Forțele Navale Române: misiuni NATO și în Afganistan anul acesta

Infanteriștii marini vor executa, în premieră, misiuni reale în teatrul de operațiuni din Afganistan.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 29.01.2019 - 16:27

Viceamiralul Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale, a prezentat ministrului Apărării Naționale, Gabriel Beniamin Leș, bilanțul Forțelor Navale pentru anul 2018, precum și obiectivele propuse pe termen scurt, mediu și lung. Exercițiile și antrenamentele pe mare și pe fluviu au reprezentat prioritatea numărul 1 în Forțele Navale în 2018.

Navele militare maritime și fluviale au executat, în total, peste o mie de zile de misiuni pe Dunăre, în Marea Neagră și în Marea Mediterană, în cadru național, dar și multinațional, alături de partenerii NATO.

Cel mai important exercițiu planificat și condus de Forțele Navale Române, SEA SHIELD, a cuprins secvențe de o complexitate ridicată de luptă împotriva amenințărilor din cele trei medii – aerian, de suprafață și subacvatic –, la care au participat nave militare din cinci state și două grupări navale permanente NATO.

Misiune în Afganistan

În acest an se va înregistra și o premieră. „Pentru acest an ne-am propus să continuăm consolidarea deprinderilor militarilor din Forțele Navale prin participarea la numeroase exerciții pe mare, dar și prin participarea la exerciții organizate de către partenerii noștri din Alianță în Europa. În plus, infanteriștii marini vor înscrie, în anul 2019, o premieră pentru Forțele Navale, prin executarea unor misiuni reale în teatrul de operațiuni din Afganistan“, a precizat viceamiralul Mîrșu.

 

Operabilitate completă cu NATO

Relațiile internaționale ale Forțelor Navale Române au fost dezvoltate pe parcursul anului 2018 prin participarea marinarilor militari la operațiuni și misiuni în afara teritoriului național, precum și prin executarea atribuțiilor specifice unor posturi din comandamentele NATO, UE, ONU și OSC.

„Profesionalismul subordonaților mei care și-au desfășurat activitatea în diferite funcții din comandamentele Alianței este recunoscut de către structurile de conducere ale acestor comandamente și, în cei 15 ani de când țara noastră a devenit membru cu drepturi depline NATO, ne-am perfecționat continuu, fiind astăzi complet interoperabili cu partenerii noștri. Desigur, avem unele limitări în ceea ce privește platformele de luptă navale, dar am convingerea că aceste probleme se vor rezolva în perioada următoare“, a spus viceamiralul Mîrșu.

S-a redeschis Colegiul Militar din Constanța

Statul Major al Forțelor Navale a desfășurat, în ultimii ani, numeroase campanii de promovare a sistemului de învățământ militar și de stimulare a interesului tinerilor pentru profesia militară. Reînființarea Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ la Constanța în 2018 a fost rezultatul unui efort conjugat al unor structuri din Ministerul Apărării Naționale și din Ministerul Educației. „Acest colegiu, care este în subordinea noastră, ne obligă să asigurăm elevilor cele mai bune condiții de dezvoltare personală, iar rezultatele se pot vedea în următorii doi-trei ani“, a concluzionat șeful Statului Major al Forțelor Navale la finalul analizei domeniului învățământului militar de marină.

Referitor la pachetul de forțe puse la dispoziția NATO, viceamiralul Mîrșu a precizat că, în anul 2019, o fregată tip T22, un dragor maritim și o grupă de scafandri EOD vor desfășura misiuni sub comanda NATO. Iar puitorul de mine „Viceamiral Ioan Murgescu“ va fi pregătit și certificat pentru a asigura comanda unei grupări navale permanente a Alianței în anul 2020.

Conflictele înghețate și situația instabilă din bazinul Mării Negre au solicitat în ultimii ani eforturi consistente din partea Forțelor Navale Române, atât în domeniul instrucției, cât și în cel al resurselor. Proiectele de modernizare și de dotare cu platforme navale noi vor asigura îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră față de partenerii din Alianță și vor consolida statutul României de furnizor de securitate la granița estică a NATO și UE. De asemenea, statutul României de țară riverană Dunării trebuie consolidat prin parteneriate cu celelalte țări riverane, dar și prin exerciții militare navale pe fluviu.

Forțele Navale Române au adus în atenție Dunărea prin marșurile de instrucție desfășurate de la gurile de vărsare în Marea Neagră până la Baziaș, subliniind astfel importanța pe care bătrânul fluviu o poate avea pentru dezvoltarea localităților și a zonelor riverane.

„Forțele Navale Române și-au îndeplinit toate obiectivele planificate în anul 2018, iar în anul 2019 ne vom concentra toate eforturile pentru a asigura securitatea cetățenilor noștri la granița estică a Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene“, a precizat, în încheiere, șeful Statului Major al Forțelor Navale.

La ședința de bilanț au participat șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ionel Ciucă, șefii structurilor centrale din MApN, precum și șefii structurilor din Statul Major al Forțelor Navale.

Comentarii