13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăȘtirile zileiGarda de Coastă a participat la exercițiul MMO Black Sea 2021, desfăşurat...

Garda de Coastă a participat la exercițiul MMO Black Sea 2021, desfăşurat la Marea Neagră

Poliția de Frontieră Română a participat la exercițiu cu mijloace de mobilitate navală din cadrul Gărzii de Coastă, printre care şi nava maritimă amiral MAI 0201 “Ştefan cel Mare” precum și cu aparate de zbor fără pilot la bord, puse la dispoziție de către Agenția Europeană de Securitate Maritimă (EMSA).

În perioada 31 martie – 06 octombrie 2021, Poliţia de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, alături de omologii din R. Bulgaria, participă la operaţiunea maritimă „Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea – MMO Black Sea 2021”, organizată de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX), în cooperare cu Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă (EMSA) şi Agenţia Europeană pentru Controlul Pescuitului (EFCA), desfăşurată în zona de competenţă la Marea Neagră.

Obiectivul acestui tip de operaţiuni este de a asigura un înalt nivel de securitate a frontierei maritime externe a Uniunii Europene, prin implementarea unor activități operaționale cu scop multiplu – combaterea migrației ilegale, infracționalității transfrontaliere, pescuitului ilegal și poluării marine, precum şi căutarea și salvarea persoanelor aflate în pericol.

În perioada 02 iunie – 04 iunie 2021, la Constanţa are loc seminarul – SAR Workshop 2021 – privind  operaţiunile de căutare și salvare pe mare, în cadrul căruia s-au dezbătut și aspecte legate de prevenirea și combaterea migrației ilegale, poluării marine, pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat, precum și alte activități de aplicare a legii.

Astfel, în data de 04 iunie 2021, s-a desfășurat un exercițiu complex care a pus în practică subiectele abordate. Poliția de Frontieră Română a participat la exercițiu cu mijloace de mobilitate navală din cadrul Gărzii de Coastă, printre care şi nava maritimă amiral MAI 0201 “Ştefan cel Mare”, precum și cu aparate de zbor fără pilot la bord, puse la dispoziție de către Agenția EMSA. La activitate a fost implicată o navă maritimă aparținând autorității de frontieră din R. Bulgaria, un mijloc aerian detașat de către Agenția Frontex şi mijloace navale din cadrul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare.

Activitățile din cadrul exerciţiului au constat în detecţia, identificarea şi reţinerea, cu sprijinul unui mijloc de mobilitate aeriană, a unei ambarcaţiuni care transporta la bord migranţi ilegali, executarea unei misiuni de abordare a navei, salvarea persoanelor aflate în pericol, şi transportul acestora către o locaţie stabilită în vederea efectuărilor procedurilor specifice în acest caz.

Exerciţiul a mai constat şi în acţiuni de răspuns la poluare marină, în cooperare cu Autoritatea Navală Română, respectiv de verificare şi control a activităţilor de pescuit, în colaborare cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, reprezentând o foarte bună ocazie de a verifica modul de implementare a planurilor de cooperare încheiate în acest sens.

Exerciţiul s-a desfășurat în prezența oficialilor din cadrul agenției Frontex, precum și a autorităților naționale de colaborare din cadrul Autorității Navale Române, Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, Agenției Române de Salvarea a Vieții Omenești pe Mare, Statul Major al Forțelor Navale, Statul Major al Forțelor Aeriene, ROMATSA R.A., Inspectoratul General al Poliției Române.

Menționăm faptul că „Operațiunea Comună Multipurpose Maritime Operaţion in Black Sea 2021”, la care au luat parte polițiștii de frontieră români, este finanțată de Uniunea Europeană și coordonată de Agenția Frontex, în cooperare cu organismele europene EFCA şi EMSA, iar responsabilitatea informațiilor din materialul de presă aparține Poliției de Frontieră Române.

Cele mai citite

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă