor de încălzire a imobilelor suportate de proprietari.
Reducerea consumului de energie, a emisiilor de carbon și extinderea utilizării surselor regenerabile de energie la clădiri, creșterea siguranței clădirilor și integrarea în mediul urban a intervențiilor de renovare sunt alte obiective ale Strategiei Naționale de Renovare pe Termen Lung.
„Guvernul României a aprobat Strategia Naţională de Renovare pe Termen Lung pentru sprijinirea renovării parcului naţional de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, atât publice, cât şi private, şi transformarea sa treptată într-un parc imobiliar cu un nivel ridicat de eficienţă energetică şi decarbonat până în 2050. Acest lucru reprezintă o oportunitate istorică pentru a transforma parcul actual de clădiri, în cea mai mare parte vechi şi cu pierderi mari de energie, într-unul mai eficient, mai sustenabil şi mai sănătos pentru oameni.”, anunță Ministerul Lucrărilor Publice.
Suma ce va fi alocată până în anul 2030 va fi de cel puțin 5 miliarde euro (aproximativ 25 miliarde lei), o parte din surse guvernamentale și altă parte granturi din fonduri europene nerambursabile în valoare de 1,25 miliarde euro prin Planul de Redresare și Reziliență, respectiv 870 milioane euro prin finanțări în cadrul Programelor Operaționale Regionale.
Un Comitet de coordonare pentru implementarea programelor, stabilit prin decizie a primului ministru, va fi format din reprezentanții Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor și Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
În Comitetul de coordonare care va elabora planul de acțiuni vor fi cooptați și reprezentanţi ai institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare şi universităţilor de profil.