7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiFOTO și VIDEO. 5 ani de la Colectiv

FOTO și VIDEO. 5 ani de la Colectiv

Agerpres prezintă astăzi un rezumat al evenimentelor ce au început pe data de 30 octombrie 2015:

Ora 22.30 pe scenă urcă trupa Goodbye to Gravity. În timpul concertului, din cauza unor artificii, tavanul clubului începe să ardă. Fumul devine tot mai dens. Disperați să iasă din club, oamenii se calcă în picioare. Este o singură ieșire. Din acest infern, doar unii reușesc să scape. La fața locului sosesc pompieri, ambulanțe și poliția. În câteva ore este anunțat primul bilanț al tragediei: 27 de morți și 162 de răniți, împărțiți aproape la toate spitalele din Capitală. Parchetul Tribunalului București începe în aceeași noapte ancheta pentru ucidere din culpă.

De la o zi la alta, numărul celor care pierd lupta pentru supraviețuire crește, fie din cauza rănilor mult prea grave, fie din cauza unui sistem sanitar care se dovedește a fi depășit. Spitale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel şi Elveţia primesc 34 dintre răniţii noștri.

În fiecare zi, după noaptea tragediei în fața Clubului Colectiv, se aprind lumânări. Sunt mii de oameni care vin să își exprime durerea sau compasiunea: sunt părinții, soții, copiii, frații celor morți în incendiu. Alături de ei prieteni, cunoscuți sau oameni care simt durerea familiilor. Artistul André Rieu, dar și fostul premier britanic David Cameron sau președintele Poloniei Andrzej Duda au adus, de asemenea, omagii victimelor.

Colectiv începe să se audă și în stradă, în fața Gvernului sau în centrul capitalei, ori în alte orașe ale țării. Pe 3 noiembrie 2015 mii de oamenii protestează nemulțumiți de corupția din sistemul public. O zi mai târziu Guvernul condus de Victor Ponta își depune demisia. Se formează un nou guvern technocrat, condus de Dacian Cioloș. Și primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, demisionează, la cererea străzii.

În memoria victimelor, în ultimii cinci ani au fost organizate marșuri, concerte caritabile și expoziții, iar în fața clubului a fost ridicat un monument. Numărul celor care au murit din cauza incendiului din clubul Colectiv a crescut, în 2017, la 65. În decembrie 2019: Tribunalul Bucureşti anunță primele sentinţe – fostul primar al Sectorului 4 a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă