10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiGuvernul înăsprește starea de alertă. Medicii vor fi la ordin

Guvernul înăsprește starea de alertă. Medicii vor fi la ordin

Șeful Guvernului, Ludovic Orban, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au avut, marți, o serie de întâlniri cu lideri sindicali din domeniul Sănătății, temele discutate fiind legate de participarea personalului medical la campania împotriva coronavirusului.

Înțelegerile convenite cu liderii sindicali urmează să fie incluse în noile reguli aplicate pe timpul stării de alertă, reguli care ar urma să fie aprobate în cadrul ședinței de Guvern care este programată astăzi, 29 iulie.

Problema de fond este că pandemia se agravează în România, în ciuda măsurilor de protecție care au fost luate până acum. Drept urmare, Guvernul Orban dorește măsuri mai dure, care vor intra în vigoare începând cu data de 1 august. Pentru medici, principalele modificări ar fi acordarea de sporuri financiare – de 25 la sută din salariu pentru personalul care tratează pacienți cu Covid, la care s-ar adăuga un spor de 50 la sută din salariu pentru acei medici care sunt detașați în alte unități sanitare, ca să participe mai eficient la campania împotriva pandemiei.

“De exemplu, pentru DSP avem nevoie de medici generaliști, infecționiști, de asistente. De asemenea, în spitalele Covid – secțiile exterioare avem nevoie de cadre medicale. Noi am apelat la voluntariat, dar răspunsul nu este la nivelul așteptărilor și vom utiliza instrumentul detașărilor”, a anunțat, marți, premierul Orban. Șeful Guvernului nu a spus explicit, dar va fi vorba de detașarea personalului medical la ordin, ca la armată. Adică medicilor și asistentelor li se acordă sporurile financiare promise, dar nu au voie să refuze să fie detașați.

Pentru populație, cele mai dure reguli noi vor fi cele care impun portul măștii chiar și în spații deschise (nu doar în spații publice închise), dacă aceste spații sunt aglomerate, iar distanțarea fizică va fi obligatorie în spațiile exterioare aglomerate. O asemenea distanțare va fi obligatorie, de exemplu, pe plajă, a anunțat premierul Orban.

 

“Măsuri mai clare legate de plaje, pentru că și pe plaje există un risc epidemiologic mare, iar acolo să fie regula de distanțare aplicată tuturor, cu excepția copiilor. De asemenea, e discuția legată de posibilitatea introducerii obligativității purtării măștilor în spații deschise aglomerate”

Ludovic Orban,

Prim-ministru

„Dacă nu facem nimic suntem ca în Miorița. E o baladă foarte frumoasă, singurul lucru care nu-mi place e că ciobanul scria doar scrisori de adio și nu făcea nimic ca să se apere. Noi trebuie să învățăm să ne apărăm, e extrem de important acest lucru, și să ne apărăm din timp, nu când lupta devine inegală”

Alexandru Rafila,

Reprezentantul României la OMS

 

Vor fi obligatorii noile restricții pe întreg teritoriul României?

Guvernul Orban vrea să lase o anumită autonomie și pentru autoritățile locale, iar județul Argeș este primul care a impus deja măsuri dure.

Cât timp vor fi în vigoare noile măsuri de protecție?

Măsurile se iau în cadrul actualei stări de alertă, deci vor fi valabile cel puțin până la mijlocul lunii august, când expiră starea de alertă.

 

Starea de alertă a fost prelungită, cel mai recent, începând cu data de 17 iulie, pentru o perioadă de 30 de zile – adică până la mijlocul lunii august, iar Parlamentul a aprobat această prelungire. De aceea, pentru Guvern e mai simplu să înăsprească măsurile în cadrul actualei stări de alertă decât să caute o altă stare specială – de exemplu să propună o nouă stare de urgență.

Noile reguli sunt cele propuse, marți, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), condus chiar de premierul Orban, reguli care ar urma să fie discutate și aprobate în ședința de Guvern de azi.

„Singurele discuții sunt legate de limitarea programului la cluburi și terase, dar numai în anumite zone unde e gradul de răspândire mai mare, deci nu la nivel național. Este vorba de măsuri mai clare legate de plaje, pentru că și pe plaje există un risc epidemiologic mare, iar acolo propunerea e să se elimine excepția legată de persoanele aparținând unei familii, să fie regula de distanțare aplicată tuturor, cu excepția copiilor. De asemenea, e discuția legată de posibilitatea introducerii obligativității purtării măștilor în spații deschise aglomerate”, a declarat, marți, premierul Orban.

Șeful Guvernului a explicat însă că dorește ca măsurile restrictive să nu fie aplicate identic în toate județele, ci să lase o anumită putere de decizie autorităților din fiecare județ.

“Să nu decidem noi la nivel național, ci să lăsăm Comitetele județene pentru situații de urgență să decidă”, a sugerat, marți, premierul Orban.

Dar practic, autonomia la nivel local a fost deja aplicată. Astfel, Comitetul județean Argeș pentru situații de urgență a decis, marți, fără să mai aștepte decizia Guvernului, că începând de miercuri, 30 iulie, în județul Argeș masca devine obligatorie și în spații publice deschise. De asemenea, în județul Argeș, autobuzele nu vor mai circula cu pasageri în picioare ci doar pe scaune – pentru evitarea aglomerației – și vor pleca din stații doar după ce toți pasagerii și-au pus mască.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă